изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 12:59 EET
ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАНАЯТИ В БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗВАТ    
НовиниЗаради липса на майстори в строителството падна покрива на "Била"

Албена вчера бе домакин на празника на занаятчиите. Гостите на комплекса имаха възможност да видят на площада пред Културно-информационния център щандове на български майстори. Занаятчийте представиха свои изделия - дърворезба, изработка на накити и шевици, макраме, металопластика, хлебопроизводство и редица други. Общо 70 души, положили успешно изпита за майстор, пък получиха своите свидетелства лично от инж. Рангел Чолаков - председател на Настоятелството на Националната камара на занаятчийте. Организатори на проявата бяха Регионална камара на занаятчийте - Добрич с председател Енчо Липовански и националната структура на камарата. Гости на тържеството бяха зам.-областният управител Сияна Фудулова и зам.-кметът по икономическо развитие и евроинтеграция на община град Добрич Галина Митева.
Голяма част от народните занаяти изчезват. В България има само двама майстори на седла. Рядкост са и майсторите строители и това е една от причините да падне покрива на "Била" в София. Това каза пред журналисти Чолаков. Сред занаятите, които вече изчезват в страната ни е и изработката на национални носии - останали са само двама-трима души в Благоевград, златото и среброто си го внасяме от Италия и Турция, а не се прави от наши майстори, добави още Чолаков.
Според него държавата трябва да отпуска пари за обучение на майстори в отделните занаяти и допуска огромна грешка, като не защитава собствения си интерес. "Четири години тя финансира обучението на младите хора, които после стават безработни и напускат пределите на България" - добави още инж. Чолаков. От статистиката, която води камарата било видно, че в момента има невероятен интерес от младите хора към занаятите - графичен дизайн, фотография, реклама и български художествени занаяти. "Ние сме самоиздържаща се организация и нямаме никакви субсидии. А за да има приемственост, безработните трябва да се квалифицират в реални предприятия и занаятчийски работилници, като обучението трябва да се води от майстор - занаятчия" - каза още инж. Чолаков.
Председателят на Националната камара на занаятчийте обяви, че от 2007 г. сдружението съвместно с партньори от европейските държави ще отпускат стипендии за обучение в престижни колежи на талантливи български деца. Сред страните, където ще могат да се обучават нашенчета са Германия, Франция, Белгия, Италия, Австрия.
Варненската занаятчийска камара пък е обявила конкурс сред занаятчиите за изработване на национален сувенир на Хитър Петър и Бай Ганьо, съобщи шефката на камарата Росица Попова.
 


Сходни връзки

ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАНАЯТИ В БЪЛГАРИЯ ИЗЧЕЗВАТ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди