изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 23:01 EEST
ПРОЕКТ В МБАЛ ПРОМЕНЯ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ АНТИБИОТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ    
Здраве"Микробиологичен мониторинг и антибиотична политика" е един от съвместните проекти на дружеството за междуболнично партньорство "Шафхаузен-Добрич".

Той стартира през 1999 г. и се реализира в Микробиологична лаборатория на МБАЛ. "Проектът бе предложен от българска страна, защото смятаме, че темата е много актуална - сподели за НДТ началникът д-р Нели Александрова. - По цял свят антибиотичната резистентност съществува и усилията на работещите в нашата област са насочени към решаването му".
Няколко са причините да стартира такъв проект, обясни д-р Александрова. От една страна с него се цели да се ограничи нецелесъобразното използване на антибиотиците, т.е. да има адекватно антибиотично лечение. "Това се осъществява след като клиницистите изпратят материал, ние доказваме причинителя на инфекцията и чувстителността му към определен набор антибиотици" - обясни специалистът. След това се осъществява здрава връзка между лабораторията и лекуващите лекари в болницата, като по този начин е налице консенсус, участието на повече специалисти в лечението на един болен. Това е втората причина за реализацията на проекта - увеличаване качеството на обслужването в болницата. Третата причина е икономическият ефект. "Работата на клиницистите не трябва да започва от най-скъпия антибиотик, защото това води до резистенция" - обясни д-р Александрова. Според нея, проектът е пионерен, той е свързан с промяна в начина на мислене - не само на лекаря, но и у самите пациенти. Защото много разсъждавали така: "Защо лежа в болница, като не ми дават антибиотици...".
Реализацията на проекта преминава в няколко фази. Първата е микробиологичен мотиноринг - уточняване за 5-6 години кои са най-честите причинители на инфекции за болницата в Добрич. Във втората фаза са създадени препоръчителни схеми за антибиотична терапия и профилактика. За целта през 2005 г. е издадена специална книжка "Стратегия за антибиотична политика". Тя е джобен формат - удобна за ползване от лекарите. Книжката съдържа информация в табличен вид за заболяванията, най-честите причинители и два варианта за терапия. Тя представя антибиотичните препарати, дозировките и стойностите им. "За изготвянето на книжката сме използвали световния опит, както и данните от локалния мониторинг" - обясни д-р Александрова. Изданието е представено във всички отделения, а през ноември м.г. - и на втория Национален конгрес по нозокомиални инфекции.
Помощта на партньорите при реализацията на проекта е неоценима, коментира д-р Алаксандрова. Тя е специализирала един месец в Кантоналната болница в Шафхаузен,  при Кристи Конрад - партньор от швейцарска страна. На обучение е била и Светла Петрова - биолог. Освен това Микробиологичната лаборатория е получила  дарения от Кантоналната болница - електронна везна, микроскоп и компютър с принтер. Резултатите от реализацията на проекта вече са на лице. Доверието към лабораторията и броят на материалите, които постъпват, са измерител за това, сподели д-р Александрова. И посочи, че докато през 1999 г. при тях са получени около 6 000 материала, то за 2006 г. те са 20 000.  НДТ

 


Сходни връзки

ПРОЕКТ В МБАЛ ПРОМЕНЯ ОТНОШЕНИЕТО КЪМ АНТИБИОТИЧНОТО ЛЕЧЕНИЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди