изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 02:13 EEST
В Община Пещера избират кмет    
ПолитикаПещера. Частични местни избори за кмет на Община Пещера се провеждат днес. Кандидатите за кметския стол са четирима: Стелиян Варсанов, независим кандидат, координатор на ГЕРБ в града, подкрепен от

ГЕРБ, БСП, ДПС, НДПС, ВМРО, БЗНС-НС, БЗНС ”Ал. Стамболийски”, “Гергьовден”, Съюз на свободните демократи, БСДП, Партия “Рома”, Политическо движение “Социалдемократи”, Партия Български социалдемократи, Демократична партия на справедливостта и ДРОМ.
Васил Филев - кандидат на НДСВ, подкрепен от “Атака”, ДСБ и СДС.
Независимият кандидат Спартак Кънев - бивш уредник на музея в Пещера.
Даница Митова, кандидат на ОБТ.
До новия избор за кмет на Община Пещера се стигна след като частичните избори, проведени през есента на 2005 г., бяха касирани заради фалшиви бюлетини и изборни нарушения.

Агенция “Фокус” припомня:
Частични местни избори през 2005 г. (29 октомври) се провеждат в общините Мизия, Разград, София, Севлиево, Русе, Девня, Панагюрище и Пещера. Избират се и кметове на кметства в с. Иречеково, с. Голямо Враново и Перник-изток. След парламентарните избори, произведени на 25 юни 2005 г. техните досегашни кметове стават депутати в 40-то Народно събрание.
Община Пещера включва 3 населени места - Капитан Димитриево, Пещера и Радилово, с общо население 23 972 жители. Избирателите в общината наброяват 18 500 души. Броят на секциите в избирателния район е 27.
Кандидатите за кмет на община Пещера миналата година са трима - Васил Филев, Павел Тилев и Стефан Щерев. И тримата претенденти за кметския стол са издигнати от инициативни комитети като независими кандидати. По-късно зад двама от тях застават и политически сили. Независими кандидати са Стефан Щерев и Васил Филев. Филев е подкрепен от 14 партии - НДСВ, СДС, ДСБ, БЗНС-Народен съюз, Демократическата партия, движение "Гергьовден", партия "Новото време" и няколко по-малки формации. Третият кандидат Пламен Тилев е издигнат от БСП и е подкрепен от общо 22 партии и движения, сред които ДПС и ССД.
На 28 октомври 2005 г. в Общинската избирателна комисия постъпва първата жалба за нарушения. Жалбата е подадена от общинския съветник Димитър Стаменов и сигнализира за нарушения в ромския квартал "Луковица". По случая е задържана член на РИК, който носи със себе си личните карти на 37 жители на ромския квартал. Хората твърдят, че им е обещавано по 20 лева, ако гласуват с определена бюлетина. Образувано е полицейско дознание.
В началото на изборния ден в Пещера постъпва един сигнал за неправомерна агитация на небългарски език до една от секциите. Доказателства не са открити.
Изборният ден в Пещера преминава при избирателна активност 45,36%. Павел Тилев получава 48,12% от гласовете, а Васил Филев - 45,28%. За Стефан Щерев гласуват 6,6 % от жителите на общината.
На 5 ноември в Пещера на балотаж се явяват Павел Тилев и Васил Филев. При изключително висока избирателна активност (58,11%), Васил Филев печели изборите. Той има преднина от десет гласа. Резултатите са оспорвани от опонента му. Общинската избирателна комисия разглежда 14 жалби. На 6 ноември тя излиза с решение. От 11-членната избирателна комисия, седем потвърждават избора за кмет на Васил Филев. Четирима подписват с особено мнение. Причина за разногласията в комисията са намерените 45 бюлетини, отпечатани с по-тъмен шрифт от образеца.
Изгубилият с 10 гласа балотажа в Пещера инж. Павел Тилев (БСП) оспорва в Окръжния съд в Пазарджик обявяването на съперника му Васил Филев за кмет. Той подава жалба в съда срещу законността на частичните местни избори. На 8 ноември 2005 г. състав на Окръжния съд в Пазарджик издава определение, с което спира изпълнението на решението на Общинската избирателна комисия /ОИК/ в Пещера, с което кандидатът на НДСВ Васил Филев е обявен за кмет на общината. Делото за касиране на изборния резултат е насрочено за 14 ноември.
До приключването на съдебната процедура временно изпълняващ кмет на Пещера остава Павел Тилев, опонентът на Филев. Васил Филев подава жалба в ЦИКМИ за това, че ОИК още не е оповестила встъпването му в длъжност. ЦИКМИ отхвърля жалбата му с аргумента, че окръжният съд в Пазарджик е спрял процедурата, заради жалба на опонентът му Павел Тилев, който оспорва резултатите от втория тур. На 15 ноември 2006 г. според решение на Окръжния съд в Пазарджик се провежда преброяване на гласовете от полиграфическа експертиза, която да установи има ли фалшиви бюлетини. Назначените от съда полиграфически експертизи показват наличие на 107 нестандартни бюлетини. И на 1 февруари 2006 г. Пазарджишкият окръжен съд касира изборите за кмет на Пещера. Съдът отменя решението на Общинската избирателна комисия, с което за кмет на Пещера е обявен Васил Филев.

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

В Община Пещера избират кмет | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди