изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 21:29 EEST
Костенурката на Дарвин се спомина на 176 години    
ЛюбопитноКостенурката, принадлежала на учения Чарлз Дарвин, се е споминала на 176-годишна възраст в австралийска зоологическа градина, съобщава АП.


Гигантското земноводно, на име Хариет, е една от трите костенурки, които Дарвин взел от Галапагос през 1835 по време на пътешествието си с кораба Бийгъл.

Някои учени поставят под съмнение тази легенда, защото ДНК-тестовете, взети от Хариет, показват, че тя е родена на остров, на който Дарвин не е стъпвал никога, но това не притеснява особено местните жители.

Те разказват още, че когато Дарвин намерил Хариет, тя е била с размерите на чиния и на възраст едва пет години. Първоначално била занесена в Англия, но няколко години по-късно е преместена в Брисбейн, Австралия.

Там решават, че 150-килограмовото земноводно е мъжки екземпляр и му дават името Хари. Години по-късно грешката е поправена и костенурката получава женското име Хариет.

Последният собственик на Хариет е “ловецът на крокодили” Стив Ървайн и съпругата му, които стопанисват зоологическата градина в Куийнсленд.

“Хариет почина в съня си в нощта срещу петък, след кратко боледуване”, обяви ветеринарят на зоопарка.

Според него животинчето е получило сърдечен пристъп.

Най-дълго живялото същество на земята обаче е друго- костенурката Туи Малила, донесено от Мадагаскар и подарено на кралското семейство на островите Тонга от британския изследовател Джейм Кук през 1770 година.

Туи Малила умира през 1965 година на 188 години и е вписана в Книгата на рекордите на Гинес.  http://www.dnes.bg/

 


Сходни връзки

Костенурката на Дарвин се спомина на 176 години | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди