изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:36 EEST
Мистерия по Агата Кристи: Тритонен саркофаг се изпарил от „Перперикон“    
НовиниТритонен каменен саркофаг е бил изнесен по въздушен път преди четвърт век от тракийския скален дворец "Перперикон", обяви на пресконференция днес ръководителят на разкопките там проф. Николай Овчаров.

  Саркофагът е бил широк 1,8 метра и дълъг - 3 метра. Датиран е от 2-3 век от н.е., с такъв надземен паметник римляните са маркирали гроб на влиятелна личност.

Според Овчаров, в него е бил погребан важен жрец.

Преди месец, при инвентаризация в Регионалния исторически музей в Кърджали, е открит фотоалбум, принадлежал на археолога Иван Балкански, който вече е покойник.

В албума, който е от 1981-82 година, на около 50 снимки са заснети разкопки на двореца, но само на една от тях ясно се вижда каменният саркофаг.

Николай Овчаров смята да продължи разследването си по изчезналата безценна антика. За допълнителна информация той ще потърси съдействие и от специалните служби.

През 80-те години на миналия век между различните управления на ДС имаше явна конкуренция по издирването на съкровища и антики, коментира още археологът. http://www.dnes.bg

 


Сходни връзки

Мистерия по Агата Кристи: Тритонен саркофаг се изпарил от „Перперикон“ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди