изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-17 @ 05:28 EEST
ЗА ВТОРИ ПЪТ ШАБЛА БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЕТАНКА    
Спорт

От 23 до 25 юни град Шабла за втори път стана домакин на международен турнир по петанка. Участваха отбори от Унгария, Словакия, Турция и България.

Какво е петанка? Популярна игра, за която се счита, че е основана през 1878 г., а се предполага, че нейна родина е Египет. Името й произхожда от френското "pied enque" (събрани крака) - стойка на тялото при хвърляне в целта.



Седалището на Световната федерация е в град Ница, Франция, където играта е най-разпространена. Там съществуват 7 000 клуба с над 500 000 лицензирани състезатели. Играта има много почитатели, защото освен че е интересна и забавна, се счита за най-евтиния спорт. Може да се играе на всякакъв терен, необходими са само три метални топки и топче-цел.

В България играта навлиза сравнително късно - през 1995 г., когато е създаден първият спортен клуб в София. През 2000 година е основана Българската федерация по петанка (БФП), чийто председател до днес е инженер Стефан Стамов. Учреденият преди 4 години клуб в Шабла е един от дванадесетте в България.

В продължение на три дни почивната база на Електромеханичния завод и туристически комплекс "Лазур" в къмпинг "Добруджа" се проведе вторият Международен турнир по петанка. Преди да обяви крайното класиране и да награди призьорите, отговорният секретар на Българската федерация арх. Калин Панайотов сподели пред общинския вестник "Изгрев" доброто впечатление от домакинството на Шабла. Специално направените за турнира игрища бяха оценени от чуждестранните гости като най-добрите в Европа. Новоучреденият дамски клуб по петанка в Шабла единствен се яви на турнира със собствен екип, което му прави чест и дава самочувствие на състезателите, каза още арх. Панайотов.

Наградният фонд на турнира 440 лв. Той се набира от участниците и се разпределя между заелите от първо до трето място в различните категории. В турнира по двойки, или така наречените дуплети, първо място заеха състезателите от Унгария. Турнира по тройки - триплети, спечелиха представителите на Словакия. На финала на индивидуалното първенство се състезаваха Георги Бърдаров от отбора на географите /София/ и Радослав Ангелов от отбора на Шабла. Приза получи домакинът след оспорвана игра с опитния си противник. Отговорният секретар на БФП арх. Панайотов връчи на победителите купи, медали и парични награди. През октомври предстои републиканско първенство по петанка в България, което вероятно ще се проведе в Шабла. Общината ни става предпочитано място за почитателите на този спорт, защото предлага чудесни условия за игра и отмора.

Димитричка ИВАНОВА

 


Сходни връзки

ЗА ВТОРИ ПЪТ ШАБЛА БЕ ДОМАКИН НА МЕЖДУНАРОДЕН ТУРНИР ПО ПЕТАНКА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди