изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 14:18 EET
ОБЩИНИТЕ ПОСТАВИХА ПРОБЛЕМИТЕ СИ ПРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО    
НовиниВ рамките на два дни в Боровец се проведе традиционната, девета по ред, годишна среща на финансистите на общини, в която участие взе и зам.-кметът на Добрич Иван Колев. "По време на двудневната работа бяха поставени актуални проблеми, участие в семинара взеха представители на Постоянната комисия по финанси и икономика към Националното сдружение на общините, министърът на финансите Пламен Орешарски, неговият заместник Кирил Ананиев, представители на различните министерства" - разказа пред НДТ зам.-кметът Иван Колев.

Професионалистите са обсъдили широк кръг от проблеми, сред които резултатите от мониторинговото развитие на финансовата децентрализация през 2005 г., администрирането на местните данъци и такси, вътрешният одит по общините. "Всички представители на местната власт се обединихме около конкретни становища, които поставихме като искания пред представителите на правителството. На първо място поискахме да се изпълни докрай финансовата децентрализация, да се изясни кой ще финансира Общинските съвети - дали те да са на общинска, или държавна издръжка и да се реши какъв ще е начинът за определяне на възнагражденията на общинските съветници. В момента в страната цари хаос в това отношение - на места общинските съветници работят на доброволни начала, без никакво възнаграждение, а в други общини са гласувани заплати дори от по 1000 лв." - добави още И. Колев.
Кметовете са поискали още промяна в конституцията, така че да имат правомощията да определят вида и размера на местните данъци и такси, както и да се подобрят правомощията им по отношение на тяхното администриране. Обсъдено е било и като цяло състоянието на кметствата, тъй като значителен брой от тях са в тежка финансова криза. "Някои от общините в страната нямат никакви приходи, а в същото време продължават да правят разходи, които не могат да поемат. В това отношение община град Добрич осигурява разплащането на всички услуги, които извършва, със собствени средства и такива, които получава от държавата за дейности държавна отговорност. Имаме достатъчно средства в хазната, за да поемаме всичките си плащания" - каза още финансист номер 1 И. Колев.
 


Сходни връзки

ОБЩИНИТЕ ПОСТАВИХА ПРОБЛЕМИТЕ СИ ПРЕД ПРАВИТЕЛСТВОТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди