изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:26 EEST
ВЕСТНИК "НОВИНАР": Добруджа отново е извън България    
Коментари

  Този път заради безхаберие и престъпна небрежност в местната агенция по приходите

Само данъкоплатците от Добричка област не можаха да се възползват напълно от правата си, дадени им по закон. И изобщо - кой си мисли, че законите имат нещо общо със справедливостта?



След промяната на Закона за облагане на доходите на физическите лица се даваше възможност на българските родители да намалят данъка върху доходите си - ако през годината са отглеждали едно или повече непълнолетни деца. Поради тази причина в офисите на Националната агенция за приходите бяха подадени близо два пъти повече декларации, сравнено със същия период за 2005 г., като близо половината от тях са с искане за възстановяване на надвнесен данък общ доход. Само данъкоплатците от Добричка област не можаха да се възползват напълно от правата си, дадени им по закон. И изобщо - кой си мисли, че законите имат нещо общо със справедливостта? Те съществуват тъкмо защото не може да има справедливост. Дано тези думи на писателя Уилям Макилвани обяснят случилото се на добруджанци. Tехните очаквания, че за първи път държавата ще ги възнагради за това, че въпреки всичко и точно тук са решили да родят и отгледат децата си, като в замяна на това им вземе по-малко данъци, бяха излъгани.
    Подходи се крайно избирателно. Оказа се, че да живееш в Добричка област е опасно, но МНЗ не ни предупреждава за това. Всеки, който си е подал декларация в законоустановения срок, се е надявал да ползва облекченията за деца и е бил наясно колко дължи или не дължи на държавата.

Албена Йовкова
    Жителите на Добрич и областта бяха неприятно сюрпризирани от факта, че от полагащия им се за възстановяване данък служителите в местната дирекция незаконосъобразно са им прихванали дължими здравноосигурителни вноски.
    Данъчно-осигурителният процесуален кодекс /ДОПК/ наистина дава право на приходната администрация /НАП/ да прихваща от сумите за възстановяване, но само тези, които са за погасяване на изискуеми публични вземания. Същият кодекс я задължава да прилага законите точно и еднакво за всички лица /чл. 2, ал. 1/. Събирането на държавните и общинските публични вземания може да се извършва само когато има влязъл в сила акт, издаден от компетентен орган.
   
    Как четат кодекса в Добрич?
   
    Практиката, прилагана от приходната администрация в цялата страна, задължително трябва да е еднаква. Не би трябвало да съществува възможност жителите на Добрич да бъдат по-необлагодетелствани от жителите на Пловдив например.
    За да могат да ви прихванат суми, подлежащи според вас на възстановяване, то или трябва сам да сте си ги декларирали и срокът им за внасяне да е изтекъл, или да е извършена ревизия, която да установи вземането.
    За да е налице изискуемо публично вземане следва да е издаден акт за неговото установяване и да ви е връчен по надлежния ред. Доскоро здравноосигурителните вноски се администрираха от органите на НОИ. Единици бяха случаите, особено за работещите на трудов договор хора, на които са им връчвани разпореждания за дължими здравноосигурителни вноски. Ето защо тези задължения са изискуеми, но не могат да бъдат прихващани, защото не са определени по основание и размер. Трябва да се извърши ревизия на лицето и едва тогава да се пристъпи към тяхното събиране. Несериозно е да се прихващат суми само и единствено защото са отразени някъде в информационен масив, за чиято актуалност и достоверност никой не гарантира. Това, разбира се, е известно на всички служители на Агенцията по приходите, включително и на тези в Добрич.
    Да допуснем, че не от незнание те са удържали незаконно суми, а защото така им е било разпоредено от новото ръководство на дирекцията. Вследствие ДОПК и неговият чл.2, ал. 1 - да се прилагат законите точно и еднакво за всички лица, не се спазва.
    Масов случай в Добрич е например, че на офицери от ВВС, служили в местното поделение, не са им внасяни осигуровки за няколко месеца през 2001 и 2002 година. Съгласно Закона за въоръжените сили и Кодекса за социалното осигуряване на офицерите и държавните служители осигуровките им се плащат от държавата. Те дори да искат по собствено желание да си внесат дължимите суми, никой няма да им ги приеме, защото нямат открита индивидуална партида. Военнослужещи, поставени при равни условия преди, се третират различно сега. Тези, които не живеят в Добрич и са подали декларация за ползване на облекчения в друга дирекция, се ползват от правата си, а тези, останали в равнината - не. Прихващат им се суми от орган на същата тази държава, която е била длъжна да им ги внесе. Бивши колеги, но понастоящем живеещи в различни градове и съответно обслужвани от различни дирекции на НАП, нямат еднакви права, а наложената практика в Добрич е опасна и порочна. Знаем, че бюджетът трябва да се пълни. Знаем също така, че българинът все още не е свикнал и не умее да си търси правата. Част от ощетените ще обжалват и на тези, които го направят, държавата ще трябва да плати, и то с лихвите - от незаконно напълнения си бюджет.

 

Директорката на местната агенция по приходите Петя Банкова има основание да празнува - вероятно софийските шефове са много доволни от творческия й прочит на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

http://www.novinar.org

 


Сходни връзки

ВЕСТНИК "НОВИНАР": Добруджа отново е извън България | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди