изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 13:39 EET
"ОБЩИНАТА НЕ ТЕГЛИ ЗАЕМИ ЗА РЕМОНТИ. РАЗПОЛАГАМЕ С НАД 5 МЛН. СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА"    
НовиниТова заяви на нарочна пресконференция по проблемите на инфраструктурата на Добрич, предизвикана от жителите на града кметът Детелина Николова.

"Общината се намира във финансова стабилност и с помощта на медиите искам да разсея някои слухове, че общината тегли заеми за дейностите по ремонта на инфраструктурата в града. Това не е вярно" - каза на нарочна пресконференция пред журналисти вчера кметът на Добрич Детелина Николова. Пред медиите тя отчете какво е свършено до момента по всички инфраструктурни проекти и какво предстои да се направи до края на годината.
"Въпреки облигационния заем, който ние обслужваме за тази година сме осигурили собствени приходи в размер на 5 473 698 лв." - каза Николова. Тя припомни още, че според приетия от ОбС бюджет на кметството за инфраструктура за тази година има предвидени 500 хил. лв. за изкърпване на уличната мрежа, от които досега са усвоени 410 547 лв. Извършено е вече разширение на Гробищния прак от фирма "Екострой" АД, за което общината е заплатила 54 хил. лв.От миналата година се работи по подмяната на тротоарите, като до момента за тази дейност кметството е платило 210 хил. лв. С нова бетонова настилка са тротоарите по улиците "Хан Аспарух", "Климент Охридски", "Софроний Врачански" и други, катопредстои да се реновират тротоарните настилки още по улиците "Никола Петков", "Сан Стефано", бул. "Добруджа" и други. Изпълнител на обектите е общинското дружество "Комуналефект". За 41 хил. лв. е реновирано междублоковото пространство на жк "Еверест", ЖСК "Струма". Благоустроен е районът на жилищните кооперации по ул. "Д. Списаревски", което струва на кметството 18 хил. лв. За 25 хил. лв. пък са изградени подходи към жилищни блокове по бул. "25 септември" 64 и други жилищни блокове в града. Кметството е предвидило още 216 хил. лв. за почистване на строителните отпадъци и вертикална планировка с изграждане на подходи към блоковете и гаражите на кооперации "Вера", "Явор", "Кирил и Методий", "Боровец" и други.
888 хил. лв. ще бъдат платени от община град Добрич за рехабилитация на водопроводите и канализацията на "Восток", "Комета" и други. Жителите на Добрич са свидетели вече на подмяната на водопровода по улица "В. Левски", където изпълнителн е "Овергаз инженеринг", като предстои и подновяването на водопреносната мрежа по ул. "Сан Стефано", "Христо Смирненски" и "Хан Крум". Рехабилитация ще бъде извършена на водопроводите по улиците "Ралица" и "Тунджа", а на "Оборище", "Волга" и "8 март" ще бъде поставен нов водопровод и те изцяло ще бъдат преасфалтирани, каза още Д. Николова. Общо 12 улици на Добрич през тази година ще бъдат изцяло преасфалтирани, като за целта кметството е заделило 840 хил. лв. 532 хил. лв. е остатъкът от облиганционния заем, добави още кметът. С тези пари ще продължи до пълното завършване преасфалтирането на ул. "Ген. Попов". С други 48 820 лв. пък се извършва подмяната на решетките на дъждовните шахти с такива от полимербетон, за да се избегне кражбата им и възникването на инциденти. 120 хил. лв. кметството е осигурило за тази година, за да се финансират дейностите по рехабилитацията на уличното осветление. През тази година е изградено ново такова в няколко района - в кв. "Балик", в районите на кооперативния пазар, СОУ "Дора Габе", западно от жп прелеза на гара Юг и около Дом за стари хора. От началото на юли се очаква да стартира и първият етап от рехабилитацията на пешеходната зона, който обхваща района от площад "Тракийски" до хотел "Добруджа". За тази реконструкция са предвидени 250 хил. лв. от общинската хазна. С други 54 хил. лв. кметството извършва и в момента вертикална и хоризонтална маркировка на града. 100 хил. лв. са заделени за разплащане с "АСМ", фирмата, която е спечелила поръчката за разчистване на нерегламентирани сметища на територията на общината. С част от тези средства "АСМ" ще извърши и почистване на част от дерето на Суха река.
"Продължава работата и по реновирането на Градския парк, като за детската площадка там щебъдат усвоени и дарените от "Ксела - България" 15 хил. лв." - каза още Д. Николова.
Кметството предвижда и 60 хил. лв. за основен ремонт на детска ясла "Пролет". В 6 от общинските школа ще бъде поставена пожаро-известителна инсталация, а в три от училищата - ще бъдат обновени спортните площадки в дворовете. "Предвиждаме още зановия отоплителен сезон дазавърши газификацията на Художествената галерия и дом - паметник "Йордан Йовков", както и да бъдат газифицирани всички спортни зали в града и сградата на ЦУТНТ" - добави още Д. Николова. Община град Добрич си е поставила за задача за Деня на Добрич - 25 септември, да бъдат подменени и всички помпени съоръжения на фонтана на площад "Демокрация" и водното съоръжение да радва жителите и гостите на града.
 


Сходни връзки

"ОБЩИНАТА НЕ ТЕГЛИ ЗАЕМИ ЗА РЕМОНТИ. РАЗПОЛАГАМЕ С НАД 5 МЛН. СОБСТВЕНИ СРЕДСТВА" | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.91 секунди