изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:18 EEST
Цветан Цветанов: След години София ще купува имоти от хората, на които сега ги продава    
Новини  За приватизацията на общинските фирми, проверките в тях и предстоящите избори за кмет в Пещера, Агенция “Фокус” разговаря със зам.-кмета на Столична община и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.


Фокус: Г-н Цветанов, Столичният общински съвет реши да обяви процедура по приватизация на общинските дружества “Географски информационни системи” ЕООД , “Софийски имоти” ЕАД, “Софинвест” ЕООД, “Спортна София 2000” ЕАД и “Галатея 2002” ЕАД, въпреки че кметът настояваше първо да бъдат извадени имотите от капитала им и тогава дружествата да се продават. Защо това не трябваше да се случва?
Цветан Цветанов: Самото решение показва, че предложението на кмета е в правилната посока. Защото, ако тези дружества бъдат извадени от списъка за приватизация, столичани и бъдещите стопани на столичната администрация ще имат възможността да притежават някакви имоти. Цената на имотите, апортирани в тези дружества, ще нараства във времето, а няма да намалява. В момента с приватизацията на тези фирми бихме оставили едно много тежко наследство. Ако след 5 или 10 години се направи цялостен анализ, ще се види, че решенията, които днес са взети, са в ущърб на общината и на столичани. С продажбата на „Спортна София” лишаваме всички софиянци от възможността да се развива политиката по отношение на спорта. А спортът е здраве и нещо, което може да съхрани нацията като нация. В „Софийски имоти” също има голямо количество имоти, които ако бъдат сега приватизирани анблок, би довело до много тежко наследство във времето. Столичната община няма да разполага с никакъв имот, който да бъде неин. И ще трябва да купуваме в бъдеще имоти точно от тези, на които сега ги продаваме.
Фокус: А в чий интерес е точно сега да се приватизират тези дружества?
Цветан Цветанов: На икономическите интереси в общинския съвет. Това решение като цяло ще бъде оспорено от кмета Бойко Борисов. Вече става втора, трета сесия, в която има такива циркове. Първо се гласува едно, после група предлага прегласуване без никакви мотиви и аргументи, тъй като така е било записано в правилника и аз мисля, че това само по себе си говори за нещо нечисто и нещо, което се случва задкулисно. А и според мен при такива важни решения при положение, че се прегласува и се иска повторно гласуване, нека да бъде поименно.
Фокус: Общинските съветници решиха още да увеличат капитала на Общинска банка и тъй като общината няма пари за това увеличение, дяловете й в дружеството ще паднат от 67% на 40%. Заговори се за скрита приватизация на дружеството. Какво следва оттук нататък?
Цветан Цветанов: За мен е много изненадващо гласуването и бягането от възможността да има повторно гласуване, което да бъде поименно. Проблемът с банката си е изцяло проблем на общинските съветници, защото в управителното тяло на банката няма никакви представители на кметската администрация, така че решението изцяло си тежи върху Столичния общински съвет.
Фокус: Вече се заговори за това, че едва ли не акциите на общината в банката се подаряват на бизнесмена Христо Ковачки, който е другият акционер в дружеството...
Цветан Цветанов: Това, което може да се направи и направихме, е да оспорим гласуването за „Общинска банка” и приватизацията на дружествата.
Фокус: Ще потърсите ли някаква отговорност и ще има ли някакви санкции за общинският съветник от групата на Демократи за София, който е и член на ГЕРБ Орлин Иванов за това, че гласува за увеличаване капитала на Общинска банка?
Цветан Цветанов: Доколкото разбрах, той е изказал мнение, че изразява чисто професионална позиция, а не позиция на представител на ГЕРБ. А и ние като гражданско сдружение не провеждаме политика относно решенията, които се гласуват конкретно от Орлин Иванов. Дори в разговора ми с него той изцяло изрази професионалната си позиция и тя коренно се разграничава от позиция, която би изразил като представител на ГЕРБ. За мен връзката, направена по този начин, е съвсем неоснователна, защото с действията си кметът засвидетелства последователността, която е спазвал до този момент на всички други решения, които е оспорвал.
Фокус: Покрай общинските фирми кметът се скара не само с общинските съветници, но и с министъра на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Текат проверки в почти всички общински дружества. Каква е обаче гаранцията, че дори да има смени в ръководството на фирмите, вследствие на проверките, няма да се запази досегашното статукво?
Цветан Цветанов: А вие какво предлагате? Кметът да не взима отношение по наболели за обществото проблеми? Все пак той е доста отговорен човек и винаги е на принципа на прозрачността. И в тази връзка докато той е кмет, както и преди като главен секретар на МВР, никога при никакъв повод не е прикривал дадени нечисти сделки или интереси. В тази връзка неговите действия са напълно прозрачни, изцяло последователни и само в интерес на Столична община и софиянци. Това, което правомощията му позволяват да предприеме и направи, той го изчерпва максимално. Кметът назначи повторна проверка на “Топлофикация”, защото това, което беше констатирано при първата проверка на Румен Овчаров, по никакъв начин не кореспондира с втората проверка, която кметът направи. Коренно разминаване в това, което констатират проверяващите. Което значи, че първата или не е задълбочена, или умишлено е направена по този начин, за да се прикрият някои от злоупотребите, които са правени в това дружество. По същия начин и всичко, което се случва с решенията на Столичния общински съвет – имаме вече над 15 оспорвания и мисля, че ако се продължава по този начин, кметът това, което му позволява и може да предприеме като някакво противодействие е оспорване на съответните решения на съвета.
Фокус: При тези постоянни конфликти между кмет и общински съветници, според вас те ще подкрепят ли в зала предложението контролът над фирмите да мине към общинската администрация, респективно към кмета, или ще предпочетат да си го запазят за себе си?
Цветан Цветанов: Такъв доклад към настоящия момент няма внесен в деловодството.
Фокус: Но общинският съветник от БСП Антон Кутев пое ангажимента да внесе...
Цветан Цветанов: Те обещаваха и в предизборната си кампания за депутати, и в предизборната си кампания за кмет. Така че те винаги обещават, но обещанията коренно се различават от действията, които предприемат голяма част от общинските съветници. От техните обещания може да се направи извод, че такъв доклад няма да бъде внесен в Столичния общински съвет. Ако бъде внесен, това означава, че може да се очаква някаква позитивна промяна.
Фокус: Натъкнахте ли се на нови скандални разкрития при проверките на другите общински фирми?
Цветан Цветанов: За Столичния медицински холдинг вчера получихме един много интересен сигнал. Става въпрос за злоупотреби в една от болниците... Нека да не я споменаваме засега. В момента този материал е предаден на експерта, привлечен по граждански договор Красимир Младенов и от днес още се започна работа по изясняване на тези сигнали.
Фокус: А получавали ли сте сигнали за злоупотреби в Пета градска болница, за директорката на която се говори, че е в близки отношения с отстранената шефка на Столичния медицински холдинг Татяна Василева?
Цветан Цветанов: И тази болница ще бъде предмет на проверката, която се извършва. Ревизията обаче ще бъде доста тежка и продължителна. И пак казвам, че за да направиш една проверка, трябва да имаш волята да я направиш и да имаш достатъчно предварителна оперативна информация относно състоянието на дадените болници и евентуалните злоупотреби, които са направени.
Фокус: На 18 юни в Пещера се провеждат избори за кмет и това са първите избори, в които сили ще премери кандидат, подкрепен от ГЕРБ. Победа на тези избори до каква равносметка за ГЕРБ ще доведе?
Цветан Цветанов: Ние заставаме зад един независим кандидат, който политически не е обвързан с нито една партия. Това е координаторът на ГЕРБ в Пещера Стелиян Варсанов. Това е човек, който е подкрепен и от бизнеса в града. И подкрепата, която и Бойко Борисов изрази за самото учредяване на ГЕРБ в Пещера беше категорична, че Варсанов трябва да се отчита пред обществеността. Ако той работи против интересите на обществото и на гражданите на Пещера, Борисов красноречиво каза, че ще бъде човекът, който след два-три месеца ще отиде пак в града и ако обществеността е излъгана от Варсанов, генералът ще оттегли подкрепата си.
Фокус: Но евентуална победа пък няма ли да даде повод за размисъл за трансформиране на сдружението в партия да речем? Не са ли тези избори първия тест за политическо бъдеще на ГЕРБ?
Цветан Цветанов: Аз съм убеден и се надявам, че това ще бъде един успешен кмет на Пещера. Времето ще покаже какви ще са следващите действия на сдружението и единственият човек, който би предприел действия в посока ГЕРБ да прерасне в политическа партия, е Бойко Борисов.
Фокус: Кметът Борисов многократно е афиширал мнението си за тройната коалиция и то никак не е ласкаво. В същото време Варсанов е подкрепен и от БСП и ДПС. Как се съвместява подкрепата на ГЕРБ с тези две партии?
Цветан Цветанов: Варсанов е подкрепен като координатор на ГЕРБ в Пещера. В своите изказвания той се разграничава от политическата подкрепа на дадените политически партии. Единственото, което го интересува, са симпатизантите и хората, които живеят в Пещера. Независимо кой от коя политическа сила е. Защото той е подкрепен от симпатизанти на целия политически спектър. Но той ще бъде кмет на града и ще бъде кмет на всички граждани. Спомняте си, че в кандидат-кметската кампания за Борисов също имаше подкрепа от партийни централи, но той беше независим. И показа, че е кмет не на някой си, а е кмет на обществото, на тези, които са го избрали. Мисля, че Варсанов по същия начин ще бъде човек, който ще изпълнява ангажиментите си спрямо гражданите на Пещера.
Мартина БОЗУКОВА
 


Сходни връзки

Цветан Цветанов: След години София ще купува имоти от хората, на които сега ги продава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди