изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 16:52 EEST
ЕС НИ НАЛАГА ЗАКРИВАНЕ НА ГОЛЕМИТЕ СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ    
Европейски съюзБезконтролното раздаване на ТЕЛК-ове на здрави и не толкова болни хора е сериозен проблем, сподели пред неправителствени организации от Добричка област депутатът от НДСВ Деница Димитрова

Връщането на предишните проценти при инвалидизиране на хората с увреждания е един от актуалните проблеми за цялата страна, сподели пред неправителствени организации от Добричка област вчера народният представител от НДСВ Деница Димитрова. Първият депутат в инвалидна количка е от Варна, на 28 години и е член на парламентарните комисии по социална политика и по държавна администрация. Тя бе гост на Добрич вчера, по покана на депутата от НДСВ Мима Василева и областна управа. В срещата участваха още зам.-областният управител д-р Евгения Георгиева, кметът на Добрич Детелина Николова, зам.-кметът на Ген. Тошево Георги Георгиев.

Родители на деца с увреждания недоволстваха от намаляването на процентите за инвалидност за част от болестите. В резултат на това деца с епилепсия, киста в главата и детска церебрална парализа се оказвали почти здрави. Те негодуват и от факта, че деца и възрастни вече преминават през обща ТЕЛК-комисия в Добрич, а за част от заболяванията се налага да се ходи на ТЕЛК във Варна. Разкарването на болни деца до Варна е пълен кошмар, категорични са родителите. Представители на неправителствените организации на хората с увреждания настояха за ясни критерии при определяне степента на инвалидност. През последните няколко години държавата отделя значителни средства за хората с увреждания, каза Д. Димитрова. Според народния представител, проблемът е, че от тях се възползват хора, които не са увредени. Това е била и една от причините да отпадне преференцията за инвалиди при закупуване на вносни автомобили. Безконтролното раздаване на ТЕЛК-ове на здрави и не толкова болни хора е сериозен проблем, смята Деница Димитрова. Тя съобщи още, че предстои ново обсъждане на програмите за личен асистент и социален асистент. Д. Димитрова информира, че ще се настоява да отпадне доходният критерии и да се увеличи обхватът на хората, които могат да бъдат социални асистенти. Предвижда се такава възможност да се даде на студенти, които учат медицина, а също и на хора с втора група инвалидност, които могат да помагат на по-тежко болни от тях.

Участниците в срещата настояха да се търсят механизми за наемане на работа на хора с увреждания. Посочено беше, че в сдружение на инвалидите "Надежда" в Добрич има много студенти в Шуменския университет на възраст до 35 години, които срещат трудности при реализацията си. Д. Димитрова посочи, че все още малка част от работодателите могат да се отърсят от притесненията, че хората с увреждания могат да са пълноценни работници. Обикновено фирмите, които наемат такива работници у нас, са с чуждестранен инвеститор. Често и архитектурната среда не е адаптирана за инвалидни колички. Така, например, оказвало се, че само съдебната палата в Бургас има подобен подход. Беше изразено и негодувание, че при кандидатстване от НПО с проекти, често се оказва, че вътрешен човек пренаписва проекта и така той се реализира на друго място в страната или пък се искат комисиони от 10-20 процента за одобрение на проекти.

Политиката на Европейския съюз е за деинституционализация на децата и възрастните хора, иска се закриване на големите социални домове у нас. Това каза още Деница Димитрова - в отговор на настояване от зам.-кмета на Ген. Тошево Георги Георгиев за разкриване на нови домове за стари хора в Добричка област. Политиката на ЕС била да се правят по-малки домове за деца и възрастни хора, а да се предоставя по-добра социална услуга, обясни още народният представител. След срещата тя получи и три предложения от "ХобиСлуб".

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

ЕС НИ НАЛАГА ЗАКРИВАНЕ НА ГОЛЕМИТЕ СОЦИАЛНИ ДОМОВЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди