изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:43 EEST
КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА И В СТОЛИЦА НА ПОЕЗИЯТА    
ОбразованиеЖител на крайморската община става носителят на "Пулицър" американският писател Уилям Мередит

Българо-американската фондация "Мередит" ще изгради център на поезията в Каварна, съобщи кметът Цонко Цонев, след като в края на миналата седмица се срещна с легендата на американската литература Уилям Мередит. Писателят бе на посещение в Каварна заедно със своя мениджър, поета Ричард Хартайс. Цонев заяви още, че срещата е била уговорена по искане на Мередит. "Обадиха ми се преди няколко дни. Уилям Мередит е чувал много за столицата на рока Каварна и изрази желание да посети града ни" - обясни Цонев. Каварненският градоначалник разказа още, че гостите му били силно впечатлени от природата на нос Калиакра и от историческия музей, а след като чул легендата за 40-те девойки, Уилям Мередит ги определил като 40 български светици.
Центърът на поезията, който ще изгради американският писател, ще се казва "Мередит-Вапцаров". Петното за сградата вече е определено - то е край брега на морето, сред много зеленина. "На редовното заседание на ОбС през юли ще внеса предложение за гласуване право на строеж. Предвижда се центърът да има два корпуса, с много ателиета, където ще се изучава творчеството на Мередит и на Вапцаров, ще се провеждат конкурси и конференции. Ще бъдат оформени два къта на Уилям Мередит и на Никола Вапцаров" - разказа още Ц. Цонев. Предвижда се в Каварна своето творчество да представят и други изтъкнати американски писатели. Подобен център се изгражда за пръв път на Балканския полуостров, добави Цонев. Фондацията на Уилям Мередит поема ангажимента за финансирането на центъра.
Уилям Мередит е на 86 години. Той е бивш пилот, ветеран от Втората световна война, но никога не е воювал в Европа. Носител е на награда "Пулицър" за литература, на Вапцарова награда, има и български паспорт и заедно със своя колега Хартайс са чести гости на страната ни. Световноизвестният писател за първи път посещава Каварна и вече е категоричен, че ще остане да живее тук, впечатлен от природата на този край. Каварненският кмет е показал на своите гости и мидената плантация в Дълбока. Мередит и Хартайс опитали от всички рибни и мидени деликатеси, гарнирани с траминер "Хан Крум" и червен мавруд. Освен рекламни материали и сувенири от Каварна, Цонко Цонев подарил на писателя ръчно изработена икона на Свети Георги.  От своя страна пък американският писател, носител на "Пулицър" е подарил на Цонко Цонев своята шапка.
 


Сходни връзки

КАВАРНА СЕ ПРЕВРЪЩА И В СТОЛИЦА НА ПОЕЗИЯТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди