изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 15:19 EEST
РУСАЛСКА НЕДЕЛЯ    
Общество
50 дни след Великден, седмицата от св. Дух до Вси светии

От неделя цялата седмица се празнува в чест на русалийките (русалките), които са сестри на самодивите. Според народното поверие, те донасят със себе си плодородието, ръсят влага и остават на земята само до края на седмицата.
През тази седмица се работи само във вторник, четвъртък и събота - и то само до обяд, а след това всички моми и момци се събират и играят хора. Ако някой пристъпи тази забрана, го хваща русалската болест, ограисва (полудява). През деня не бива да се спи, не се готви блажно, спазва се половото табу. Всеки трябва да носи в дрехата си стрък пелин, за да го пази от русалките и самодивите.
В някои краища се вярва, че ако болни и недъгави преспиват край русалски извор (както на Спасовден), ще оздравеят, тъй като росата има целебна сила.
През Русалската неделя обредни танци играят мъжките дружини на русалиите (които винаги са 3, 5, 7, 9 или 11 души). Танцът им се изпълнява при пълно мълчание и бива воден от ватаф. Обикновено русалиите играят около неизлечимо болен човек и по този начин му помагат да оздравее. В някои краища обаче обикалят всички дворове и навсякъде играят за здраве и плодородие. Стопаните ги даряват и гощават богато.
 


Сходни връзки

РУСАЛСКА НЕДЕЛЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди