изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 11:15 EEST
350 души учредиха партия ОМО “Илинден - Пирин”, законът иска 500 делегати (ОБЗОР)    
НовиниГоце Делчев. Между 330 и 350 души дойдоха в Дома на културата в Гоце Делчев на Учредителното събрание на етническата партия ОМО “Илинден – Пирин”. Много от тях са деца, под 18 години. Това прави учредителното събрание нелегитимно, тъй като според българското законодателство за учредяване на партия са необходими 500 делегати.


От своя страна обаче организаторите от Инициативния комитет твърдят, че са присъствали 530 души.
Още през седмицата ВМРО и “Атака” се заканиха, че ще попречат на опита за създаване на македонска партия у нас, тъй като това е противоконституционно. Още от рано сутринта привърженици на ВМРО се събраха в Гоце Делчев, около Дома на културата. Около 40 полицаи отговаряха за обществения ред.
От самото начало на учредителното събрание възникна известно напрежение, когато организаторите отказаха да пуснат журналисти от местните медии в залата. В залата обаче са били допуснати македонски журналисти. След протест на представителите на българските медии, че се проявява дискриминация, журналистите от македонския телевизионен Канал 5, също не бяха допуснати до залата.
На пресконференцията след края на събранието беше обявено, че 530 души са се регистрирали при учредяването на Партия за икономическо развитие и евроинтеграция на населението ОМО “Илинден” - Пирин. Това заяви съпредседателят на новоучредената партия Стойко Стойков. Според приетия Устав на партията, организацията ще се ръководи от петима съпредседатели. Като такива в управителното тяло влизат още Иван Сингартийски, Ботьо Вангелов, Ангел Безев и Стефан Митов.
Представителите на ОМО “Илинден” – Пирин отрекоха, че партията се учредява на етническа основа, както и, че учредяването е финансирано от македонското посолство у нас.
”Ние сме отворени към всички, които биха възприели нашите възгледи и ценности“, каза още Стойко Стойков. “ОМО ще действа единствено с мирни средства, съобразявайки се със законите на българската държава”, допълни Стойков.
Като своя цел новоучредената партия си поставя явяване на предстоящите местни избори. Новоучредената партия ОМО “Илинден”- Пирин се определя като центристка. Представителите й заявиха, че биха се коалирали с всяка една политическа организация у нас.
В следващите три месеца ОМО “Илинден” -Пирин ще набира необходимите 5 000 члена за регистриране на партията.
След допитване в училищата в Югозападна България, ОМО “Илинден” – Пирин ще поиска в тях да се въведе преподаване на учебните предмети на македонски език. Това обяви Стойко Стойков, съпредседател на новоучредената днес в Гоце Делчев партия ОМО “Илинден” –Пирин. Организацията ще направи и необходимите постъпки по държавните радио и телевизия да се излъчват новини на македонски език.
Стойко Стойков е обявен за негласен лидер сред петимата съпредседатели на новоучредената партия.
Стойков отрече ОМО “Илиниден” – Пирин да се бори за отцепване на територия от България и присъединяването и към Република Македония.
След края на събранието тръгна слух, че представители на ВМРО и учредителите на партия ОМО “Илинден” – Пирин са влезли в сблъсък. Полицията се е намесила веднага и не се е стигнало до сериозни ексцесии. Слухът за бой в Гоце Делчев се оказа провокация от страна на омовци. Група омовци са отивали към автобусите си, и когато са минавали покрай привърженици на ВМРО, са развели македонското знаме. Представители на младежката организация на ВМРО са им отговорили като са издигнали българския национален флаг. Двете групи са си разменили и заплахи и закани за бой, но до сериозен сблъсък не се е стигнало. http://www.focus-news.net/
 


Сходни връзки

350 души учредиха партия ОМО “Илинден - Пирин”, законът иска 500 делегати (ОБЗОР) | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди