изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-19 @ 10:22 EET
ШАБЛА ПОСРЕЩА ЕВГЕНИЙ ЕВТУШЕНКО    
НовиниДнес от 18 часа жителите на Шабла ще се срещнат с Евгений Александрович Евтушенко - една от най-ярките и емблематични фигури в руската поезия от втората половина на ХХ век и един от най-превежданите у нас творци, прозаик, публицист и кинорежисьор.

Роден през 1933 г. в Сибирската станция Зима, той е автор на повече от осемдесет стихосбирки, а стиховете му са преведени на 72 езика. Става известен с поезията си, заклеймяваща режима на Сталин, когато е едва двадесетгодишен. През 1968 г. осъжда публично влизането на руските войски в Чехословакия и това му носи гнева на официалната власт. През 1988-1991 г. е депутат в Руската дума. По-късно заминава за САЩ, където преподава руска литература.

Евгений Евтушенко е сред малцината поети, рецитирали своите стихове пред хилядна публика. Той е член на Европейската академия за изкуства и наука и почетен член на Американската академия за изкуства.

Гостуването му в България съвпадна и с премиерата на две негови книги, представени от издателство "Български писател" - избрани стихотворения "Трета памет" и романа "Не умирай пред смъртта".

Преди десетина дни, във Враца, Евтушенко получи международната Ботевска награда за цялостно творчество и за принос в световната литература. Той е 15-ият кавалер на престижната награда, учредена още през 1972 г. с Указ на Държавния съвет. НДТ

 

 


Сходни връзки

ШАБЛА ПОСРЕЩА ЕВГЕНИЙ ЕВТУШЕНКО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди