изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 09:31 EET
Тълпи за подписи срещу данъка убиец на словото    
Новини
Десетки столичани от всички възрасти чакат в градинката пред паметника на Св. Климент Охридски, за да подкрепят кампанията за премахване на ДДС върху книжната продукция и срещу предстоящето въвеждане на 20-процентен ДДС върху учебниците и учебните помагала, предаде БТА.


На 28 юни издателите на книги и учебници започнаха протестни действия пред Народното събрание, съобщиха от Асоциация Българска книга. Издателите настояват да отпадне 20% ДДС върху книгите, учебниците и учебните помагала. Миналата седмица бюджетната комисия прие на второ четене такъв текст в проектозакона за данък добавена стойност, който ще влезе в сила от 1 януари 2007 г. Издателите твърдят, че ако текстът бъде гласуван и от Народното събрание, книгите и учебниците също ще поскъпнат с 20%. Според председателя на асоциацията Йонко Йончев, ако се премахне 20% ДДС върху книгите, се очаква цените им да намалеят с 10%, а потреблението им да се увеличи също с 10%. По-големият брой книжни заглавия ще доведе до увеличаване на хонорарите на писателите и преводачите, които в момента са много ниски, посочи Йончев, цитиран от БТА. Според асоциацията у нас годишно се издават 12 пъти по-малко заглавия от европейските страни, а българските библиотеки изостават с десетилетия от библиотеките по света. Съюзът на библиотечните и информационните работници подкрепя искането на асоциацията. Подписката ще продължи до 30 юни, "след което обмисляме и нови протестни действия", каза Йончев.
 


Сходни връзки

Тълпи за подписи срещу данъка убиец на словото | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.05 секунди