изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-18 @ 09:09 EEST
НАД 400 ДЕЦА СА ПОЛУЧИЛИ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА РАБОТА    
НовиниДирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич отказва на непълнолетни да работят в строителството и като водни спасители. От началото на юли започват проверки за експлоатация на детския труд

През тази година има сериозен наплив от тийнейджъри да работят. До момента дирекция "Областна инспекция по труда" в Добрич е издала над 400 разрешения за работа от непълнолетни лица. Очаква се до края на годината те да станат около 900, при 750 за 2005 г., съобщи за НДТ директорът й Младен Мартинов. Той каза, че голяма част от инспекторите се занимават именно с издаването на разрешителни, тъй като стремежът е молбите да получат отговор за кратък срок. През тази година по-рано е започнало искането на такива разрешения. Те не са само за традиционните отрасли за детски труд - търговия и туризъм. Имало молби за работа в шивашки фирми, хранително-вкусовата промишленост, сектори, в които има недостиг на работна ръка. От инспекцията категорично отказват да дават разрешителни за работа на непълнолетни в строителството и като водни спасители, включително и на басейни.

Предстои от следващата седмица да започнат проверки дали наетите непълнолетни в областта имат разрешения от "Областна инспекция по труда". Първоначално се е предвиждало акцентът да е в секторите търговия и туризъм. С писмо от Върховна касационна прокуратура се възлага обхватът на проверките да се разшири и те да обхванат още строителство, селско и горско стопанство, каза още М. Мартинов. Той припомни, че работното време на непълнолетните може да е до 20 часа, 7 часа дневно пет дни в седмицата. При проверките през миналата година са регистрирани четири случая на непълнолетни, които са работели без разрешение от инспекцията. Материалите по тях са предадени на прокуратурата. Законът предвижда при подвеждане под наказателна отговорност на работодателя да се наложи санкция от 3 до 6 месеца лишаване от свобода и глоба от 500 до 3000 лева. До момента прокурорите в Добрич не са образували преписки по предадените от инспекцията такива случаи от предходни години, като са ги счели за маловажни.

 Вчера министърът на труда и социалната политика Емилия Масларова присъства в Пловдив на внезапната проверка за експлоатация на детски труд в заведения за хранене. Там тя заяви, че спазването на трудовите параметри е един от основните фактори, за да можем ние да се присъединим към ЕС. И добави, че от 1 юли започват повсеместни проверки в цялата страна. Акцентът ще бъде в курортите, строителството, селското стопанство, т.е. там, където има интензивна сезонна работа и се забелязват елементи на експлоатация на детски труд.

Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

НАД 400 ДЕЦА СА ПОЛУЧИЛИ РАЗРЕШЕНИЯ ЗА РАБОТА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди