изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-25 @ 06:04 EEST
Испанска фирма иска да изгради ветроенергиен парк в Добруджа    
Новини

Испанската фирма Preneal S.A проявява интерес към изграждане на ветроенергиен парк в землището на добруджанското село Одърци, съобщиха от общинската администрация в Добрич.



Компанията, която ще разшири дейността си в Централна и Източна Европа, има инвестиционни намерения за строителство на ветроцентрали в България с минимална мощност 50 мегавата всяка. Стойността на инвестицията е над 50 милиона евро за всяко съоръжение, се казва в писмо на фирма "Форем Консултинг"-ООД, консултант на испанския инвеститор, до кмета и председателя на Общинския съвет на Добричка община.

Според сайта на компанията Preneal има планове да инсталира мощности до 100 MW в Унгария, в Гърция и България.

Като първа стъпка Preneal иска да вдигне мачта върху общински терен за измерване на ветровия потенциал край Одърци. Испанската фирма предлага при евентуална реализация на проекта за изграждане на ветроенергиен парк Добричка община да стане съдружник в общо акционерно дружество.

При предварителния подбор на терените инвеститорът се е съобразявал наблизо да няма миграционни пътища на птици, както и защитени територии, се уточнява още в писмото.

На предстоящото си заседание на 6 юли Общинският съвет ще реши дали да обяви конкурс за ползване на общинския имот за предпроектни проучвания. И немски инвеститор проявява интерес към терена край Одърци, припомнят от общинската администрация.

Дейността на Preneal включва разработване, строителство и опериране на ветроенергийни паркове в Испания. Компанията развива и портфолио от международни проекти в страни като Мексико, Гърция, Унгария и България.

Още по темата:

Проект за вятърна електроцентрала край Каварна получи сертификат първи клас
23.06.2006 13:15


 

Смесеното дружество „Калиакра Уинд Пауър” АД получи сертификат за инвестиция първи клас за проекта си „Ветроенергиен Парк Калиакра”, съобщиха от Българската агенция за инвестиции (БАИ).

Инвестиционният предвижда изграждане в землището на с. Българево, община Каварна на обща площ от 2700 дка на вятърна електроцентрала, състояща се от 33 ветрогенератора с обща мощност 33 MW.  Общата стойност на проекта е 92,2 млн. лв. Изпълнението се очаква да започне през 2006 г., като ще продължи три години.

„Калиакра Уинд Пауър” АД e създадено през ноември 2005 г. специално за реализирането на проекта. Дружеството е учредено от българската фирма „ИНОС 1” ООД и японската корпорация „Мицубиши Хеви Индъстриз” (MHI), чието участие в акционерния капитал е в съотношение 30:70.

„Инос 1” е инженерингово дружество, създадено през 1993 г., с предмет на дейност проектиране на ниско и високо строителство и изграждане на обекти на такова строителство, предприемачество, ремонт и обслужване на хотели, туристически центрове и др. Дружеството има реализирани проекти в областта на промишленото и жилищното строителство.

MHI e една от водещите в Япония и в света корпорации в редица отрасли като корабостроене, ядрена и конвенционална енергетика, машиностроене, климатична техника и др. От 1980 г. MHI започва разработки на вятърни генератори и днес е между водещите в света в този промишлен подотрасъл.

Енергийният парк, който двете компании ще изградят край Каварна, ще бъде съставен от ветрогенератори тип MWT 1000A, производство на MHI, с номинална мощност 1 MW и напрежение 690 V. Към всеки генератор се монтира повишаващ трансформатор 0,69/20 kV, откъдето токът ще се подава по кабели към собствена подстанция 20/110 kV. Присъединяването към енергийната мрежа ще стане на базата на договор с НЕК АД.

Инвестиционният план предвижда след пускането в експлоатация на ветрогенераторния парк да бъдат разкрити общо 30 нови работни места. По време на строителната фаза на обекта ще бъдат заети 250 души.

Финансирането на проекта се планира да се осъществи със собствени средства от MHI и кредити от Японската банка за международно сътрудничество (JBIC).

http://www.investor.bg

 


Сходни връзки

Испанска фирма иска да изгради ветроенергиен парк в Добруджа | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.14 секунди