изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 04:51 EEST
ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ    
Ред и сигурностПредстои прибирането на близо 1 500 000 декара зърнени култури в областта. От пожарната призовават отново към повишено внимание

 

С узряването на земеделските култури, повишаване на движението на моторни превозни средства и туристи в региона, високите дневни температури и започналото засушаване рязко се увеличава и пожарната опасност. За това напомнят от областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". В Добричка област предстои прибирането на близо 1 500 000 декара зърнени култури.

При възникване на  пожари в тези условия горенето се характеризира с голяма скорост на разпространение. Това означава, че всяко запалване може да обхване големи площи от реколтата и да унищожи селскостопански машини, предупреждават от пожарната. Не са редки и случаите, когато пожари в сухи треви и стърнища обхващат горски масиви и полезащитни пояси или намиращи се в непосредствена близост сгради.

През миналогодишната жътвена кампания в областта е възникнал един пожар, при който са изгорели 50 декара пшеница. През 2002 г. са станали 16 пожара и са изгорели 182 декара.

Преобладаваща причина за пожарите е небрежност при боравене с открит огън в съседство с житните култури. Все още ръководители на земеделски кооперации, арендатори и частни стопани не предприемат необходимите мерки за направа на противопожарни ивици покрай главните пътища, полезащитни пояси и горски масиви. Много често се пренебрегва забраната за опалване на стърнища, сухи треви, слогове и крайпътни ивици, посочват още от пожарната.

Наред с това обаче съществува опасност и от задимяване на пътища от републиканската пътна мрежа. От ОД "ПБЗН" напомнят, че при подобна ситуация преди години загинаха пътен полицай от Каварна и пожарникар от Видин.

В тази връзка от пожарната отправят апел към жителите на областта - стриктно да спазват противопожарните изисквания. Да се направят необходимите противопожарни ивици, да се допуска на работа само технически изправна и пожарообезопасена селскостопанска техника. Да не се допуска палене на огън и пушене на цигари в близост до посевите и да се спазва стриктно забраната за опалване на стърнища, сухи треви и крайпътни ивици. В случай на пожар незабавно да се позвъни на тел. 160.

При необходимост от консултации, обучения и инструктажи гражданите и длъжностните лица могат да се обърнат към Районните служби за ПБЗН при ОД"ПБЗН".

 

ОД"ПБЗН" Добрич,Първа РС”ПБЗН” Добрич и Втора РС “ПБЗН” Добрич – тел . 600 849;

РС “ПБЗН” гр. Тервел – тел. 05751/ 20 22 или 20 23 ;

РС “ПБЗН” с. Крушари – тел. 05771/ 22 03 ;

РС “ПБЗН” гр. Ген. Тошево – тел. 05731/ 22 34 ;

РС “ПБЗН” гр. Шабла – тел. 05743/ 24 49 ;

РС “ПБЗН” гр. Каварна – тел. 0570/ 8 30 23 ;

РС “ПБЗН” гр. Балчик – тел. 0579/ 7 22 29 ;

РС “ПБЗН”  КК Албена – тел. 0579/ 6 25 27.

 


Сходни връзки

ПОЖАРНА ОПАСНОСТ ПО ВРЕМЕ НА ЖЪТВЕНАТА КАМПАНИЯ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.11 секунди