изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 09:39 EET
Без православната вяра нямаме бъдеще като държава    
НовиниНаскоро от САЩ долетя новината, че Крис Спиру, председател на Гръцко-американския съюз и бивш лидер на Демократическата партия в щата Ню Хампшир, е оглавил международна кампания за отварянето на истанбулския храм "Св. София" за християнски религиозни ритуали.

"Нашите усилия и борба са справедливи и логични", заяви г-н Спиру на пресконференция, на която оповести, че е създал в Манхатън организация, чиято цел е превръщането на античната църква в център на световното православие. "Така, както милиони католици се молят в Рим, милиони мюсюлмани в Мека, а евреите в Ерусалим, така и ние, православните, независимо от нашата националност, трябва да се молим в "Св. София", подчерта политическият ветеран на Демократическата партия.
Инициативата на Крис Спиру се посреща с огромен интерес от православните среди от целия свят. Само за няколко дни десетки хиляди ентусиасти са посетили неговата страница в Интренет и са подкрепили идеята за възкресяване на най-внушителния християнски храм в центъра на Цариград. За нейното осъществяване обаче най-логичния вариант ще бъде организацията на Крис Спиру и неговите привърженици да се обърнат към Европейския съд за правата на човека със седалище в Страсбург.
Построена от император Юстиниан І и открита официално в края на 537 г., "Св. София" служи повече от 900 години като православна църква, преди османските орди на султан Махмуд ІІ да я превърнат в джамия. Повече от 500 години османлиите се гаврят със символите на християнството, ограбват и рушат неговото светилище и като капак на всичко му лепват 4 минарета, за да се вижда и знае кой командва парада на религиозните "свободи", които така сладко рекламират днешните управници в Анкара.
Един прозорлив и сърцат човек, какъвто е бил бащата на турската република Кемал Ататюрк, макар и трудно, успява да се пребори с ислямския фанатизъм и да затвори християнската светиня за позорящите я мюсюлмански ритуали. Дори такава силна личност като турския президент обаче

не успява да надвие
упорството на
озверелите имами,

които сипят непристойни клевети и клетви срещу изтъкнатия реформатор на турската държава. Религиозната битка се превръща в политическа и в крайна сметка Ататюрк се отказва от идеята да върне "Св. София" на християнската общност. Църквата е превърната в музей, където и до днес все още личат следите от скверните действия на османските варвари, разхождали конете си из величествената катедрала и заличавали с огън и меч иконите на православните светци.
Днес, когато Турция започна финалния си марш по посока на Европейския съюз, световната общественост подава отчетливи и недвусмислени сигнали към Анкара за генерална промяна на досегашния турски манталитет по отношение на човешките права и демократичните свободи. Въпреки многословните хвалби на турските ръководители за наличието на религиозна търпимост в днешната република, а дори и в мрачните векове на Османската империя, ситуацията с църковните свободи съвсем не е толкова розова и безукорна.
Инициативата на Крис Спиру далеч не е първата лястовица, носеща идеята за спасяване на "Св. София" и за връщането й на православните християни. Близо половин век многобройни световни и европейски организации се мъчат да внушат на турските държавници, че издевателства на предците трябва да бъдат компенсирани от техните наследници. Различните правителства, които се сменят през този период в Анкара са единодушни в своето нежелание да поправят тази трагична историческа грешка.
Отказват дори и по-малки жестове като възстановяването на православната семинария в Цариград, брутално закрита по време на новосъздадената и уж демократизираща се турска република.
Дори и в днешно време християнски храмове в Истанбул, а отскоро и в турската провинция, са обект на провокации и нападения от страна на фанатизирани ислямисти.

Взривена бе еврейска
синагога, загинаха
богомолци, а по-късно
бе убит и католически свещеник.
Вселенската патриаршия в Цариград редовно е обсаждана от ревящи тълпи, които хвърлят камъни и запалителни материали по нейната сграда. Миналата година около 1000 разярени лумпени изпочупиха и стъклата на българската църква "Св. Стефан" на връщане от поредната си акция срещу Патриаршията. Българското правителство скри от нашата общественост този вандалски акт, а Външното ни министерство дори не направи опит да протестира пред турските власти.
За раболепната позиция на българските управници спрямо посегателствата на турската държава срещу правата и свободите на нашите сънародници могат да се изпишат тонове хартия. Достатъчно е само да споменем, че вече 18 години родната дипломация не прави нищо конкретно, за да ни върне отнетите църковни имоти в Истанбул и на първо място прочутата българска болница, едно истинско архитектурно бижу, оборудвано с модерна медицинска техника, което беше отнето най-брутално и в нарушение на всички международни норми от крадливото правителство на Тургут Йозал. Не можем да премълчим и постоянния натиск, който турската държава оказва върху почти стопилата се българска колония в Цариград, непрекъснато насъсквана да враждува с Вселенската патриаршия и лично с патриарх Вартоломей II, станал неудобен за Анкара поради усилията му да запази православните ценности в сърцето на мюсюлманската нетолерантност.
Подкупвани или изнудвани от турските власти членове на българската църковна общност в Истанбул

често пъти заблуждават и Светия синод в София,
който пък от своя страна проявява учудващо безразличие спрямо турските провокации по адрес на Вселенската патриаршия. Цялото това безгръбначие на българската държава от турците, които правят всичко възможно, за да мачкат както религиозното, така и националното самочувствие на нашите сънародници. Опитайте се само да ударите клепалото в параклиса на нашата цариградска екзархия по време на религиозен празник. Срещу вас ще скочат както местният пазач - турчин, така и българите, служещи в храма. Не трябвало да бъдат обезпокоявани съседните сгради, където правоверните мюсюлмани не търпели звуците на християнската камбана. А тя си позволява да звъни само два пъти в годината и то само за няколко минути.
И нека сега да се пренесем в София, където натрапчивите звуци от минарето на джамията "Банябашъ" стряска десетки хиляди столичани по 5 пъти на ден, когато изнервените граждани започнаха да събират подписи за забрана на високоговорителите, нов вой се издигна от средите, близки до ДПС, които обвиниха България в преследване на ислямската религия. Нещо повече - активисти на АТАКА, които организираха тази подписка, бяха наречени расисти. И то от един неизвестен тип, представил се за лидер на балканските турци в Истанбул. Във в. "Милиет" той изрече наглата лъжа, че в Турция никой не забранява православните камбани. Още по-фрапиращ беше факта, че българският вестник "Труд" изтъкна на предна позиция думите на този турски измамник, а в края на дописката смотолеви нещо и за мотивите на АТАКА срещу воят на софийските мюезини.
Крайно време е да осъзнаем, че ако искаме да ни признаят за европейци, трябва бързо да отрежем пъпната връв, която все още ни държи привързани към ориенталското минало. Очевидно е, че днешните ни политици, дипломати, а за съжаление и някои медии, не са дорасли до равнището на световните стандарти и все още са в плен на робските инстинкти, въпреки столетието, което ни дели от османската зависимост. Народът ни обаче усеща фалша на модерните дърдорковци и много скоро ще ги изпрати в музея на националната забрава. 

Стефан Солаков

http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

Без православната вяра нямаме бъдеще като държава | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди