изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 05:45 EEST
КАВАРНА СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ НА РОМИТЕ    
НовиниВ Каварна започна реализацията на националната програма за ограмотяване и квалификация на роми, съобщи Десислава Якимова - началник отдел "Образование, младежки дейности и спорт" в община Каварна. В рамките на проекта ще бъдат ограмотени 10 ромски младежи, продължително безработни, приоритетно са включени безработни до 29-годишна възраст.

 Курсът ще се води от безработен до момента начален учител, според изискванията на проекта, и ще продължи до месец ноември. Обучението ще се провежда в НУ "Братя Миладинови". Ромите ще учат в продължение на 600 учебни часа. По време на реализирането на програмата, обучаемите ще получават стипендии. Ще бъдат осигурени учебници и учебни пособия.
Програмата, чрез която ще се ограмотят общо 2500 роми от цялата страна е инициирана от социалното министерство, като партньори са Министерството на образованието и науката, Агенцията по заетостта чрез регионалните дирекции, Дирекция "Бюро по труда", общинските администрации, неправителствени и обучаващи организации. Начинанието се финансира със средства, осигурени съгласно Националния план за действие по заетостта за годината и от Институт за международно сътрудничество на Асоциацията на германските народни университети.
По данни на статистиката над 12 % от българските роми са неграмотни, като най-сериозно е положението с младежите на възраст 15-25 години, където не умеещите да четат и пишат е повече от 17 %. Този факт е основна предпоставка за високата безработица сред тази малцинствена група.
Националната програма за ограмотяване и квалификация на роми предвижда освен настоящия модул "Ограмотяване" и следващ - "Професионална квалификация". Целта на програмата е повишаване конкурентноспособността на безработните роми и социално мотивиране на лицата, включени в проекта.
 


Сходни връзки

КАВАРНА СТАРТИРА ПРОЕКТ ЗА ОГРАМОТЯВАНЕ НА РОМИТЕ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди