изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 10:39 EET
Георги Първанов: Дори да знаех, че тази книга се подготвя с участието на българското разузнаване, пак щях да направя същото    
НовиниСофия. Такава папка има в архивите на разузнавателната служба. Тя съдържа информация за мен и нищо друго – нито ред, нито знак от мен. Това заяви президентът Георги Първанов по време на лекция, която изнесе по актуални въпроси на националната сигурност, предаде репортер на Агенция “Фокус”.

“В папката е отразена работата ми като научен консултант и редактор на мемоарите на един виден български емигрант, голям родолюбец, изстрадал националната ни кауза. Спомените му са за времето от края на ХІХ – началото на ХХ век”, посочи Първанов.
Дори да знаех, че подготовката и издаването на тази книга, са с участието на българското разузнаване, пак бих го направил, заяви президентът Георги Първанов по време на лекцията. Държавният глава уточни, че в папката на агент “Гоце” има и докладна записка, която е написана от човека, който е контактувал с него.
Президентът цитира дословно записката, в която пише: “Представих се от името на външното министерство. Срещата я организирах като се обадих в работата на лицето (Първанов), обясних му, че се занимава с архивни документи и въпроси на културата. В качеството му на специалист-историк и работата му в института го попитах дали ще има възможност да ми окаже съдействието при написването на ръкопис под формата на спомени... Разбрахме се, неговите ангажименти да се заключават в намирането на изворов материал от исторически характер”.
Първанов уточни, че ставало дума за задача, която му е била поставена от ръководството на института по искане на външно министерство. По думите му, лицето, което разяснило характера на работата, се представило за служител на външно министерство.
“Авторът на мемоарите е истински български патриот. Тази книга се отнася само за събития от преди сто години”, каза Първанов. И допълни, че в края на работата по изданието служителят е направил едно “непонятно” за Първанов предложение – за назначаването му на отчет, “без да има никакъв факт”.
По повод твърденията, че в папката се съдружали сведения за заплащане на извършената от Първанов работа, той заяви, че няма такова сведение. Имало само едно предложение на оперативния работник като получи труда, Първанов да получи възнаграждение. “Въпреки че няма документ, удостоверяващ заплащане, аз съм получил еднократен хонорар по тогавашните тарифи за консултантска и редакторска работа. Вероятно – доста по-малък от хонорарите в “Работническо дело”, обясни още Първанов.
Никола ЛАЛОВ
 


Сходни връзки

Георги Първанов: Дори да знаех, че тази книга се подготвя с участието на българското разузнаване, пак щях да направя същото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди