изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 16:18 EET
„ЦСО – ШК ЕНЕРГИЯ 21„ ДОБРИЧ - КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ В ШАХМАТНИЯ ФЕСТИВАЛ ЕВРИКА-64    
Спорт

м.с. инж. Тодор Спиров

Безспорно, най-голямото събитие в шахматния живот на областта през 2006 г. е петият международен фестивал Еврика–64. На него бе поставен рекорд на включените и проведените турнири - три в град Балчик и два в с. Кранево.



Тази година шахматният фестивал за първи път бе под патронажа на кмета на Балчик - Красимир Михайлов.

В продължение на една седмица - от 19 до 24 юни, в Белият град се състояха три турнира /по ускорен шах, блиц и класически шах/. Градът приличаше на „Бяла шахматна планета”. Така ще се нарича вече следващият фестивал в Балчик. Първите два турнира бяха в ботаническата градина. От общината бе осигурен безплатен пропуск за децата, техните ръководители и родители. Всеки ден мястото за игра приличаше на арена, което бе същевременно и твърде полезна за ума атракция, носеща радост, красота и естетическа наслада на всички. Многобройните посетители с повишен интерес наблюдаваха в “Римската баня” седемдесет и двете момчета и момичета, дошли от пет страни - Русия, Америка, Украйна, Румъния и България, за да вземат участие във фестивала - от градовете Москва, Санкт Петербург, Ню Йорк, Киев, София, Пловдив, Варна, Русе, Плевен, Стара Загора, Велико Търново, Ямбол, Шумен, Разград, Силистра, Ловеч, Пазарджик, Димитровград, Крумовград, Раднево, Свиленград, Червен бряг, Добрич, Балчик, Генерал Тошево и други.

По регламент, турнирите от фестивала се провеждаха по швейцарска система в девет или седем кръга. Класирането и жребият за играещите помежду си всеки кръг шахматисти се извършваше чрез компютър от главния съдия м.с. Димитър Илиев, който е и главен редактор на списание „Шах в училище”.

Турнирът по ускорен шах бе в девет кръга – игра се в Римската баня. След изключително оспорвана борба, на първите три места с равен брой 19,5 точки се класираха три отбора:

  1. Шахматен клуб Спартак Плевен 21 от /Плевен/;
  2. Шахматен клуб Бадев от /София/;
  3. Шахматен клуб Енергия 21” от /Добрич/.

Най-големи заслуги за този резултат имат малките шахматисти от гр. Добрич - Дилян Карадалиев – 7 т., заел трето място в индивидуалното класиране, Тито Титов – 6,5 т. и Атанас Атанасов – 6 т. С успех играха също Димитрин Николаев и Емил Димитров с по 5,5 т., Светослав Николов – 4,5 т., Радослав Петковски, Георги Цонев, Мила Илкова и осемгодишните Християн Минчев и Никола Димитров – всички с по 4 точки. Индивидуален победител в този турнир е Радомир Сановски – 12 г.,1 с абсолютен резултат - 9 т. от Шахматен клуб Спартак Плевен ХХІ от гр. Плевен.

Блиц-турнирът за деца до 12 години бе в седем кръга с четиридесет и два участника. На първите три места се класираха: 1. Ивайло Стоянов – 12 г., от ШК Бадев /София/. 2. Атанас Атанасов – 10 г., от ЦСО - ШК “Енергия 21” /Добрич/ и 3. Костя Савенков – 8 г., от ШК “Тигран Петросян” /Москва/.

Третият турнир бе валиден за получаване на международно ело. Игра се в ресторанта на хотел “Електра”. Толкова силен турнир за мъже, жени, юноши и девойки, с такъв висок ранг и с тридесет и шест участника не бе се провеждал в областта повече от двадесет години. Наградният фонд от 2 000 лв. за класираните от първо до десето място бе осигурен с активното съдействие на кмета на общината – Красимир Михайлов. Победител е м.м. Спас Кожухаров от Пловдив с 7,5 т., без загубена среща. На второ място е осемнадесетгодишният Павел Димитров с 7 т. от Велико Търново, чието желание за победа и фантазия са впечатляващи. Не би било изненада, ако в близко време се включи и в националния отбор на България. Трети е доцент м.м.Тодор Галунов - също от Велико Търново. От ЦСО ШК “Енергия 21” от Добрич се изяви Пламен Гочев. Класира се седми и с 6 т. постигна коефициент Ело над 2 300. За сега това е най-висок коефициент за живеещите и състезаващите се от името на нашия град шахматисти.

От 24 до 29 юни в курортното селище Кранево се проведоха следващите два турнира /по блиц и класически шах/, също включени във фестивала. Блиц-турнирът бе в седем кръга с 32 участника. Абсолютен победител е Тома Киряков, учител по шахмат и стратегически игри в Център за ученическо техническо и научно творчество в гр. Добрич и член на УС на ЦСО ШК “Енергия 21” - Добрич. Този негов резултат е поредното потвърждение на правилото, че изявени ученици има само там, където има водещи учители. Турнирът по класически шах бе в седем кръга. Участваха 44 мъже, жени, юноши и девойки. На първите три места се класираха м.м. Спас Кожухаров – 6 т. /Пловдив/, м.м. Кирил Бадев /София/ и Тома Киряков /Добрич/ с по 5,5 т. Трудно, с много късмет на шесто място е родената в нашия град и състезаваща се от името на Спартак Плевен 21 – Пламена Андреева, с 5 т. На първите три места в отборното класиране са юношите и девойките на: 1. ЦСО ШК “Енергия 21” Добрич - 13 т., Шумен 2005 – 11,5 т. и Шахматнен клуб от Мангалия /Румъния/ - 11 т. От името на гр. Добрич се състезаваха юношите Найден Добрев – 5 т., Атанас Илков – 4 т. и Страцимир Костов, Митко Иванов, Георги Харитов и Емил Димитров с по 3,5 т.

Комплексен победител на база постигнатите резултати от всички турнири на фестивала е отборът на ЦСО – ШК “Енергия 21” от гр. Добрич. След него е отборът на Шахматен клуб Спартак Плевен ХХІ от гр. Плевен, който е комплексен шампион на България за последните четири години. Този факт показва, че си струва местната изпълнителна власт, а и спонсорите, да инвестират повече средства, насочени към ЦСО – ШК “Енергия 21”, ако искат нашият град да се развива и като център на интелектуален туризъм.

 


Сходни връзки

„ЦСО – ШК ЕНЕРГИЯ 21„ ДОБРИЧ - КОМПЛЕКСЕН ПОБЕДИТЕЛ В ШАХМАТНИЯ ФЕСТИВАЛ ЕВРИКА-64 | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди