изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-16 @ 23:51 EEST
Русия премахва ограниченията върху валутния курс    
Икономика

От днес, 1 юли, Русия премахва ограниченията върху курса на рублата, с което преминава към пълна конвертируемост, съобщи BBC.



Мярката ще позволи на руските граждани свободно да откриват банкови сметки в чужбина, като същевременно ще улесни и чуждестранните инвеститори в страната.

В петък руският финансов министър Алексей Кудрин заяви, че отмяната на ограниченията ще донесе допълнителни чуждестранни инвестиции на стойност десетки милиарди долари. Анализатори обаче предупреждават, че ходът ще доведе и до по-силна конкуренция, както и до риск от „прегряване“ на местната икономика.

През последните години Русия провежда последователна политика на премахване на рестрикциите върху бизнеса и банковата система. До този момент руските граждани, които желаеха да отворят своя банкова сметка в чужбина, трябваше да депозират една четвърт от сумата в централната банка.

В същото време за чуждестранните трансфери към страната се изискваше депозит за обезпечение срещу евентуални спекулации. След отмяната на тези ограничения, рублата ще може да се търгува свободно, както останалите конвертируеми валути, като щатския долар и еврото.

„Преходът към пълна конвертируемост е индикатор за развитието на нашата финансова система“, заяви Кудрин, цитиран от информационната агенция Итар-Тасс. “Това е един от основните принципи на икономическия прогрес и признак за зрялост на руската икономика.“, добави още той.

Някои специалисти са на мнение, че опасностите оттук нататък са свързани от една страна с възможния отлив на капитали от страната в резултат на свободния трансфер, а от друга – с евентуално рязко поскъпване на рублата, породено от масирани покупки от страна на играчите на международните валутни пазари.  http://www.investor.bg/

 


Сходни връзки

Русия премахва ограниченията върху валутния курс | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди