изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 03:54 EEST
Нова банкнота от 50 лева от днес    
Новини
Българската народна банка /БНБ/ пуска в обращение от днес като законно платежно средство банкнота с номинална стойност 50 лева, емисия 2006 г. Това съобщиха от банката.


Преобладаващият цвят на банкнотата е кафяв, а размерът й е 136 на 76 мм. Серийният номер се състои от две букви и седем цифри, отпечатан долу в лявата и горе в дясната половина на лицевата страна на банкнотата. Портрет на поета Пенчо Славейков е изобразен на лицевата страна на банкнотата, а във фона - фрагменти от сградите на Народния театър и Народната библиотека, отпечатани са вертикални текстове "Пенчо Славейков" и "1866 - 1912" и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи. На обратната страна на банкнотата са изобразени текстове от творби на Пенчо Славейков, илюстрация на птица от негова стихосбирка, фигура на поетесата Мара Белчева и е обозначена номиналната стойност на банкнотата с цифри и думи. На банкнотата има и знак за незрящи граждани - релефно изображение на два еднакви триъгълника, насочени с върховете си един срещу друг, отпечатани в долния десен ъгъл на лицевата страна на банкнотата. В горния ляв гъл на обратната страна на банкнотата е отпечатан предупредителен текст "За подправка виновните се наказват съгласно закона". В хартията на банкнотата е вградена тъмна осигурителна метализирана нишка със светъл минитекст "БНБ 50". Нишката се наблюдава от двете страни на банкнотата при поставянето й срещу източник на светлина. Банкнотите от 50 лева, емисия 1999 г., продължават да бъдат в обращение паралелно с банкнотите от купюр 50 лева, емисия 2006 г., съобщават от БНБ.
 


Сходни връзки

Нова банкнота от 50 лева от днес | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди