изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:45 EET
Управляващите са на път да забъркат нов посланически гаф    
Новини

Властта е на път да забърка втори посланически скандал като този с обявения за общодържавно издирване Никола Филчев. Както научи Mediapool, като новоназначен представител на България във Върховното Главно командване на НАТО за Белгия стяга куфари ген. Кольо Бъчваров, който е давал лъжливи показания по делото за “аферата Терем”.



Обвиняем по това дело беше бившият министър на отбраната от втория кабинет на ОДС Бойко Ноев, който преди две седмици бе оправдан от Софийския градски съд.

Съдът установи многобройни процесуални нарушения, извършвани в продължение на повече от 2 години от ръководената от Филчев прокуратура.

Ключов свидетел по делото "Терем" е ген. Кольо Бъчваров, който, според прессъобщението на прокуратурата от 28 май 2003 г., е обвинил бившия военен министър за сделката "Терем". Впоследствие обаче се разбра, че генералът (тогава все още полковник) е давал неверни показания по дело № 201-Х/2002 г. пак във връзка с аферата за нелегалния износ.

В протокола за разпит от 26.11.2002 г. генералът е направил опит да заблуди прокурорите за хронологията на събитията, като е скрил, че именно той, на своя отговорност и без да има право, предава на тогавашния директор на "Терем" - Търговище 50 двигателя и скоростни кутии за танкове Т-55.

Участници в т.нар. "Варненско дело Терем" твърдят в протоколите от съдебните заседания, че още през м. март 2000 г. по искане на тогавашния директор на "Терем"- Търговище Спиридонов, ген. Бъчваров разпорежда прехвърлянето на двигателите и скоростните кутии от складове на армията в търговищкия завод "за натоварване на производствените мощности и уплътняване работното време на персонала", както пише черно на бяло.

Двата еднотипни документа на Генералния щаб, разпореждания с номера П-02/15.03.2000 г. и П-03/05.04.2000 г., са подписани лично от ген. Бъчваров. Не е ясно дали генералът се е вживял в неприсъщата му роля на стопански ръководител и поради това е разпоредил предаването на агрегатите или просто е участвал в някаква друга договореност със Спиридонов.

По време на разпитите Бъчваров категорично прехвърля отговорността на своите началници, с чието знание и санкция според думите му станало предаването на 50-те мотора и скоростни кутии. По това време над него в йерерхията са само ген. Никола Колев (тогава зам.-началник на ГЩ) и ген. Михо Михов (началник на ГЩ до май 2002 г.).

Бойко Ноев съобщи в петък пред Mediapool, че е писал писмо на президента още преди да издаде указа за посланическото назначение на Бъчваров, в което изказва своето безпокойство от евентуалните последствия, че отново ще се посрамим пред света.

“Писах писмо и на министъра на отбраната Близнаков, както и на главния прокурор Велчев. Казването на неистини под клетва пред следствие и съд, се наказва по чл. 290 от Наказателния кодекс”, каза Ноев за Mediapool.

До момента той не знае за някаква реакция от президента или военния министър, но има информация, че “прокуратурата вече предприема някакви стъпки за изясняване на обстоятелствата.”

“Допускам, че министър Близнаков може и да не е бил достатъчно информиран, когато е предложил генерала на този пост. Допускам, че и президентът не е знаел цялата истина. Имат обаче възможност да излязат с чест от ситуацията – да не бързат с изпращането. Нека изчакат резултатите от проверките. Представяте ли си позора, ако отново върнем преждевременно най-висшия си представител във военното командване на НАТО?”, каза Бойко Ноев.

“Видяхме, че оставиха Филчев да замине. Поне засега. Нищо чудно да си затворят очите и за Бъчваров. Тогава още по-ясно ще си носят отговорността. Ако Бъчваров все пак замине за ШЕЙП, вече за никого няма да има съмнение, че не става дума само за “грешката Филчев”, а за политика, за прикриване на онези, чиито признания биха били неудобни за сегашните управляващи. Нека никой не се надява, че случаят ще бъде забравен или прикрит”, заяви бившият министър на отбраната пред Mediapool.

Във връзка с оправдателната присъда по делото за “Терем” той каза, че съдът се е мотивирал с отсъствието на факти, установяващи каквато и да е негова причастност към аферата.

“Съответните военни прокурори, по лични указания на Филчев, (както твърдяха самите те) извършваха многобройни нарушения на закона, така че делото да се влачи максимално дълго. Всички мои жалби до ръководството на прокуратурата в тази връзка оставаха без последствия. За мен няма никакви съмнения, че ако в ръководството на прокуратурата не бяха настъпили промени, този фарс щеше да се точи още дълго”, коментира Бойко Ноев.

Той припомни, че именно ген. Кольо Бъчваров е човекът, който, за да прикрие своята причастност към генезиса на “аферата Терем”, е давал неверни показания пред военното следствие и съд и е прехвърлял своята отговорност върху бившия министър на отбраната.

“Неговите неверни показания бяха основният инструмент на обвиненията срещу мен”, каза Ноев. 

“Ген. Бъчваров собственоръчно е подписвал разпорежданията за изваждането от складовете на армията на прословутите танкови двигатели и скоростни кутии, без да е искал разрешение даже от преките си началници, тогава генералите Михо Михов и Никола Колев. Тогава хората на Филчев с удоволствие си затваряха очите пред явните неистини. Но както казват, “на лъжата краката са къси”. Фактите излизат наяве, рано или късно”, допълни Ноев.

Той изрази надежда Никола Филчев да бъде върнат в България и да отговаря за делата си, както поиска военният съд. Според Ноев връщането на бившия главен прокурор е изцяло в правомощията на правителството и президента. http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Управляващите са на път да забъркат нов посланически гаф | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди