изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 21:21 EEST
ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГРАД ДОБРИЧ    
Общество

ПРОТОКОЛ № 43

от заседание на Общински съвет град Добрич, проведено на 25 април 2006 г.



 

ПО ПЪРВА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

Предложение за откриване на процедура за предоставяне на концесия върху част от нежилищен имот, публична общинска собственост, представляващ част от градски парк “Свети Георги”: първа и втора част от езерото

След разискванията Общински съвет град Добрич прие следното

РЕШЕНИЕ 43 – 1:

Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 8, ал. 1 от Наредбата за реда и условията при предоставяне на концесии на имоти публична общинска собственост и чл. 67, ал.1 и чл. 69, ал.1, т.7 от ЗОС:

1. Открива процедура за предоставяне на концесия за срок от 30 години, върху имот публична общинска собственост пpедставляващ част от градски парк “Свети Георги”, град Добрич, находящ се в кв.1, УПИ /парцел/ I по плана на градски парк, град Добрич - първа и втора част на езерото в размер на 13 827 кв. м., съгласно приложената скица, за осъществяване на търговска дейност, предназначена за обществено обслужване на населението на общината, като се запази предназначението на частите - езерото /изкуствена водна площ – изкуствено езеро/. 

Концесионерът се задължава да поддържа прилежащата площ в размер на 34 918 кв.м. / в т.ч. не са включени площите на първа и втора част на езерото/, съгласно приложената скица като осъществи следните дейности:

- реконструкция на алейната  мрежа и настилките;

- осветяване на алеите;

- обогатяване на декоративната растителност и нейното поддържане.

В прилежащата площ в размер на 34 918 кв.м. концесионерът НЯМА ПРАВО да осъществява търговска дейност.

Градският парк “Свети Георги” е публична общинска собственост с Акт № 1025 от 10.06.1999 г.

ГЛАСУВАЛИ: 33 “за”, 0 “против”, 5 “въздържали се”.

2. Възлага на Кмета последващите съгласно закона действия по изпълнение на решението.

ГЛАСУВАЛИ: 35 “за”, 0 “против”, 2 “въздържали се”.

 

ПО ВТОРА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

Предложение за откриване на процедура за предоставяне на концесия върху част от нежилищен имот, публична общинска собственост, представляващ част от двуетажна сграда “Обреден дом”: подземен етаж (бивш стол)

След разискванията Общински съвет град Добрич прие следното

РЕШЕНИЕ 43 – 2:

I. Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8 от ЗМСМА, чл. 8, ал. 1 от Наредбата за реда и условията при предоставяне на концесии на имоти публична общинска собственост и  чл. 67, ал. 1 и чл. 69, ал. 1, т. 7 от ЗОС:

1. Открива процедурата за предоставяне на концесия за срок от 10 години върху част от имот, публична общинска собственост – представляващ подземен етаж /бивш стол за хранене/ в сградата на  „Обреден дом”, с площ 455,00 кв.м., за осъществяване на търговска дейност, предназначена за обществено обслужване на населението на общината, като се запази предназначението му, като обект за обществено хранене. 

Идентификация на имота: част от имот публична общинска собственост, находящ се в град Добрич, ЦГЧ, ул. Адриана Будевска, № 1, поземлен имот 72624.623.497.1, кв.26, УПИ IX урбанизирана територия за обществен обект, зона 1. Aкт за публична общинска собственост № 3081/31.03.2006 г.

II. Възлага на Кмета на Общината последващите съгласно закона действия по изпълнение на решението.

ГЛАСУВАЛИ: 37 “за”, 0 “против”, 3 “въздържали се”.

 

ПО ТРЕТА ТОЧКА ОТ ДНЕВНИЯ РЕД:

Предложение за предоставяне на концесия върху 6 обекта публична общинска собственост от АЕМО ”Стария Добрич”, град Добрич

След разискванията Общински съвет град Добрич прие следното

РЕШЕНИЕ 43 – 3:

Общински съвет град Добрич, на основание чл. 21, ал. 1, т. 8  от ЗМСМА, чл. 69, ал. 1, т. 7 и чл. 71, ал. 1, т. 1 от ЗОС и чл. 3, ал. 1, т. 7, чл. 19  и чл. 20, ал. 1 и ал. 2  от НРУПКИПОС :

I. Приема предложението на Кмета на Общината за предоставяне на концесия върху  обекти, публична общинска собственост – 6 обекта, находящи се в АЕМО “Стария Добрич” в град Добрич при следните условия:

1. Предмет на концесията - 6 обекта, публична общинска собственост, находящи се в АЕМО “Стария Добрич” в град Добрич, за осъществяване на търговска дейност, предназначена за обществено обслужване на населението на Общината, според предназначението на обектите и при запазване на архитектурно - етнографския им облик:

- Ретро-фото, актувано с АПОС № 2163/24.04.2003 г. с площ 33,60 м2 / в УПИ XIV, кв. 120  по действащия кадастрален и  ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич/;

- Сладкарница, актувана с АПОС № 2124/17.04.2003 г. с площ 26,20 м2 / в УПИ III, кв. 119  по действащия кадастрален и  ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич /;

- Сарашка работилница, актувана с АПОС № 2147/21.04.2003 г. с площ 25,00 м2 / в УПИ I, кв. 119 по действащия кадастрален и ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич/;

- Металическа работилница, актувана с АПОС № 2161/23.04.2003 г. с площ 33,00 м2 / в УПИ I, кв. 119  по действащия кадастрален и  ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич /;

- Щампаджийница с площ от 20,38 м2 и част от площта на външна тоалетна равняваща се на 1,65 м2, актувани с АПОС № 2155/23.04.2003 г. / в УПИ I, кв. 119  по действащия кадастрален и ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич/ и

- Ножарска работилница и художествена работа с цветни метали, актувана с АПОС № 2122/17.04.2003 г. с площ 32,40 м2 / в УПИ III, кв. 119  по кадастрален и действащия ПУП – ПРЗ на ЦГЧ, гр. Добрич.

2. Срок на концесията – 20 (Двадесет) години.

3. Начин на определяне на концесионера – присъствен конкурс, който да се проведе в шестмесечен срок от обнародването на настоящото решение за предоставяне на концесията в държавен вестник.

4. Годишното концесионно възнаграждение /ГКВ/ за обекта на концесия да е не по-малко от:

- Ретро-фото – 420 лева;

- Сладкарница – 200 лева;

- Сарашка работилница – 400 лева;

- Металическа работилница – 600 лева;

- Щампаджийница – 430 лева;

- Ножарска работилница и художествена работа с цветни метали – 380 лева.

4.1. Концесионното възнаграждение се актуализира /с натрупване/ всяка година с инфлацията в %, посочена от НСИ, както следва:

за 1-та година по договора  ГКВ1 = предложеното от конкурса;

за 2-та година по договора  ГКВ2= ГКВ1 +(ГКВ1*инфлацията в %);

за 3-та година по договора  ГКВ3= ГКВ2 +(ГКВ2*инфлацията в %);

         ……………………………………………………………………………………

за 20-та година по договора ГКВ20= ГКВ19+(ГКВ19*инфлацията в %) - Гаранцията по т. 7 от настоящото решение /ако са изпълнявани задълженията от страна на концесионера по време на концесията/.

5. Депозитът за участие в конкурса е в размер на едно годишно концесионно възнаграждение, което се внася по набирателната сметка на Община град Добрич № 5010000537, банков код 13080425 при Общинска банка АД, клон Добрич, като един екземпляр от платежното нареждане се представя в Община град Добрич.

В срок от 5 дни след изтичане на срока за обжалване на решението на Кмета за определяне на спечелилия участник в концесията се освобождават депозитите на останалите участници, като депозита на спечелилия участник се задържа и се счита за гаранция за сключване на договора. След сключване на договора за концесия, депозита се прихваща от гаранцията за изпълнение на задълженията по договора за концесия по т. 7 от настоящото решение. В случай, че от участник в конкурса бъде подадена жалба срещу решението на Кмета за избор на концесионер да се задържи и неговия депозит до окончателното приключване на производството по жалбата.

            6. Основни права и задължения по КОНЦЕСИЯТА:

6.1. Концесионерът да заплаща дължимите концесионни възнаграждения. Да заплаща лихви, неустойки и санкции при условията и в срока описани в концесионния ДОГОВОР.

6.2. Да запази предмета на дейност на обекта за целия срок на концесията. Обектът да се използва само по предназначение според експонираният в него занаят. Да не променя архитектурно - етнографския облик (външен и вътрешен) и експозиционния интериор на обекта за целия период на концесията. Да извършва архитектурно - строителните и ремонтните работи, както и промените в инсталациите в обектите само с разрешение на Концедента и след разработване на проект.

6.3. Стриктно да спазва дадените му методически указания от ръководството на АЕМО ”Стария Добрич”.

6.4. Да демонстрира пред музейната публика традиционния занаят и технология на работа, практикувана в добруджанския регион в края на XIX и началото на XX век, като дава на музейните посетители интересуващата ги информация, относно произведените изделия и начина на производство. Да поставя на лицевата страна на обекта и до половин метър пред нея само собствени изделия. Същото пространство да не се използва като тераса или с друга търговска цел, а да има за цел демонстриране пред музейната публика само на собствено произведени изделия.

6.5. Да произвежда в работилницата изделия от традиционния регистър на занаята и такива с приложения в съвременния бит, но само с традиционни инструменти и като спазва и традиционна технология. КОНЦЕСИОНЕРЪТ на обекта отправя писмено предложение до директора на Историческия музей, в което описва изделията, които желае да произвежда и продава. Смята се, че разрешението за производство и продажби е дадено, когато Директорът на Исторически музей писмено одобри предложението. Производството и продажбата на всяко ново изделие се съгласува по същия ред. КОНЦЕСИОНЕРЪТ може да показва и продава в работилницата само собствени изделия.

6.6. Да ползва работилницата според предназначението на експонирания в нея занаят, да опазва предоставените му от Исторически музей експонати съгласно изискванията на нормативните актове. Всяка промяна на тематико - експозиционния план да се извършва само след писмено съгласие на ръководството на историческия музей.

6.7. Да поставя рекламни и информационни системи /табла, постери, стикери, фирмени надписи и др./ за обекта на концесия в границите на АЕМО “Стария Добрич”, съгласно Наредба за разполагане на рекламно - информационни елементи на територията на Община град Добрич и след съгласуване със съвета на музейните специалисти и директора на Исторически музей град Добрич.

6.8. Да не уронва с държанието и поведението си престижа на музея на открито. Облеклото да бъде подходящо за съответния занаят.

6.9. Да поддържа обекта на концесия, района и площи около него в образцов вид за целия срок на концесията.

6.10. До края на първата година по договора за концесия в обекта на концесията трябва да се вложат еднократни средства за ремонт на стойност не по-малка от:

- Ретро-фото – 700 лева;

- Сладкарница – 3 000 лева;

- Сарашка работилница – 1 000 лева;

- Металическа работилница – 1 500 лева;

- Щампаджийница – 1 000 лева;

- Ножарска работилница и художествена работа с цветни метали – 1000 лева.

6.11. Да изпълнява представената комплексна инвестиционна програма за целия срок на концесията, както и предвидените за всяка година средства за ремонтни дейности, конкретно посочени в предложението на концесионера, което е неразделна част от ДОГОВОРА за концесия, но не по-малки от посочените в т. 6.10 от настоящето решение.

6.12. КОНЦЕСИОНЕРЪТ се задължава:

6.12.1. преди подаване на документите в съда, относно промяна на съдебната му регистрация като търговец да уведоми КОНЦЕДЕНТА, за получаване на решение на Общински съвет да бъде или не продължен договора с правоприемника;

6.12.2. при възникване на новите обстоятелства, относно съдебната му регистрация като търговец, да уведоми КОНЦЕДЕНТА в срок от една седмица от настъпването им, като представи в Общината съдебно решение и актуално удостоверение за съдебна регистрация.

6.13. Да предаде на Общината обекта годен за експлоатация при прекратяване или изтичане  на срока на концесията.

6.14. Да заплаща всички разходи по текущото поддържане и експлоатацията на обекта.

6.15. Да осигурява със собствени средства охрана на обекта.

6.16. Концесионерът ежегодно да сключва задължителните застраховки за своя сметка и в полза на Община град Добрич, след като съгласува с КОНЦЕДЕНТА всички застрахователни рискове, като ежегодно в срок до 31 януари извършва плащане по тях в пълния им размер. Да заплаща всички припадащи се данъци и такси по ЗМДТ за своя сметка.

6.17. До 30 (тридесет) дни от изтичане на всяка година по договора да прави писмен отчет пред КОНЦЕДЕНТА за изпълнение на поетите с подписване на договора задължения.

6.18. Да разкрие до края на 1-та година в обекта на концесия поне едно работно място, което ще запази до края на срока по договора за предоставяне на концесия.

6.19. Да спазва българското законодателство, включително и всяка негова промяна след подписване на договора за предоставяне на концесия.

6.20. Да не преотстъпва ползването на обекта от други лица.

6.21. Концесионерът да отстранява всички щети и повреди по обекта на концесия за своя сметка най-късно в едномесечен срок от констатирането им. При констатации на длъжностни лица на КОНЦЕДЕНТА за наличието на такива, срокът тече от установяването.

6.22. Концесионерът да спазва изискванията, свързани с опазване на околната среда, защитените със закон територии и обекти (паметници на културата), националната сигурност, отбраната на страната и обществения ред.

6.23 Да осигури целогодишно функциониране на обекта, като ежегодно за времето от 01 март до 31 октомври обекта може да бъде затворен само един ден седмично, а през останалото време на годината до два дни седмично. Почивните дни се определят от директора на ИМ. Ежегодно от 01 май до 30 септември обектът трябва да бъде отворен за посещение до минимум 18,00 часа.

7. Гаранцията за изпълнение на задълженията на концесионера по договора за концесия се внася при подписване на договора и е в размер на едно годишно концесионно възнаграждение. Гаранцията остава в КОНЦЕДЕНТА за срока на концесията и следва да се прихване от последното годишно концесионно възнаграждение. Гаранцията се внася по набирателната сметка на Община град Добрич № 5010000537, банков код 13080425 при Общинска банка АД, клон Добрич.

Средствата по тази сметка да бъдат усвоявани в случаите на неизпълнение от страна на КОНЦЕСИОНЕРА на задълженията му, включени в договора за предоставяне на концесия.

8. Гаранцията за изпълнение на задължението на концесионера за плащане на концесионното възнаграждение по договора за концесия е ежегодно авансово плащане на 100 % от годишното концесионно възнаграждение, дължимо до 30 (тридесет) дни след началото на всяка година по договора.

                     9. Санкции за неизпълнение:

9.1. При неспазване или неизпълнение на условията по т. 4 и т. 6.1 от настоящото решение (заплащане на годишното концесионно възнаграждение) се налагат следните санкции:

9.1.1. При забавено изпълнение на задължения за плащане в срок до 30 дни, КОНЦЕСИОНЕРЪТ дължи законната лихва.

9.1.2. При неизпълнение или забавено изпълнение на задължения за плащане за повече от 30 (тридесет) дни, КОНЦЕСИОНЕРЪТ дължи неустойка в размер на 0,5 % (нула цяло и пет на сто) на ден, за всеки ден след тридесетият, върху стойността на неизплатената част от паричното задължение за съответния период.

9.1.3. При неизпълнение или забавено изпълнение на което и да е парично задължение за повече от 60 (шестдесет) дни, освен правото да получи лихвите и неустойките по предходните разпоредби, изправната страна има право да прекрати едностранно ДОГОВОРА без да дължи каквото и да е обезщетение или каквито и да е неустойки, включително за неспазено предизвестие.

9.2. При неизпълнение на ДОГОВОРА изправната страна има право да поиска от другата изпълнение на задълженията.

9.3. При системно неизпълнение на ДОГОВОРА или при неизпълнение на задължения, след като КОНЦЕСИОНЕРА е неизправна страна и е бил поканен за доброволно изпълнение, КОНЦЕДЕНТЪТ има право да задържи внесените гаранции и да прекрати ДОГОВОРА с едностранно предизвестие.

9.4. При неизпълнение или неспазване на условията по т.: 6.10 и 6.11 от настоящото решение (заедно или поотделно) КОНЦЕСИОНЕРЪТ дължи на КОНЦЕДЕНТА неустойка в размер на 50 % от средствата за ремонт за съответния период при първо неизпълнение или неспазване на условията в посочените точки.

При повторно неизпълнение или неспазване на условията в посочените точки, да се наложи 100 % санкция от невложените  средства за ремонт за съответния период.

При трето неизпълнение или неспазване на условия на посочените точки да се прекрати договора за концесия.

9.5. При неизпълнение на условията заедно или поотделно по т.т.: 6.3, 6.4, 6.5, 6.6, 6.7, 6.8, 6.9, 6.12, 6.14, 6.15, 6.16, 6.17, 6.19, 6.21, 6.22 и 6.23 от настоящото решение се налага санкция в размер на 50 % от годишното концесионно възнаграждение при първо неизпълнение или неспазване на условията.

При повторно неизпълнение или неспазване на условия на посочените точки да се наложи санкция в размер на 100 % от годишното концесионно възнаграждение.

При трето неизпълнение или неспазване на условия на посочените точки да се прекрати договора за концесия.

9.6. При неспазване или неизпълнение на условията по т.: 6.2 и 6.20 от настоящото решение да се наложи санкция в размер на едно годишно концесионно възнаграждение и да се прекрати договора за концесия, а в случаите на неизпълнение на т. 6.13 от настоящото решение да се наложи санкция в размер на едно годишно концесионно възнаграждение.

9.7. При неспазване или неизпълнение на условията по т. 6.18 от настоящото решение  за неразкрито и незапазено работно място за всеки следващ месец след срока КОНЦЕСИОНЕРЪТ дължи на КОНЦЕДЕНТА неустойка в размер на 150 % от минималната работна заплата за страната.

10. Други изисквания:

            10.1. Ремонтирането на обекта на концесия и всички последващи подобрения в него са за сметка на КОНЦЕСИОНЕРА, за което КОНЦЕДЕНТЪТ не дължи на първия обезщетение преди и след прекратяване или изтичане на договора.

         10.2. Приращенията върху имоти и вещи, общинска собственост, свързани с осъществяването на концесията, стават общинска собственост.

10.3. Приоритетите при оценяването на предложенията по конкурсните условия да бъдат:

- размер на годишното концесионно възнаграждение - 75 %;

- размер и срок на средствата за ремонт, като за всяка година по договор след втората се предвидят средства - 25 %.

10.4. Договорът за концесия да се прекрати при следните условия:

         а/ с изтичане на срока;

         б/ с погиване на обекта на концесия;

         в/ при обективна невъзможност за използване обекта на концесия или за осъществяване на дейността;

         г/ при смърт на физическото лице – КОНЦЕСИОНЕР, или при прекратяване на юридическото лице – КОНЦЕСИОНЕР, освен ако Общинският съвет не реши договора да бъде продължен с правоприемник;

         д/ при влязло в сила съдебно решение за обявяване в несъстоятелност на КОНЦЕСИОНЕРА;

         е/ по взаимно съгласие постигнато между страните;

         ж/ по сила на съдебно или арбитражно решение;

         з/ при неспазване на задълженията по  т.: 6, 7 и 8 от настоящото решение;

         и/ при други, определени в настоящия договор и от закона основания;

         й/ по сила на съдебно решение или др. решение за реституция.

При прекратяване на договора в случаите по точка “г” и точка “д” Общината има правата на привилегирован кредитор.

ГЛАСУВАЛИ: 34 “за”, 0 “против”, 2 “въздържали се”.

II. Избира за свои представители в конкурсната комисия следните общински съветници:

1. Пламен Припърженски

 


Сходни връзки

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ ГРАД ДОБРИЧ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.13 секунди