изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 15:08 EEST
ДЛЪЖЕН СЪМ ДА ЗАЩИТЯ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА КРУШАРИ    
ОбществоТова заяви в интервю за НДТ доц. д-р Стойно Иванов, управител на "Дъб 100" ООД

- Г-н Стойнов, какво провокира да ни потърсите?
- Длъжен съм в името на истината, в защита на интересите на жителите на община Крушари и в интерес на земеделските стопани от регион Добруджа да изложа истината за разработения от мен проект и неговите цели. Смятам също, че с помощта на вестника ще информираме в детайли земеделските стопани от района за проектите, чрез които се усвояват средства от фондовете на Евросъюза.
- Разкажете по-подробно за проекта...
- Чрез проекта, който съм разработил, можеше да се кандидатства за безвъзмездна субсидия в размер на 50 000 евро. Тези средства, съгласно указанията на ЕС и МРРБ се използват за създаването на т.нар. "меки връзки", включващи няколко основни момента. Първо - договаряне на партньорство между община Крушари, където аз предложих проекта си, като бенефициент и "Дъб 100" ООД, чийто управител съм, като партньори по проекта. Второ - подписване на споразумение между община Крушари и град Баняса /Румъния/ за сътрудничество в регионалното развитие, тъй като финансирането на проекта е по програмата за трансгранично-сътрудничество. Следващата стъпка е договаряне на съвместни действия между ръководствата на "Дъб 100" ООД и "Био генезис" /Унгария/ и последно, но не най-маловажно - сключване на договор между "Дъб 100" ООД и 8 фермери, негови съдружници, за изграждането на пилотни малки и средни ферми за биологично земеделие с до 90 %" безвъзмездна субсидия, разчетена в националния план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2000-2006 г.
При успешното реализиране на горните изисквания и представянето на регламентираната информация по проекта, се гарантираше получаването и изразходването, чрез банкова сметка на община Крушари на безвъзмездни субсидии от фондовете на ЕС. Държада отбележа, че ако те не се усвоят до края на тази година, то те се връщат отново в ЕС. За какви точно суми става въпрос - 100 хил. лв. за проектни и проучвателни дейности, 2 млн. лв. субсидия за изграждане на инсталация за производство на електрическа енергия и на гореща вода с температура 90 градуса натериторията на общината. Тази възможност се гарантира от унгарската фирма "Био генезис". Както и 2 640 000 лв. за проектирането и изграждането на осемте малки и средни семейни ферми за биологично земеделие. Това е най-общо разработения от мен проект, който предложих на община Крушари. В излезлите вече материали във в. "Нова добруджанска трибуна" се съдържат неточности в твърдението, че се свиква нередовна сесия и че съветниците са нямали време да се запознаят с проекта.
- Защо, според Вас, има неточности?
- Първото запознаване с целите и съдържанието на проекта бе направено още на 12 март, в присъствието на проф. Кръстьо Петков, Георги Желев и зам.-кмета Михаил Цонев при среща с жителите на село Коритен. Втори път представих разработения от мен проект на 21 март при среща, организирана от гражданското сдружение с ръководител Георги Желев. На нея присъстват над 30 земеделски производители, а след това имах среща и разговор с кмета на община Крушари Злати Киров. Презентация на проекта направих и на редовното заседание на ОбС в Крушари на 28 април, където въпреки противопоставянето на автора на първия материал, публикуван на 6.06. т.г. в "Нова добружанска трибуна", ОбС принципно се съгласи на партньорство, но поиска писмени разяснения по проекта. Аз вече бях предоставил такива на кмета на общината Злати Киров и на председателя на ОбС - Зекирие Алиш. Същите материали бяха предложени и на Димитър Ковачев на 10 май, но той отказа да ги вземе. На 13 май по телефона г-н Ковачев ми съобщи, че моят проект няма да стане, като добави, че говори в присъствието на кмета и председателя на ОбС. Проведох в Добрич среща с председателя на ОбС г-н З. Алиш и той ме увери, че г-н Ковачев не е ОбС и молбата ми ще бъде разгледана на следващата сесия. Никой не ме потърси до 31 май - датата на поредната сесия, макар че всеки ден бях в Крушари и водех разговори с потенциални семейни ферми. Молбата ми преработена по предложение на кмета Злати Киров и той я подписа с текст: "Съгласувано с общинска администрация".  Това стана на 30 май, но въпреки това предложение в дневния ред не фигурираше, а в точка разни след дискусия - тя бе отхвърлена. Тогава предприехме действия за свикване на извънредна сесия на 5.06. Предложението бе съставено съвместно с юристи на общината, а г-н Алиш ме увери, че е съгласувано и с юристи на областна администрация.  Държа да кажа още, че на 6.06. имах уговорени срещи в МС, на които бях поканил да присъстват както кмета Злати Киров, така и председателят на ОбС. Въпреки това, сесията не бе насрочена за 5.06, а за 6.06. Тогава излезе и първият материал във вестника и пред всеки общински съветник имаше по един вестник. Важно е да се знае също, че сесията не бе незаконно свикана, защото съгласно чл.23, ал.2 от ЗМСМА съветниците се свикват на заседание от председателя на ОбС или от подписали се под поканата 1/3 от съветниците. В случая тябе свикана едновременно и по предложение на председателя и чрез подписите на петима от общо 13 съветници в общината.
 


Сходни връзки

ДЛЪЖЕН СЪМ ДА ЗАЩИТЯ ИНТЕРЕСИТЕ НА ЖИТЕЛИТЕ НА ОБЩИНА КРУШАРИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди