изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:08 EEST
РИОСВ ЗАПОЧВА ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ НА БИЛКОЗАГОТВИТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И СКЛАДОВЕТЕ ЗА БИЛКИ    
ЕкологияРИОСВ-Варна започва засилени проверки на билкозаготвителните пунктове и складовете за билки на територията на Добрич и Варна, съобщиха от пресцентъра на екоинспекцията. От инспекцията напомнят, че в билкозаготвителните пунктове трябва да се изкупуват само билки, за които е издадено разрешение за ползване от съответното Държавно лесничейство, когато билките са събрани от диворастящи лечебни растения в земи и гори от горския фонд.

Когато билките са събирани в границите на населените места или култивирани от общината, разрешително за ползване се издава от съответната община. В случай, че билките са събрани от лечебни растения, култивирани от собственици или ползватели на земи, гори и водни обекти е необходимо удостоверение от общината.
За 2006 г., в региона на РИОСВ-Варна, няма отпуснати квоти от министъра на околната среда и водите за изкупуване на билки от лечебни растения под специален режим, събрани от естествени находища. Предвид предстоящия цъфтеж на липата от РИОСВ напомнят още на всички, които събират липов цвят, че периодът за събиране на цветове и съцветия от липа е във фазата на начален или пълен цъфтеж, а периодът за събиране на листа от липа е след цъфтежа. Цветовете трябва да се събират без да се увреждат други части на растението, като се откъсват или отрязват целите съцветия. Листа от липа се събират с или без дръжки, но без да се чупят клони.
За нарушаване разпоредбите на Закона за лечебните растения, на физическите лица се налагат глоби в размер до 1000 лв., а на юридически лица се налагат санкции в размер до 5 000 лв.
 


Сходни връзки

РИОСВ ЗАПОЧВА ЗАСИЛЕНИ ПРОВЕРКИ НА БИЛКОЗАГОТВИТЕЛНИТЕ ПУНКТОВЕ И СКЛАДОВЕТЕ ЗА БИЛКИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.10 секунди