изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:43 EET
12 КРАЖБИ НА ГАЗОПРОВОДИ СА РЕГИСТРИРАНИ В ДОБРИЧ    
НовиниЗаконодателят трябва да инкриминира кражбата на медни тръби на газопроводи. Не работи системата за оповестяване при бедствия, авари и катастрофи. Членовете на общинската комисия разчитат само на мобилна връзка

Кметът на Добрич Детелина Николова, която е и председател на постоянната общинска комисия за защита на населението при бедствия, аварии и катастрофи, поиска да бъде формулирана кражбата на медни тръби от газопроводи и заяви, че ще сигнализира законодателя, за да бъде инкриминирано деянието. Повод за това искане са 12 кражби в Добрич на газопроводи към битови и промишлени абонати. Това съобщи представител на Черноморска технологична компания /ЧТК/ на заседание на общинската комисия за бедствия, аварии и катастрофи, която се проведе в петък. Темата на заседанието бе "Възникване на горски и полски пожари". "Тръбите се крадат, защото са медни, но в същото време никой не си дава сметка, че настъпва изтичане на газ и има реална опасност от възникване на пожари и взрив" - добави още Иван Иванов от ЧТК. Сред обектите, където са задигнати газопроводи, е и Центърът за защита на животните и природата. По договор, изтеклото количество газ остава за сметка на абоната. Така битов абонат има да плаща близо 1000 лева заради теч след кражба. От ЧТК заявиха още, че при достигане на определена концентрация на газ във въздуха, сместа се превръща в самовзривяваща се. Друг проблем, който бе поставен от представителя на ЧТК, е липсата на съгласуваност при изкопни работи, най-вече от строителни фирми и дори по-точно - при незаконно строителство. "Когато няма съгласуваност, се случва да се нарушава подземната инфраструктура и да бъдат прекъсвани тръби на газопреносната система, което също води до изтичане на газ" - добави И. Иванов. Над 10 такива аварии компанията има причинени от строителни фирми. Кметът Детелина Николова поиска да бъде вкаран текст в Наредба 1 на община град Добрич, с който да стане задължително съгласуването на инвестиционния проект на всеки един обект.
Отчетено бе още, че половината от дерето на река Добричка е коригирано, но проблем продължава да създава мостовото съоръжение до Врачанци, което е собственост на "Железопътна инфраструктура". Сечението там е крайно стеснено и дерето е затлачено от растителност, бе посочено в представения доклад. Д. Николова поиска за пореден път да бъде информирана дирекция "ЖП инфраструктура" да вземе мерки, както и да бъде писмено уведомена Областна администрация по проблема.
В хода на заседанието стана ясно още, че не работи системата за оповестяване при настъпване на бедствия, аварии и катастрофи Т1. Представител на БТК - Добрич заяви, че е изтекъл договорът между компанията и министерствата на вътрешните работи и отбраната и до момента той не е подновен. По тази причина системата е спряна и не функционира. Членовете на общинската комисия разчитат единствено на мобилни телефони за връзка помежду си при настъпване на бедствие.
От секретаря на комисията Иван Смоков бе отчетено още, че "Юниливър" и "Калиакра" АД са намалили количествата амоняк, като са преоборудвали системите си на фреон, който се води безопасен по пожароопасните стандарти. Като цяло състоянието на фирмите в Добрич, които работят с пожароопасни вещества, е добро. Най-зле е състоянието в "Диск" ООД, където има нарушена изолация на инсталацията. Комисията е направила предписание за отстраняване на нередностите от фирмата.
 


Сходни връзки

12 КРАЖБИ НА ГАЗОПРОВОДИ СА РЕГИСТРИРАНИ В ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди