изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 09:59 EEST
НАЙ-МОДЕРНИЯТ КАРДИОЛОГИЧЕН РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР СЕ НАМИРА В МБАЛ    
ЗдравеКардиологът д-р Лилия Димитрова пред НДТ

- Д-р Димитрова, какво наложи реализацията на съвместния проект по линия на междуболничното партньорство "Шафхаузен-Добрич" за кардиологична рехабилитация?
- Сърдечно съдовите заболявания са най-честата причина за смърт и инвалидизация в развитите страни в средна и по-късна възраст. Кардиологичната рехабилитация е сума от дейности и интервенции, необходими да осигурят възможно най-добрите физически и психически условия, за да могат пациентите с хронични или остри сърдечносъдови заболявания със собствени усилия да запазят мястото си в обществото и да водят активен живот. С все по-краткия болничен престой на пациентите с остър инфаркт на миокарда намалява и времето да бъдат обучени в оптимален двигателен режим и промени в начина на живот. Тук е мястото на възстановяващите рехабилитационни програми. Разработихме нашата програма като съвместен проект в рамките на партньорството. След обучение на екип от кардиолози и рехабилитатор програмата стартира на 1 октомври 2002 г. и досега в нея са включени около 200 пациенти.
- Към хора с какви заболявания е насочена програмата?
- Тя е за пациенти с остър миокарден инфаркт, след сърдечно-съдови интервенции - байпас, стент, при сърдечно съдова недостатъчност, стенокардия.
- Бихте ли разказали какво представлява програмата?
- Програмата е с продължителност 3 месеца, това е оптималният срок за промяна в начина на живот. Два три пъти в седмицата за по един час пациентите изпълняват физически упражнения, карат велоелгометър, релаксират. Заниманията се провеждат под ръководството на рехабилитатор и под контрола на кардиолог. Предимствата на тези програми са няколко. От една страна програмата се провежда в близост до местоживеенето на пациента, в обстановка, близка до ежедневието му, която не е болнична. В промяната на начина на живот участва и семейството. Засилено е чувството за доброволност и отговорност. Групите са от по 3-4 пациенти, а е доказано, че чрез груповата терапия по-лесно се променя стилът на живот. Целта е завръщане на пациента към пълноценен живот. 15-20 процента от болните след остър миокарден инфаркт са с депресия, а депресията и социалната изолация след сърдечносъдов инцидент са свързани с висока смъртност. За това важен компонент в кардиолочината рехабилитация е не само физическият тренинг, а и психологическият момент. Тримесечната продължителност на програмата дава възможност и за по-тесен контакт между пациент и лекар. Провеждат се и обучителни лекции за естеството на заболяването, за здравословния начин на живот. Капацитетът на центъра е 200 души, но, за съжаление, вероятно по-скоро поради незнание, личните лекари и кардиолозите не насочват достатъчно пациенти.
- Достига ли добричката болница европейските стандарти с програмата, по която работите?
- Кардиологичната рехабилитация е важен компонент в съвременното лечение на сърдечните заболявания, т.е. лечението не е само медикаментозно, а все по-голямо значение се отдава на профилактичните и рехабилитационни програми. Ние сме заимствали от програми, по които работят болниците в Швейцария, но такива центрове имат болниците в почти всички европейски държави. За това с гордост трябва да споменем, че такъв модерен център за кардиологична рехабилитация в момента в България има само в нашата болница. Промоцирахме нашата програма сред колегите от други градове с идеята, че според европейските стандарти всяка болница трябва да има такъв център. Европейското кардиологично дружество дава указания, че на всеки пациент след остър сърдечен инцидент трябва да се даде шанс поне веднъж да бъде включен в рехабилитационна програма. Нашите пациенти имат този шанс и трябва да го използват. Искам да допълня, че центърът се използва и от хора с неврологични заболявания, тук идват пациенти и на ортопедията.
Разговаря Мариела БОНЧЕВА

 


Сходни връзки

НАЙ-МОДЕРНИЯТ КАРДИОЛОГИЧЕН РЕХАБИЛИТАЦИОНЕН ЦЕНТЪР СЕ НАМИРА В МБАЛ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди