изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 03:17 EEST
"ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ"    
КултураИзложба "Добруджа в стари карти и гравюри /II-XX век/" ще бъде открита на 13 юни от 17 ч. в Художествената галерия в Добрич. Организатори на експозицията са общината, Главно управление на архивите при Министерския съвет и Международният търговски и културен център "Геопан".

Изложбата ще открие кметът на Добрич Детелина Николова.
Изложбата е комплектувана на основата на създадения от Главно управление на архивите при МС и Международния търговски и културен център "Геопан" дигитален архив "Тракия", съдържащ повече от 900 ценни изображения за българските земи, съхранявани в световните архиви и музеи. Експозицията е по инициатива на  кмета на Добрич Детелина Николова. Проследява се развитието на европейските картографски представи за Добруджа, която е люлка на първата българска държава на Балканския полуостров до XX в. Включените експонати са дигитални копия на оригинали, предоставени за обработка и ползване на Главно управление на архивите при МС от Народната библиотека "Св.св. равноап. Кирил и Методий", Научния архив на Българската академия на науките, Австрийската национална библиотека, Австрийския военен архив, Британската кралска библиотека, Френската национална библиотека, Библиотеката Апостолика Ватикана, Библиотеката на Пруското културно наследство - Берлин, Библиотеката на Руската академия на науките - Санкт Петербург, Колекцията  на д-р Симеон Симов - Хамбург, Колекцията на Програмно-координационен център за научни изследвания - Малко Търново, и частни колекционери от Бургас и София.
Подбрани са 20-те най-ценни картографски документи за тази част на Европа, като се започне с пълната възстановка на "Табула Пойтенгериана" (II-ІV в.) и се завърши на Народописна карта на Добруджа, 1915 г. на акад. Стоян Романски.
Картите са в оригиналните си размери, луксозно рамкирани и снабдени с надписи. В изложбата са представени и 20 детайла и гравюри, изобразяващи подбрани градове, свързани с историята на Добруджа.
Дигиталният архив "Тракия" е показан за пръв път пред европейските депутати по личната покана на Председателят на ПАСЕ през 2003 г. в  Страсбург. Колекцията е представяна с голям успех в Бургас, Пловдив и Несебър, както и в Одрин, Истанбул и Лозенград. Поради големия интерес, изложбата за Добруджа ще бъде отворена през целия летен сезон.
 


Сходни връзки

"ДОБРУДЖА В СТАРИ КАРТИ И ГРАВЮРИ" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди