изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 11:34 EEST
Кметът Борисов изпрати писмо-отговор до членовете на Европейския парламент по проблема с ромите    
Европейски съюзСофия. Кметът на София Бойко Борисов изпрати днес писмо до Даниел Марк Кон-Бендит, Хилтруд Бреер, Елс де Гроен, Барт Стаес – членове на Европейския парламент. В своето писмо-отговор кметът Борисов информира детайлно членовете на Европейския парламент за проблема със самонастанилите се в общински имот роми и за стъпките, които Столична община ще предприеме за решаване на проблемната ситуация.

Това съобщиха от пресцентъра на Столична община. Копие от писмото е изпратено и до министър-председателя Сергей Станишев. В текста от Бойко Борисов се казва: “Получих от Кабинета на Председателя на Министерския съвет на Република България, адресираното до него Ваше писмо. В същото акцентирате на Вашата загриженост за насроченото за 30.06.2006г. изпълнение на влязла в сила заповед, потвърдена с Решение на Върховния административен съд, за освобождаване на незаконно завзети общински имоти и извършено върху тях незаконно застрояване с опасни и вредни, от санитарно-хигиенен аспект, постройки от лица от ромски произход.
Тъй като в писмото си твърдите, че поведението ми като Кмет има елемент на анти-ромско поведение, съм длъжен да заявя, че никога, като Главен секретар на МВР, така и като Кмет на Столична община с действията си и с изявленията си не съм дал основание да се правят подобни квалификации.
С избирането си за Кмет на Столична община заварих този проблем, както и неговото разглеждане към този момент от страна на българския съд. Влязлото в сила решение на Върховния административен съд, по заповед, която не е издадена от мен , но съдебно потвърдена и вече в законна сила, не ми позволява друго поведение освен законосъобразното. Социалното напрежение е на път да прерасне в междуетнически конфликт, какъвто за съжаление преживяхме през миналата година в друг столичен квартал – Захарна фабрика.
Остротата на Вашето писмо обаче и най-вече обвързването на проблема с въпроса за присъединяването на Р.България към Европейския съюз ме принуждава да взема твърде непопулярното решение – да отложа за една седмица ефективното изпълнение. В този период се надявам с помощта на Правителството да се намери обективно и справедливо решение за онези български граждани от ромски произход, спрямо които в този момент Държавата и Общината могат в рамките на закона да имат своя ангажимент.
През идващата седмица, съвместно с ромските организации ще набележим бърза програма за успокояване на създаденото напрежение и решаване на социално битовите въпроси на правоимащите роми.
Шанс за нейното изпълнение е както необходимата финансова помощ по европейска линия, така и активното ангажиране на Правителството с процеса в заявения от Държавата амбициозен проект - Декада на ромското включване.
Общината ще направи всичко необходимо за да осигури на гражданите на Столицата ред, спокойствие и справедливост.
Решаването на този въпрос следва да почива на принципи и законност. Като уважавам Вашата роля на уважавани европейски депутати, считам че бихте могли и с Вашия огромен авторитет да дадете своя принос в решаването на проблема.
В тази връзка Ви каня през идващата седмица да се убедите лично с реалната ситуация, което ще даде шанс за европейското решаване на въпроса”.
 


Сходни връзки

Кметът Борисов изпрати писмо-отговор до членовете на Европейския парламент по проблема с ромите | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди