изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 05:46 EEST
БЕЛИЯТ ГРАД СЕ ПОБРАТИМЯВА С РУМЪНСКИЯ БРАН    
Общество

На неофициална среща в Балчик на 22 юни бе кметът на румънския град Бран Георг Херменеано. Той запозна кмета Красимир Михайлов с взетото решение за побратимяване от техния местен парламент на 25 май тази година. От своя страна балчишкият кмет също информира румънския си колега за принципното одобрение и от общинския съвет на Балчик. Предвижда се в края на август или началото на септември, когато официална румънска делегация ще посети Белия град, да бъде подписан договорът за сътрудничество.



Преди това, в дните около 11-13 август, когато са дните на град Бран, се очаква делегация от Балчик да върне визитата. Основно сътрудничеството ще бъде насочено в сферите на културата и туризма и обмяната на ученически посещения.

Приятелските отношения с Балчик започнаха още преди година, когато румънска делегация посети Белия град заради интереса и проучване на възможностите за бъдещо сътрудничество. 

В Бран се намира зимният дворец на румънската кралица Мария. Основната идея на съвместните изяви е да се предложи духовен туризъм, основаващ се на общото между двете селища от България и Румъния - и в двата града има дворец, в който е живяла кралица Мария.

Освен това, туристическите агенции в Балчик и комплекс “Двореца” отчитат много голям и постоянно засилващ се интерес от страна на румънските туристи. 

Три са основните причини за засиления интерес на румънците към Българското Черноморие, сподели кметът на Бран. Това са – сходството между историческите и природните забележителности, близкото разстояние, много доброто туристическо обслужване на  достъпни цени.

Първата стъпка в съвместната работа ще бъде културният, туристически и ученически обмен.

Разстоянието между Бран и Балчик е 500 км. Бран се намира в един много красив район на Румъния и има какво да покаже на туристите, каза още кметът Георг Херменеано. Той допълни, че Балчик е първия град, с който Бран се побратимява.

 

Боряна БОЖИДАРОВА

 


Сходни връзки

БЕЛИЯТ ГРАД СЕ ПОБРАТИМЯВА С РУМЪНСКИЯ БРАН | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди