изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:13 EEST
ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА - ПРОФЕСИОНАЛЕН РИБАР И ЛОВЕЦ В ДОБРУДЖА ЖИВЕЕ В КРАПЕЦ    
Общество  Колоритната Елена Василева слага мъжете в малкото си джобче

41-годишната Елена Василева не само е единствената жена, притежаваща билет за лов и риболов сред мъжката гилдия в Крапец, а е единствената жена-професионален рибар по цялото Северно Черноморие. В селото за нея казват, че е най-бойната в района и слага мъжете в малкото си джобче.
 Екипът ни намира дома на Елена. Няма я, затова изчакваме. Тя пристига на мотор. Марка "Симсон", червен. Оказва се, че основното й превозно средство, с което се движи из Добричко, е моторът. И още, че червеният цвят й е любимият. Носи дрехи предимно в червено.  
Морето й е тръпка, хоби. "Умирам за него. Да има едно лесно, в морето ще спя. Не мога да си представя да живея далеч от морето", казва Елена. От малка мятала въдицата от брега край Крапец. Не си е и мислила, че ще захване този занаят до 1995 година, когато я съкратили от ТКЗС-то. Тогава е била едва на 30 години. Младата жена започнала да си изхранва прехраната с 2 мрежички за попчета. После мрежите станали 6. През 2003 година си купила и собствена лодка, тип мичуринка - 7,5 на 2 метра.  На ден хвърляла на ръка от 500 до 800 метра мрежи. Сега лодката й е оборудвана по европейските стандарти. Всичко е автоматизирано с лебедка. Елена си има и капитан - Сергей Христов. Той и двамата й синове, на 20 и на 18 години, съставляват екипажа й.
"Като ходих за първи път в Агенцията по рибарство и аквакултура в Добрич за билета си, ме гледаха като извънземно. Два пъти ме попитаха за какво идвам, а като им казах, ме гледаха няколко минути със зяпнали уста", спомня си сега със смях Елена. По същия начин погледнали на мерака й за рибарски занаят и колегите й в Крапец. Първо я взели на майтап, доста време се отнасяли към нея несериозно. Докато един ден Елена тръгнала за първи път за акула. "Ти ли, ма пикло, ти ли ще ловиш акула? Ако ти се върнеш с една акула, аз ще я изям жива." Това били думите на един от старите рибари в Крапец. Всички на брега чули думите му и приели сериозно обзалагането. Елена взела, че се върнала не с 1 акула, а с цели 10. Рибарите я чакали нетърпеливо на брега. Младата жена била страшно горда от себе си, не забравила баса и се заяла с морския вълк. Избрала най-малката акула и му предложила да я изяде жива. Той обаче отказал и до ден днешен тази случка се разказва сред гилдията в Крапец.
"За тебе говорят, че слагаш мъжете в малкото си джобче. Вярно ли е?", питам Елена. "Щом така говорят, значи е вярно", скромничи тя. Но после признава, че ги бие по много неща - по улов, по смелост. И сега си спомня един ден, когато вълнението на морето било 3 бала, а тя се втурнала сред бурята с лодката си, за да извади мрежите си. "Трябваше да ги извадя, защото бяха съвсем нови и морето щеше да ми ги накъса", обяснява ми Елена. Влизала е с лодката си в морето за акули на дълбочина 40 метра, 2 часа се пътува до там. Най-голямата акула, уловена от нея, е била с дължина 1.50 м.
Женски глезотии при Елена няма. В гардероба й липсват рокли и поли, ходи винаги спортно облечена и късо подстригана, без прически и продухвания. Обувки с високи токчета няма, грим не слага. Слага си единствено парфюм, червило и лак. Не гледа и сапунки по телевизията. "Изобщо не съм в час какви сериали дават, нямам време", признава рибарката. Виж, мач не изтърва. Сядат със съпруга си сега всяка вечер и гледат всички мачове от световното първенство. Преди да се захване с рибарлъка, много обичала да плете. На една и на две куки. Сега обаче уменията си в плетивата използва в плетенето на мрежи. Никога не си купува готова мрежа, защото е много скъпа - по 150-160 лева. Купува си само материалите и си сглобява мрежите сама. "Псуваш ли", изкушавам се да я попитам. "Псувам, разбира се, когато се налага", отговаря Елена и признава, че ругатните й на моменти са доста цветисти. В зависимост от ситуацията. Колегите й са свикнали и не й обръщат внимание. "Много бързо се паля. Много съм добра с добрите и ставам много лоша с лошите", признава Елена. Некоректността и упоритата тъпотия я изкарват от равновесие и започва да реди псувни една след друга. Бойният й характер на зодия "Овен" обаче й е спечелил уважение и респект в цяло Крапец. "Имаме много приятели, без гости не оставаме", казва със самочувствие тя.
Не е лесно да си жена рибар, споделя Елена. Всяка сутрин става в 6 часа. Бута лодката, влиза в морето и вади мрежите от предния ден. До обяд трябва да е продала рибата, да е изчистила мрежите и да ги е хвърлила отново. Вярно е, че от 2-3 години рибата намаля, споделя коментара на колегите си Елена. Преди с 400 метра мрежи е вадила по 120 кг риба, сега с 1 400 метра вади едва по 30-40 кг. Имало е случаи, когато хвърли мрежите и ги вади абсолютно празни.
Елена е единствената жена-ловец с билет в Добруджа. Всички мъже се ошашавили, когато започнала да кара курса и взела, че издържала успешно изпита. 60 авджии от дружинката в село Ваклино отначало не искали и да чуят за жена с пушка, не пожелали да я приемат за колежка, но постепенно разбрали, че Елена е със силен характер и издържа на всички преходи наравно с тях. Тя признава, че няма кой знае какви рекорди в авджилъка с пушката си ИЖ, но пък за Коледа без проблем се справя с прасето в кочината. Колоритната дама непрекъснато търси нови предизвикателства. Следващият връх, който си е наумила да покори, е кетап за капитанско право.
Рибарската гилдия в Крапец е от 30-ина морски вълци, започнали тежкия занаят още от юношеска възраст. Дните им са монотонни, движенията им вече са роботизирани. Ставаш рано, пускаш лодката, хвърляш мрежи по няколко километра, гледаш да продадеш до обяд рибата. И после - пак същото. От година на година става все по-трудно да оцелееш, коментират мрачно мъжете край брега. Държавата го е дала "свободно" за рибарлъка, мрежите са скъпи, разходите за гориво скочиха до небето, матрапазите станаха кожодери - купуват от тебе кило сафрид за 2 лева, продават го на пазара по 6 лева. Траловете унищожиха рибата в Черно море, а особено в Крапец след трите бойни учения край Шабла, рибата съвсем изчезна, говорят мрачно морските вълци. Рибарлъкът е тежък занаят и не е за всеки.
 


Сходни връзки

ЕДИНСТВЕНАТА ЖЕНА - ПРОФЕСИОНАЛЕН РИБАР И ЛОВЕЦ В ДОБРУДЖА ЖИВЕЕ В КРАПЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.09 секунди