изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 22:04 EEST
За мен България стана зона, забранена за достъп, заявява Клаус Янсен    
Европейски съюзБерлин. Дали България е готова за приемането в ЕС? – този въпрос задава в началото репортерът на германското списание Шпигел.
“Категорично не”, заявява германския експерт-криминалист Клаус Янсен. Според него в страната няма модерна нагласа за борба срещу престъпността, а указанията на ЕС се изпълняват само привидно.

Той дава и пример: полицията в България наистина разследва търговията с наркотици и прането на пари в съгласие с изискванията на ЕС, но двете вървят отделно и това не функционира. Може би причината е дилетантизъм? – изказва предположение водещият на интервюто. “Не, полицаите там са добре квалифицирани”, отговаря Клаус Янсен. “Липсва им обаче волята, навярно защото мнозина от колегите се боят от рисковете.”
По-нататък Янсен припомня, че през последните години в България е имало над 100 поръчкови убийства, нито едно от които не е разкрито. Според него полицията в страната не държи монопола по използването на сила. Списание Шпигел пита експерта дали ЕС трябва да се бои от българската организирана престъпност.
“Разбира се, и то най-късно в момента, когато членството й стане факт", отговаря Янсен. Той прави прогнозата, че престъпността ще се разпространи от България към Западна Европа и че ще има повече рекет и борби за пазари в областта на проституцията и на наркотиците.
“Предприема ли Брюксел достатъчно мерки, за да накара бъдещата членка да се бори по-ефективно срещу престъпността?” – пита Шпигел. Клаус Янсен отговаря отрицателно на този въпрос и обяснява, че не е достатъчно просто да питаш “Имате ли закон за закрила на свидетелите?” след което да отмяташ темата.
“Брюксел трябва да контролира много по-строго конкретното прилагане на законите” пояснява експертът. А в отговор на въпроса за реакцията на българската общественост след неговия докла, Клаус Янсен казва: “Пресата ме нападна. Изведнъж се оказа, че едва ли не аз съм човекът, от когото зависи приемането на страната в ЕС. Дори вътрешният министър се включи в кампанията. Той публично ме обвини, че не съм достатъчно образован и изобщо не притежавам квалификация за европейски експерт. За мен България стана зона, забранена за достъп. Вече не мога да ходя там, казва още Клаус Янсен, председател на Съюза на германските криминалисти и докладчик на ЕС по въпросите на организираната престъпност в България.

Преводът на материала е на българската редакция на “Дойче Веле”

http://www.focus-news.net

 


Сходни връзки

За мен България стана зона, забранена за достъп, заявява Клаус Янсен | 1 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.
За мен България стана зона, забранена за достъп, заявява Клаус Янсен
Автор: Anonymous да 2006-06-26 @ 18:38 EEST
DOKATO IMA KOMUNISTI-TAKA STE E

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди