изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 08:29 EET
ВИЕТНАМЦИ СЕ ВЛЮБИХА В АЛБЕНА    
Новини

Вместо благодаря, азиатците казват на продавачките "Обичам те"



„Обичам те” – казваха до преди няколко дни група виетнамски футболисти, които от три месеца са на подготовка в Перлата на нашето Черноморие – Албена. Това било първото, което научили на български. Мислели, че означава благодаря, или пък, че е пожелание за хубав ден. След покупките в магазините, с голяма усмивка на лице, азиатците казвали на продавачките „Обичам те”, които оставали изумени от изненадващите признания. Стигало се до там, че една продавачка е чувала това от няколко души. За капак на всичко виетнамците посрещали с българските думи и всички, които познават. По-късно научили буквалния превод и спрели да употребяват тези думи.

В куриозните ситуации попаднали 25-те момчета на виетнамския футболен отбор „Тайкон” от град Ханой, който е еквивалент на българския ЦСКА. Вторият състав на този клуб пристигна на подготовка в Албена на 1 април. Проведе тримесечни занимания в курорта и не на шега реши да остане за още 90 дни. Основната причина е, че Албена е красив курорт, който целогодишно предлага отлични условия за подготовка. Всъщност, комплексът е бил избран измежду редица известни места в Германия, Белгия, Румъния, Украйна, Русия и други страни. След сериозното проучване, шефовете на виетнамския клуб са решили да изпратят в България 25-има футболисти на 17-18-годишна възраст, двама треньори и медицински екип. До тази стъпка шефовете на азиатския тим стигат, след като отборът от 3-4 години не е докосвал шампионската титла в страната си. В тамошното първенство навлезли мнозина чужди играчи, които вдигнали нивото. В следствие на това „Тайкон” дишал праха на лидерите. Босовете на клуба решили да пратят цял отбор от млади момчета на Стария континент, който да живее, тренира и мисли като европейците. Сметнали, че щяло да излезе по-изгодно, отколкото да купят чужденци от Африка, Европа или други континенти. За престоя на виетнамците плаща Министерството на отбраната. „Не сме военен тим, нещо като българския ЦСКА сме” - уточняват от отбора и споделят, че могат да останат да тренират в страната ни общо година и половина, преди да се приберат отново във Виетнам.

В България талантливите момчета се подготвят при футболния специалист Георги Мирчев, който има близо 550 мача в професионалния ни футбол с екипите на „Добруджа” и „Спартак” /Вн/.

Той провежда заниманията с негов помощник, а тренировките не минават и без преводача Куанг Хунг, който от 23 години живее в България. Дошъл да учи, но се оженил за нашенка и останал.

„При тях няма творчество, но пък са много добри изпълнители. Любопитното е, че когато им покажа нещо в дясната страна на терена, те го правят, но винаги там. Не проявяват въображение да го направят в другата част на игрището. С всяка изминала тренировка обаче има голям напредък” - сподели футболният спец, който в „А” група има близо двайсетина гола. Самият той също вече знае няколко думи на виетнамски, а това доста му помага за провеждането на заниманията.

„В България всички учим английски език, защото искаме да се реализираме в чужбина. Аз никога не съм и сънувал, че някога ще ползвам азиатски език, но ето, че днес се събудих и знам доста виетнамски думи” - разказа Мирчев на екипа ни и допълни, че често обича да стимулира своите играчи след тренировка. Най-добрите получавали шоколади и други лакомства.

Впечатлен от красотата на природата в България е и Манх Зунг – помощник-треньор на виетнамските футболисти. „Страната ви е спокойна, красива и хубава. Влюбихме се в курорта ви Албена. Това място е с прeкрасни условия за развитие на туризъм и спорт. Ще останем тук 6 месеца, но ако всичко е наред, престоят ни ще бъде увеличен на общо година и половина. Целта е - като се приберем във Виетнам, след този дълъг престой, да сме изградили силен тим, който да спечели титлата в страната ни. Можем много да се учим от европейците. Например, ние тичаме бързо и много, но играем с повече докосвания на топката. Трябва да запазим бързината си, но да играем с по-малко докосвания. Тогава резултатите ще бъдат добри” - обяснява Зунг. Той и всички останали азиатци в отбора трудно приели българската и европейската кухня, но вече свикнали с нея и я предпочитат. Харесват киселото мляко и обичат да ядат намазани филии с маргарин. За отминалите три месеца, откакто са в България, са посетели Добрич, Балчик, Варна и Каварна. Всички момчета са си направили много снимки с дигиталните си фотоапарати, които веднага изпратили по интернет. Впечатлени от видяното, част от роднините им си стегнали багажите и им дошли на гости. Други пък не могли да си вземат визи и останали във Виетнам. „Моите сънародници трудно получават визи за България. Това не е никак хубаво за страната ви, защото затруднява развитието на туризма” - констатира Манх Зунг и завършва разговора с думите: „Имате хубава държава, която трябва да бъде видяна от много хора”.

 

 


Сходни връзки

ВИЕТНАМЦИ СЕ ВЛЮБИХА В АЛБЕНА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди