изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 05:50 EEST
ДИНЧЕР ХАДЖИЕВ УЧАСТВА В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РОМИТЕ    
ОбществоВ кръгла маса за представяне на Националната програма за подобряване на жилищните условия на ромите в България за периода 2005-2015 г. участва  през миналата седмица областният  управител Динчер Хаджиев, съобщиха от пресслужбата на областна управа.

На кръглата маса е презентиран и план за действие към програмата за периода 2006-2007 г. Срещата бе организирана от Дирекция „Етнически и демографски въпроси", с финансовата подкрепа на Офиса на Световната банка в София. Участие в кръглата маса взеха областни и зам.-областни управители, кметове на общини, експерти по етнически и демографски въпроси в областни и общински администрации. Експерти от Министерския съвет, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Министерството на финансите представиха най-важните акценти от програмата и плана от гледна точка на възможности за изпълнението им по региони.
Естествено формулирали се в населените места квартали, обитавани от ромското население, статусът на жилищата им - повечето незаконно построени, видимо задоволяват до голяма степен нуждите им, но не отговарят на изискванията, поставени от ЕС, стана ясно на срещата. Поетапното изпълнение на програмата ще подпомогне това население, като подобри инженерната инфраструктура - водоснабдяване, канализация, ел.снабдяване, газоснабдяване, улична мрежа, улично осветление, съобщителни мрежи и др., ще подобри качеството на строителство на съществуващите сгради. Програмата предвижда още построяване на нови жилища, за да се намали гъстотата на заселване в отделните имоти и броят на обитателите в едно жилище, ремонт или ново строителство на социална инфраструктура вътре в кварталите -обекти в сферата на здравеопазването, образованието, отдиха и културата, образованието. На кръглата маса стана ясно, че основната цел на документа е да обедини, насочи и координира усилията на държавните органи, на органите на местната власт, на гражданските сдружения, на ромската общност и на всички заинтересовани институции в страната за повишаване на жизнения стандарт и за равноправното интегриране на ромите в българското общество.
През 2006-2007г. по Плана за действие са предвидени общо 10 млн. лв. от държавния бюджет. Ако бъде оползотворена, идеята е за всяка следваща година тази сума да расте с по 5 млн. лв. Освен от бюджета - 40 процента, Националната програма ще бъде финансирана по структурни фондове и от общините - 17 на сто, чийто основен принос ще бъде предоставяне на терени. През т.г. е предвидено да се изготвят кадастрални карти и регистри, както и  специализирани карти за геодезични дейности в общини с над 10 процента. За Добричка област ромското население е както следва: Балчик -12,3 %, Г.Тошево - 10,1 %, Добричка - 19,6 %, Каварна - 12,3 %, Крушари - 12,3 %, Тервел - 12,9 %, Добрич - 3,6 % и Шабла -1,5 %.
Ключов момент за изпълнението на Програмата е максималната ангажираност на местната власт, население, граждански сдружения и бизнес, бе подчертано в изказванията на участниците. Мерките за изпълнението на програмата трябва да бъдат съобразени и органично свързани с изпълнението и на други национални приоритети - за образование, социална заетост, здравеопазване и други. НДТ

 


Сходни връзки

ДИНЧЕР ХАДЖИЕВ УЧАСТВА В ПРЕДСТАВЯНЕТО НА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА РОМИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди