изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 23:45 EEST
Социолози: НДСВ натиска коалицията за преразпределение на властта    
НовиниКато желание за предоговаряне на вече разпределени позиции във властта може да се тълкува сигналът, който беше получен от НДСВ.

Изявлението на Свинаров предизвика болезнена реакция тръпка в БСП и ДПС, които заподозряха, че това е опит на НДСВ да се “очисти” след Савойския скандал и да го прехвърли на раменете на партньорите си в управлението.

Във вторник зам.-председателят на БСП Ивелин Николов заяви по повод заплахата на НДСВ да напусне коалицията, че “това изглежда като грозна игра, платена от тези, които не искат страната ни да се присъедини към ЕС”.

В разпространено становище на ДПС по този повод пък бе заявено, че “принципната позиция на движението е, че участниците в една коалиция консумират не само дивидентите, но и едни или други негативи.

Все пак НДСВ ще се опита да се обозначи като нещо различно от сегашната си роля, отговори Гълъбов на въпрос дали брожението има общо с президентските избори. Това е пътят за бягство на НДСВ – само надясно, а партията няма накъде друго да се спаси при провал на сегашното мнозинство, коментира Гълъбов.

Според социолога царистите ще издигнат свой кандидат-президент, който няма да има претенции за втория тур на изборите, а самото наминиране ще е пътят за разграничаване от левицата и ДПС в очите на поддръжниците на партията.

Очаквам след мониторинговия доклад на Европейската комисия в началото на октомври коментар от НДСВ за излизане от коалицията, прогнозира още Гълъбов. А в разгара на изборната кампания партията отново ще актуализира тази тема, но не очаквам да има конкретно действие, а пак повтарям – това е опит за предоговаряне на позиции, каза още социологът.

От своя страна социологът Мира Янова разтълкува изявлението на Свинаров в понеделник като признание, че по места очевидно има недоволство в структурите на НДСВ от сливането на публичния образ на партията с образа на БСП.

Според нея хората от провинциалните структури на царската партия са добили усещането, че НДСВ губи позиции и е твърде критикувано за участието си в кабинета. По този начин лично тези хора усещат застрашена политическата си кариера, смята Янова.

Това е заявка за една по-независима позиция на НДСВ, особено в навечерието на президентските избори. Това е начин да се каже на партньора „Ние имаме основание да издигнем собствена кандидатура на президентските избори”, добави социологът.

Мира Янова смята, че шансовете за разпад на тристранната коалиция са минимални, ако Георги Първанов спечели втори мандат, както сочат към момента нагласите на избирателите. Обратното – ако Първанов загуби, тогава ще има изява на негативно отношение към коалицията, защото той е в основата на създаването й.

Не виждам да има основание за разпад на коалицията, защото тримата партийни лидери, които я формират, нямат интерес от нови предсрочни избори, а и формиране на кабинет ще е доста трудно, коментира още Янова.

http://mediapool.bg

 


Сходни връзки

Социолози: НДСВ натиска коалицията за преразпределение на властта | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.08 секунди