изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 14:32 EEST
СОНДАЖНИ ПРОУЧВАНИЯ НА КРЕПОСТТА “КАЛЕТО”    
КултураКметът на Община Генерал Тошево Димитър Михайлов  издаде заповед, с която разпореди да се извършат сондажни археологически проучвания на ранносредновековната крепост “Калето”  край село  Преселенци.

Ръководител на екипа е н. с. Валери Йотов – директор на Археологическия отдел към Историческия музей във Варна. В проучванията участват ст. н. с. Георги Атанасов – археолог от Историческия музей в Силистра, Лъчезар Лазаров – нумизмат от Историческия музей в Дългопол, Дило Йотов – магистър по история от Варна, Христо Полянски – учител по история в ПГЗ “Тодор Рачински”, както и по 6 ученика от двете средни училища в Генерал Тошево.

    Археологическите проучвания ще продължат от 5 до 22 юли. 

    В своята прекрасна книга “Изчезналите селища от Добричка област през ХІХ и ХХ век” краеведът Георги Топалов пише, че на около 1300 метра от Преселенци има следи от антично селище. Тук са намерени два предмета, които са предадени на Историческия музей в Добрич. Единият представлява оброчна плочка от хубав бял мрамор, но за съжаление счупена. На нея е изобразена богиня, която държи в ръката си жезъл. Другият предмет представлява бронзова статуетка на Херакъл. В същия район са намирани и други ценни предмети. Като цяло обаче той не е задълбочено изследван и с тези сондажни проучвания се слага дългоочакваното начало на разкопките.

Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

СОНДАЖНИ ПРОУЧВАНИЯ НА КРЕПОСТТА “КАЛЕТО” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди