изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:29 EET
Първанов си призна за “Гоце”    
НовиниПрезидентът Георги Първанов призна в петък пред журналисти, дипломати и общественици, присъстващи на форум за националната отбрана, че той е лицето, което фигурира в прословутата папка “Гоце” на бившата Държавна сигурност.

От Демократи за силна България (ДСБ) го призоваха да подаде оставка, но от левицата защитиха бившия си лидер и обявиха, че дейността му нямала нищо общо с тъмната страна на бившите тайни служби.

Преди месец ДСБ поискаха Първанов да каже има ли нещо общо с агент на ДС с псевдоним “Гоце”. Папка “Гоце” е излизала при проверките на комисията “Бонев” и по-късно на комисията “Андреев”. От ДСБ напомниха за папката, когато министърът на вътрешните работи Румен Петков избирателно огласи досиета на някои сътрудници на бившата ДС. Тогава се разгоря полемиката за “добрите” и “лошите” ченгета, като от БСП поискаха да се разграничат “добрите”, работили за разузнаването и контраразузнаването по комунистическо време, и доносниците от Шести отдел на Шесто управление (политическата полиция).

“Пилотно” като “добри” ченгета Румен Петков публично посочи лидера на ВМРО Красимир Каракачанов и депутата от ДПС Юнал Лютфи, работили за “интересите на България”. Специално Каракачанов е работил по т.нар. “Македонски въпрос”, като се смята, че същият периметър е покривал и Първанов, макар че в изявлението си той въобще не засега тази тема.

“Служител” на МВнР възложил на Първанов да помага за мемоарите на “достоен” човек 

Явно предварително подготвен за публичното си признание, в петък Първанов прочете откъси от докладна на сътрудника на ДС, който се е представил пред него като служител на Министерството на външните работи и му е предложил да сътрудничи в качеството си на историк за написването на мемоарна книга.

“Папката е доста поизмачкана, сигурно използвана многократно, но, слава Богу, е запазена. Вероятно са направени много копия”, каза Първанов.

В прочетения от президента откъс от докладната на сътрудника на ДС, представил му се като служител на МВнР, се казва:

“Представих се от името на външното министерство. Срещата я организирах като се обадих в работата на лицето (Първанов), обясних му, че се занимава с архивни документи и въпроси на културата. В качеството му на специалист историк и работата му в института го попитах дали ще има възможност да ми окаже съдействието при написването на ръкопис под формата на спомени... Разбрахме се, неговите ангажименти да се заключават в намирането на изворов материал от исторически характер”.

Първанов обясни, че авторът на мемоарите, чието име не назова, “е истински български патриот”. Книгата била в Народната библиотека и се отнасяла само за събития отпреди сто години.

Първанов призна, че след като изпълнил задачата, служителят му отправил едно “непонятно” предложение – за назначаването му на отчет, “без да има никакъв факт”.

Президентът повтори, че не знаел, че представилото се лице е било от разузнаването, но дори и така да е било, той пак е щял да изпълни задачата си, защото човекът, пишещ тогава мемоарите си, бил “много достоен”.

Първанов отрече в папката да има сведения за заплащане на извършената от него работа. Имало само едно предложение на оперативния работник, като получи материалите, на Първанов да бъде изплатено възнаграждение. “Въпреки че няма документ, удостоверяващ заплащане, аз съм получил еднократен хонорар по тогавашните тарифи за консултантска и редакторска работа. Вероятно – доста по-малък от хонорарите в “Работническо дело”, каза Първанов.

Когато от ДСБ се обърнаха към Първанов с призива да каже има ли нещо общо с папка “Гоце”, председателят и зам.-председателят на бившата комисия “Андреев” Методи Андреев и Евгени Димитров обявиха, че цялата комисия се е запознала със съдържанието на папката.

“В личното дело на агент “Гоце”, което ние изискахме от Първо главно управление на ДС, има доклад за вербуване, доклад за съгласие, доклад за получена сума и доклад за извършена работа”, съобщи преди седмица пред радио Нова Европа зам.-председателят на комисията Евгени Димитров. Той уточни, че сред разработките на “Гоце” има анализи за Македония, както и доклади за отделни македонски граждани. Досието на “Гоце” е било четено от комисията “Андреев” през 2001 г.

Евгени Димитров отрече да е виждал папка за агент “Гоце”, в която материалите да сочели, че “Гоце” не е знаел, че е вербуван и че е мислил, че работи за Министерството на външните работи. За това път пред медиите разказа друг член на комисията “Андреев” – Веселин Димитров.

Евгени Димитров заяви, че го смущава появата на тази нова папка и нова версия за агент “Гоце”. Това го навежда на мисълта, че документите в архива на Първо главно управление на ДС са подменени.

От своя страна председателят на закритата комисия Методи Андреев също изрази учудване от твърденията на Веселин Ангелов, защото папка “Гоце”, която се е водела към Първо главно управление на ДС, е била четена едновременно от всички членове на комисията в стая в Националната разузнавателна служба, а не поотделно и е невъзможно да са видели различни неща. Той не пожела открито да свърже името на Първанов с “Гоце” и призова президентът да поиска публично отваряне на папката.

Първанов обвини Костов за аферата “Гоце”

В петък президентът открито нападна лидера на ДСБ Иван Костов заради призива му да си каже за “Гоце”.

“Нека г-н Костов да каже в какво ме уличава”, попита Първанов. “Аз питам, кой е по-зависим - дали офицерът, който е работил за националната сигурност през последните 20-30 години, или онзи, който е продал националната авиокомпания на цената на един апартамент. Питам кога ще отворим архивите на семейните фондация”, каза още той, явно визирайки фондацията на съпругата на лидера на ДСБ, която през последните години бе многократно разследвана, но засега без никакви резултати, от бившия главен прокурор Никола Филчев.

Първанов заяви, че е изчакал достатъчно “Костов да надуе балона”. Той каза още, че не е в стила му да персонифицира политическия дебат, но ставало дума за много тежки манипулации. Подчерта, че наистина са важни досиетата до 1989 г., но още по-важни били досиетата от последните 15–16 години.

Веднага след изявлението на Първанов зам.-председателят на ДСБ Веселин Методиев призова в парламента президентът да напусне поста си. “Не може България, която претендира да е демократична страна, в навечерието на членството си в ЕС да има за президент агент на Държавна сигурност”, каза Методиев. Той посочи, че няма добри и лоши ченгета. “Всички ченгета и комунистите носят отговорност за тежките репресии, на които бяха подложени гражданите на страната ни”.

Според Методиев Първанов си признава точно сега за “Гоце”, защото целта му е да се прикрие зад мачовете от Световното първенство, погълнали вниманието на хората, и скандала със Сакскобургготски. “Това показва непочтеността на президента”, каза зам.-председателят на ДСБ.

Михаил Миков, председател на ПГ на Коалиция за България, хвърли вината за скандала с президента на опозицията, която винаги се стремяла да иска оставки. Той определи изявлението на президента като “почтена и ясна позиция”, която нямала нищо общо с тъмната страна на бившите тайни служби.

“Трябва да попитаме защо комисиите “Бонев” и Андреев” не извадиха нищо за Първанов”, каза Миков.

Според него скандала с Първанов нямало да се отрази по никакъв начин на тройната управляваща коалиция.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Първанов си призна за “Гоце” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.30 секунди