изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 12:13 EEST
100 000 ЛВ. САНКЦИИ НА БТК    
ИкономикаГлобата е за злоупотреба с господстващо положение

Комисията за защита на конкуренцията /КЗК/ наложи две имуществени санкции /в размер на 30 000 лв. и 70 000 лв./ на БТК - за извършени нарушения по Закона за защита на конкуренцията, информираха от пресслужбата на комисията. Комисията постанови прекратяване на нарушенията.
Производството е образувано по молба на "Сдружение за електронни комуникации", чиито членове са някои от най-големите лицензирани оператори в страната. В момента БТК е едноличен притежател на "съществено инфраструктурно съоръжение", а именно телекомуникационна мрежа на територията на цялата страна. В този смисъл БТК е единствената компания, която би могла да предостави необвързан достъп на алтернативните оператори до абонатната линия, наричана още "последна миля", която по същество им предоставя достъп до крайните потребители. Предмет на спора е ценообразуването на БТК по отношение на самостоятелното и съвместно ползване на необвързан достъп до абонатната линия.
Проведеното от Комисията проучване сочи, че и при двата вида достъп цените на услугите на едро са по-високи от цените на дребно, т.е. налице е "ценова преса". В допълнение, техните абсолютни стойности са значително по-високи от средните за европейския пазар. КЗК приема, че при формирането на цените си, БТК използва господстващото си положение и налага не само ценова преса, но и прекомерно високи цени за необвързан достъп до абонатна линия. Смята се още, че КЗК счита, че подобно поведение уврежда интересите на потребителите, като създава реални бариери за навлизане на други участници на разглеждания пазар и възпрепятства конкурентните оператори да предоставят услуги, включително и високоскоростен Интернет, базирани на  инфраструктурата на БТК. Санкцията е наложена и затова, че телекомът неопрадвано е забавил преговорите по сключване на договори за необвързан достъп със "Спектър Нет" АД и "Орбител" АД.
Това поведение по своята същност представлява форма на злоупотреба с право, насочено към недопускане и елиминиране на конкуренцията на пазара, се казва още в съобщението на КЗК. Подчертава се също, че по този начин телекомът се стреми да утвърди лидерските си позиции на пазара.
 


Сходни връзки

100 000 ЛВ. САНКЦИИ НА БТК | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди