изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 02:39 EEST
ПО ТРИ ПРОЕКТА РАБОТИ С ПАРТНЬОРИТЕ ОТ ШАФХАУЗЕН АГ-ОТДЕЛЕНИЕТО    
ЗдравеПо три съвместни проекта с партньорите от Кантоналната болница в Шафхаузен, Швейцария, работят специалистите от АГ-отделението на Многопрофилната болница за активно лечение в Добрич, съобщи за НДТ началникът д-р Трифон Йорданов.

Първият проект - "Скрининг на бременни жени", се реализира вече четвърта година. По него се извършват ехографски прегледи на бременните жени с цел откриване на аномалии на плода. Тези изследвания се извършват с ехографски апарат с влагалищна сонда, дарение от Кантоналната болница в Шафхаузен. Само за първото тримесечие на настоящата година са извършени 820 ехографски изследвания, каза д-р Йорданов. Той обясни, че при откриване на аномалии се предизвиква преждевременно раждане или се прави аборт по медицински показания - в зависимост от срока на бременността.
Другият проект, който реализират специалистите от АГ-отделение на МБАЛ заедно с швейцарските си партньори, е свързан с извършването на лапароскопски операции. Те се правят вече 13 години и добричката болница е една от първите в страната, която ги въвежда. Безкръвният метод се използва най-често при кисти на яйчника, също при стерилитет, извънматочна бременност и не на последно място - при отстраняване на матката, или т. нар. лапароскопски асистирани хистеректомии. Предимствата на тези операции са огромни, коментира д-р Йорданов - минимален възстановителен период, по-бързо възвръщане на работоспособността и др. През м.г. в добричката болница са направени 122 безкръвни операции.
Третият проект, който се реализира в АГ-отделение, е свързан с извършването на уродинамични изследвания при гинекологични заболявания. Водещ на проекта е д-р Антонио Инджиев. Става дума за изследвания на динамиката пикочния мехур при жените, обясни началникът на отделението. Д-р Йорданов подчерта огромната помощ, която е получило звеното от партньорите от Кантоналната болница в Шафхаузен - във вид на апаратура и обучение на специалисти - в Кантоналната болница и на място в Добрич.
НДТ

 


Сходни връзки

ПО ТРИ ПРОЕКТА РАБОТИ С ПАРТНЬОРИТЕ ОТ ШАФХАУЗЕН АГ-ОТДЕЛЕНИЕТО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди