изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 06:59 EEST
Бойко Борисов: На България е необходим нов президент, за да падне тройната коалиция    
Политика

  Бойко Борисов, кмет на София в интервю за предаването "Тази сутрин

Водещ: Добро утро г-н кмете!
Бойко Борисов: Добър ден и един съвет бих ви дал. Когато прогнозата за времето сочи, че ще е мрачно, ветровито или мъгливо, не канете такива гости като преди малко.
Водещ: Имате предвид Стойчо Кацаров и Филип Димитров.
Бойко Борисов: Да. Ще вземат хората по едно въже, ще отидат да се обесят.
Водещ: Защо?



Бойко Борисов: Подтиснати. С това мрънкане ще ги подтиснат.
Водещ: Между другото те казаха интересни неща в този разговор. Ще стане въпрос след малко защо примерно десницата и Бойко Борисов няма да могат да бъдат или пък ще бъдат заедно на първите избори, които идват. Но преди това една много тъжна тема, бих казал, от всички вестници. Грандиозната корупция, която вчера беше осветлена, която тепърва, разбира се, ще бъде доказана в съда, но става въпрос за общинско-държавното дружество “Топлофикация” и нейния началник, който е заловен от австрийското финансово разузнаване, от българските служби с превод на близо 2 млн. български лева или 16400 хиляди евро.
Бойко Борисов: Това са над 3 млн. български лева.
Водещ: Или над 3 млн. лева. Не съм чак толкова запознат с валутите. Учуди ли ви тази информация? Вие започнахте да ровите около “Топлофикация”, около нейния директор още в самото начало на мандата.
Бойко Борисов: Не ме учуди. Напротив, знаете че като дойдох за кмет започнах проверки по общинските фирми. Аз се надявам, че такива резултати ще даде и в общинска фирма “Озеленяване”, проверката на края. Но тук, това е целият доклад. Той е до кмета Борисов, подписан от комисията. По този начин е предаден на колегите от прокуратурата. Държа да поздравя и колегите от Дирекция на Полицията и Софийска прокуратура, които много бързо усвоиха и в този аспект, главният прокурор, който аз го познавах, просто в личен план не го познавах добре, но начина, по който работи в момента и това че веднага сработи една изключително добра формула – евроатлантическите служби, нашите служби и Бюрото за финансово разузнаване. Това е пътят за борба с корупцията.
Водещ: Учуди ли ви тази информация от гледна точка друга ви зададох въпроса, не като ваш полицейски нюх, спрямо въпросната фирма, но този човек е бил 10 години на този пост и това да се случва, чак сега да бъде осветлено, означава че най-малкото някакъв обръч е действал там. Има ли такъв политически обръч от фирми? Знаете какво стана, когато вие излязохте да говорите пред медиите, министърът на енергетиката г-н Овчаров каза, че тази проверка за дъвки и близалки в енергетиката не е сериозна. Енергетиката е голям бизнес, с за големи пари.
Бойко Борисов: Може би няколко милиона лева са пари за дъвки и близалки за г-н Овчаров, иначе аз не бих иронизирал така една проверка. Напротив бих застанал зад кмета, бих му се обадил да му кажа – кмете, продължете проверката, като стигнеш до края ме информирай и ми дай твоя план за оздравяване на дружеството. Не бих обикалял телевизиите и да казвам, че кметът си прави PR с милионите на софиянци, които вече са в прокуратурата и този е задържан. Още повече, че г-н Овчаров в продължение на 10 години е имал и общински съветници, той е шеф и на градския им комитет на БСП. Така че той би трябвало от тях да е получил информацията много, много отдавна. Той от преди една година е и министър. Така че, когато чуеш, че едно дружество е задлъжняло за 130 млн. поне мъничко трябва да се загледаш в него. Той възложи проверка, с която прикри Вальо Димитров.
Водещ: С каква цел?
Бойко Борисов: Да го прикрие, естествено, с каква цел?
Водещ: С каква цел да го прикрие, обаче?
Бойко Борисов: Тези пари, където са изтичали, те къде отиват? Защо си мислите, че един шеф на общинска фирма краде парите само за себе си.
Водещ: Може ли сам да действа? Ето, това е интересен въпрос.
Бойко Борисов: Я, да вземем да мислим. Как не, абсолютно. Вижте, и цинизмът на г-н Овчаров вчера стигна дотам, че е бил виновен Общинския съвет и кмета. Нали този борд на директорите се избира от Общинския съвет, а съответно този борд се избира и изпълнителния директор. След като ги подгоних аз, те за да го скрият го направиха от изпълнителен директор, зам.-шеф на борда на директорите. А зам.-шефа на борда стана изпълнителен директор. И аз тук в това студио ви го казвах преди два месеца. Защо не направите една рубрика, да извадите лъжите, примерно на Овчаров. Какво е казал преди една година за трети и четвърти реактор, за “Топлофикация”, за близалките, да видите колко интересни предавания ще станат.
Водещ: Как си обяснявате защо толкова хора примерно около Общинския съвет, ето вие дадохте този пример, че те вместо да го свалят от длъжност са го преместили в борда на директорите?
Бойко Борисов: Защото там си делят парите.
Водещ: Има ли политически обръч около тези фирми, които разследвате?
Бойко Борисов: Естествено, че има. Това са политическите обръчи. Зад тези обръчи г-н Доган има смелостта да го каже. Държавните и общинските фирми, чрез партийните бордове на директорите правят разликата, която отива в партийните каси.
Водещ: За кои партии, да речем ...
Бойко Борисов: За всички партии.
Водещ: ... г-н Димитров в случая? От конкретния случай да търсим обобщението.
Бойко Борисов: При смяната на всеки нов господар, той започва да работи за нея. Така е работил и за правителството на Костов и Софиянски и после за царското правителство. Като дойдох аз направи опит да работи с мен, естествено.
Водещ: Предложиха ли ви примерно някаква съвместна схема?
Бойко Борисов: На мене няма как да ми се предложи в прав текст, но това им беше и грешката на тези фирми, които опитаха да ми подскажат, че би могло да се разберем. Във всичките тече проверка.
Водещ: Как ви го подсказаха, това е много интересно?
Бойко Борисов: Те си имат начин, имат си контактьори, съвсем странични хора. Минавайки случайно, абе що не се разберем, що не видим.
Водещ: С леки намеци.
Бойко Борисов: Да. Даже единият от тях говори пред мен, пред Общината, три пъти ми поглежда в джобовете – да не ме запишеш, ти май ги записваш.
Водещ: Той знае, че вие сте полицай и всичко може да се очаква. Може да имате някоя камера на ухото.
Бойко Борисов: Толкова са забавни, че просто..., но това е редът – прокуратурата, евроатлантическите служби, съответно комисиите на инспектората. Аз мисля, че в момента Столична община има инспекторат, който може да помага много на прокуратурата.
Водещ: Мога ли да ви задам един конкретен въпрос. Примерно, един кмет на град като София, заобиколен от няколко партийни обръча, колко пари може да спечели, ако реши, както вие казахте, да се разбере с тези хора, той и респективно партиите, които са се навързали около неговия обръч?
Бойко Борисов: Щом един шеф на общинска фирма, поне дотук това, което е спестил, защото той много охолно е живял плюс имуществото, което си има, може милиони да е взел. Спокойно говорим за десетки милиони, могат да се усвоят по тази схема.
Водещ: За какъв период от време? За година, за мандат?
Бойко Борисов: Колкото искаш, толкова може във времето.
Водещ: Всъщност оказа се, че в държавата има пари, само че те някой път отиват на неправилното място. Вместо в държавния и в общинския бюджет влизат в разни чуждестранни банки?
Бойко Борисов: Разбира се. Ето тук е заровено, както Блъсков казва, кучето. Партийният борд на фирмите. Кое налага фирма “Озеленяване” или “Улично осветление” да има партиен борд от 5-6 или 7 човека? Кое налага? Освен, че взимат по хиляда и кусур лева заплати без да правят нищо, те стоят там точно, за да отрегулират потоците на движението на парите. Ако сега са към БСП, после са към НДСВ, после към СДС, който дойде.
Водещ: Общинският модел държавен ли е?
Бойко Борисов: В държавата е в още по-голям план.
Водещ: Как става там, каква е схемата?
Бойко Борисов: По същия начин. Държавните фирми също са с бордове партийни. Сега е 8-5-3, 3 в 1 ли е, не ги знам. Това са обръчите. Никак не е сложна схемата. Аз съм министър, ти ставаш шеф на фирмата. Трима души наши в борда на директорите, 1 милиард поръчка, примерно, за магистрала “Тракия”. Минава през фирмата, която ние посочим. Тази фирма вместо да направи качествен път за един милиард, го прави примерно за 900 милиона, разликата идва при нас.
Водещ: Какви са вашите наблюдения към тройната коалиция, която управлява държавата? Ето НДСВ, какво направи само преди два дни – обмисляли вариант да напуснат тройната коалиция, понеже били притискани от БСП и ДПС по места?
Бойко Борисов: ... г-н Ралчев, само че при Коритаров мисля че беше, това е човек, който по никакъв начин някога ще напусне властта. Така че спрете да се занимавате с НДСВ.
Водещ: Защо?
Бойко Борисов: Те няма да напуснат никога властта.
Водещ: Защо няма да напуснат никога властта, според вас?
Бойко Борисов: Защото основните им фигури, близките им до БСП министри, които бяха в предишното правителство и сега са министри. И се чувстват много комфортно и много добре. Те също си имат квоти във всичките тези... Как ще ги напуснат.
Водещ: Вие продължавате ли да поддържате някакви контакти с НДСВ или с хора в НДСВ, които са ви подкрепяли, да речем, или имате близки човешки отношения?
Бойко Борисов: Преди няколко дни се чух с царя за изборите в Пещера. И обясних, че първо аз няма откъде да взема пари, за да плащам за избори и трети път да има избори пак ще ги спечелим. Защото аз бях три пъти в Пещера, целият стадион беше пълен, на главната улица три часа не можах да си тръгна, раздавахме само автографи. Ако трябва ще стоят 2-3 дена в Пещера и ще ги спечеля за трети път. Царят е разумен човек и му благодаря, че повлия на своите хора да не се занимават повече с глупости.
Водещ: Близък ли сте със Симеон Сакскобургготски в настоящия момент или с царя, както обичате да го наричате?
Бойко Борисов: Аз съм работил толкова години с него и уважението ми към неговата личност и възпитанието ми не позволят да бъда друг с него освен, така както се държа.
Водещ: Защо му се стовари тази Савойска афера на главата? Като че ли около него нямаше хора, които да го опазят. Нали знаете, има една приказка – Господи пази ме от приятелите, аз ще се пазя сам от враговете си.
Бойко Борисов: За съжаление е така, защото когато беше Яхтения скандал и всичките там гости се бяха набъркали в него, той тогава ми каза, когато си подавах оставката, че всички ме мразят. Не може да заложи на мен...
Водещ: Той го каза за вас?
Бойко Борисов: Да.
Водещ: Бойко всички те мразят!
Бойко Борисов: В НДСВ.
Водещ: Или той на Борисов.
Бойко Борисов: Да, той никога не казва на малко име. Той трябваше да избира между мен и партията. Естествено е да ги предпочете тях. Те си го водеха в този коловоз.
Водещ: Имаше ли някаква връзка между Яхтения скандал и Савойската афера, да речем, според това, което вие имате като ваше разследване и в МВР, и като политик?
Бойко Борисов: Има доста материали, които са със специални разузнавателни средства и не е редно да се говори по тях, дори да се намеква за тях.
Водещ: Които не знаем, очевидно?
Водещ: Знам, че съвестта ми е чиста, това, което трябваше и той да знае в детайли, и това, което обществото трябваше да разбере, аз съм направил да се знае. Оттук нататък аз съм убеден, че по Савойската афера с болницата ще имат проблем. Хубавото е, че там има намерение да се консумира престъпление, но не е консумирано. Примерно при “Топлофикация – София” е консумирано цялото престъпление и Румен Овчаров яростно го защитаваше през цялото време и го прикриваше. Нещо повече – аз поне 20 пъти публично, пред медиите съм помолил премиера да го извика, да ни извика заедно, да разгледате този доклад от едно любопитство. И когато преди един месец премиерът застана пред камерите на медиите и доста твърдо каза, че се бори с корупцията, аз много се зарадвах и очаквах на другия ден да ни извика. Защото това, което става в общинските фирми, касае и БСП, те имат 24-5-6 съветници. Спокойно можем да си подадем ръка в тези области. Ако ние натиснем, има добра превенция срещу корупцията в общината, ще останат повече пари за асфалт.
Водещ: Има ли “таен щаб” – ето това е едно ваше изказване през последните дни, който да се занимава с омаскаряването на основните политически фигури в България, то беше по повод изказването ви за Савойската афера, за папката “Гоце”, за агента Виктор. Останахме с впечатлението, че единственият голям български политик, който не е засегнат от тези компромати, е именно Бойко Борисов. Логичен въпрос тук е да не би път вие да оглавявате този таен щаб или той да работи тайно за вас?
Бойко Борисов: Първо, дори на сайта на президента години наред компроматите за мен стоят на сайта.
Водещ: Какво означава това, че на сайта на президента...
Бойко Борисов: ...имат линк, кой е Бойко Борисов, четири-пет години бяха го сложили дори на сайта.
Водещ: На президента на сайта?
Бойко Борисов: Да, след това той се разпореди и го махнаха. Но така или иначе в електронните сайтове...
Водещ: Той като някакъв постинга е стоял сигурно...
Бойко Борисов: ... десет страници, написани са от екип бивши ченгета, които много майсторско съумяват да направят между действителното и въображаемото една връзка. И така като го четеш, аз дори като го четох първия път, пак се върнах да прочета дали съм аз. Толкова много ме заинтригува и много добре написан. Те не са спирали да се занимават с мен.
Водещ: Какви са тези бивши ченгета, те не са сигурно като вас.
Бойко Борисов: За разлика от другите, за мен всичко е казано и аз от компромати не се плаша, точно обратното. Колкото повече могат да изваждат, толкова по-голяма услуга ще ми направят. Стига да не посягат физически на мен, защото това е също в традициите на някои партии.
Водещ: Не се ли страхувате, че ако обявите вашата кандидатура за президент, рано или късно ще бъдете засипан от компроматни атаки и ще бъде направен опит и да ви омаскарят и вас?
Бойко Борисов: Това е последното, което ме интересува. Аз не се кандидатирам за президент, не защото не е страх от компромати. Аз като кмет на изборите, същите тези компромати ги извадиха тогава. Не помните ли, тук като стоеше уважаваната г-жа Дончева какви ги каканижеше.
Водещ: Имам някакви спомени.
Бойко Борисов: Е, какво се оказа, че аз изгоних, всеки момент ще напусне Вълка концесията на София. Аз им направих проверките за стотици хиляди, в момента актовете им стоят. Аз им сложих GPS-системите за контрол, а те ги докараха.
Водещ: Какво може да ви спре тогава да участвате в президентските избори, както може да ви уплаши и да ви спре?
Бойко Борисов: Не, нищо не ме плаши и не ме спира. Просто в момента съм ангажиран с работата си, която имам, защото ми доставя удоволствие да гледам града как се сменят мантинелите, как се преасфалтира. 12 булеварда асфалтирани. Вечерно време като минавам фонтаните ме радват, светещите сгради, също.
Водещ: И като президент бихте могли да го правите това нещо. Да се разхождате, да помагате на София.
Бойко Борисов: Това е направено вследствие на изключителните усилия мои и с пари на спонсори, главно.
Водещ: Да притискате правителството и спонсори да отпускат пари за софийския бюджет. Един президент би могъл да го прави това.
Бойко Борисов: В случая първо, ние нямаме кандидат за президент от нито една посока.
Водещ: Как си го обяснявате това, кампанията трябва да започне след броени седмици, като отрежем месец август, който по принцип е месец за почивка?
Бойко Борисов: Обяснявам си го първо в ляво, че президентът Първанов е умен човек и създава, че ако се закачи тройната коалиция за него, това е гарантирано загубване на изборите. И той сега трябва да направи така, че НДСВ, ако може да си издигне само кандидатурата, за да може той като независим, подкрепен или ако е подкрепен от БСП само...
Водещ: ... двама кандидати само.
Бойко Борисов: Да, нещо такова трябва да направи и затова неговите хора спретнаха номера, според мен с “Гоце”.
Водещ: Така ли, защо? Защо неговите хора, които имате предвид, в Президентството или в БСП?
Бойко Борисов: В БСП.
Водещ: Защо те да му спретнат номер?
Бойко Борисов: Защото за “Гоце” всички знаеха много години наред, за договорката между Иван Костов и тях, която съществува. В един момент се извади нещо, което всички знаят и то се извади и се размаха.
Водещ: Кой по-точно му го е спретнал? Нали тъкмо Румен Петков постави на дневен ред и МВР темата с досиетата. Те обявиха – ще четем досиетата.
Бойко Борисов: Не, вътрешният министър обяви темата за досиетата като това, че трябва да се разтворят и това е безспорно правилно, след като не беше направено много години.
Водещ: Кой тогава от БСП се е възползвал от тази вълна и се е опитал да дискредитира Първанов?
Бойко Борисов: “Здравите сили”, според мен. Това че президентът Първанов работи добре и с американците, и с европейците донякъде не им харесва и все пак трябва да се има предвид, че те си имат любими области, които не си ги дават. Това е за кандидата от ляво. Поне аз досега съм чул имената на Стефан Данаилов евентуално, Румен Овчаров съм чул.
Водещ: Като кандидат-президент?
Бойко Борисов: Като кандидат-президент.
Водещ: Това му липсва сега, той да остави този отговорен държавен пост.
Бойко Борисов: В дясно от януари месец Иван Костов си работи за Георги Първанов и аз още тогава съм казал, че първият човек, който президента Първанов трябва да поздрави като стане президент, не съм аз, че не съм се явил, а е Иван Костов, че успя за пореден път да убие всичко в дясно, което можеше да има един общ кандидат.
Водещ: Как спазват основните политически субекти, на които вие поставихте вашите условия за президентските избори? Президентът Първанов да се разграничи от тройната коалиция, как се спазва това условие, как НДСВ спазва условието да напусне коалицията и как десните спазват вашето условие да имат единна дясна кандидатура?
Бойко Борисов: Десните ги виждате, те вече станаха за смях. Аз ще ги помоля повече да не ни спрягат името с тях.
Водещ: Не искате да ви канят повече?
Бойко Борисов: Защо да ме канят. Те се разбират за тайна среща, на тайна среща вчера събира Костов и Стоянов, нали това са най-големите фактори, събират се и след това уж ще мълчат и двамата дават изявления какво си говорили.
Водещ: Как НДСВ спазва условието да напусне...
Бойко Борисов: Към НДСВ нямам условие.
Водещ: А вие не сте поставяли там условия?
Бойко Борисов: НДСВ докато е в тройната коалиция нямаме разговор. А те ще си бъдат винаги там, защото повтарям, слушах го Ралчев, той е категоричен.
Водещ: Как Георги Първанов спазва условието да се разграничи от тройната коалиция, според вас?
Бойко Борисов: Той още не се е кандидатирал.
Водещ: Вие очаквате това да стане при кандидатурата.
Бойко Борисов: Има доста време до президентските избори, през което ще се легитимират субектите. А съответно гражданското сдружение ГЕРБ и аз ще ги наблюдаваме и в зависимост от ситуацията ще реагираме.
Водещ: При какви условия Бойко Борисов може да се кандидатира за президент? Ето стигаме до основната тема на нашия разговор.
Бойко Борисов: В моето съзнание на този етап няма такова решение да се кандидатирам.
Водещ: Говорим теоретично, ако има такова решения, какви условия трябва да доведат него?
Бойко Борисов: Убеден съм, че, за да има предсрочни избори и да падне правителството просто трябва да има нов президент. Иначе те ще се бетонират. Слушах го вчера президента на парада на МВР, с премиера Станишев, слушах го внимателно. Това не са хора, които искат да падне тройната коалиция и това правителство.
Водещ: Това би ли ви накарало да се кандидатирате за президент, да спечелите и да си поискате обратно мандата?
Бойко Борисов: Първо ще се опитам да помогна максимално на колегите в център-дясно, да надделее здравия разум. И ако моите не на думи, а на практика атаки срещу това правителство и срещу тази тройна коалиция, това че победих в София, най-синия град, с три пъти партията на Костов. Ние в момента щеше да имаме кмет на БСП и щеше да станем за смях. Всички длъжности в държавата щяха да са на БСП.
Водещ: Но вие спечелихте. Понеже това е финалът на нашия разговор.
Бойко Борисов: Това е моята легитимация.
Водещ: Да ви попитам, обещахте на хората наистина да свалите тази тройна коалиция. Ако това е единствената алтернатива, защото пък, ако не го направите и това не се случи хората ще кажат – ето, сега Бойко Борисов обеща да ги свали, не се кандидатира, не спечели. Какво като е кмет на София, само може да отиват сутрин при Бареков и да си критикува.
Бойко Борисов: Поредната мина, която г-н Костов заложи. Още януари той каза, Борисов не трябва да се кандидатира за президент.
Водещ: Оставете го настрани г-н Костов, кажете за вас?
Бойко Борисов: Да, ама той е като ДПС в държавата. Той е така в дясно. Без него не може. Сам той не може нищо, но и без него дясното не може да се обедини. Той знае своята цена като такъв и продължава да рекетира.
Водещ: Вие сте убеден, че на България й е необходим нов президент, за да падне тройната коалиция?
Бойко Борисов: Абсолютно съм убеден, до времето все пак, хубаво е да не правим такъв категоричен извод, да изчакаме, да видим кой ще подкрепи президента Първанов.
Водещ: Да, дали той няма да се разграничи и ако това не се случи...
Бойко Борисов: Може да стане така, че той самия да се разграничи от тях, да се яви като независим, тогава съвсем друга става играта.
Водещ: И ако това не се случи, какво значи независим, той все ще бъде подкрепен от някой, плюс това трябва да има ясен ангажимент, примерно това, което вие искате, да се иска мандата обратно?
Бойко Борисов: Да. Затова е редно да го изчакаме и да чуем, какво ще каже той за президентските избори.
Водещ: Ако това не се случи, слагате бялата риза. Кога това, октомври месец.
Бойко Борисов: Нещото, което гарантира най-най-гарантира, че не ми се иска да ставам президент е това, че се ходи с вратовръзка.
Водещ: Няма как. Нали ще направите този компромис. Благодаря ви за този разговор.

http://www.focus-news.net/

 


Сходни връзки

Бойко Борисов: На България е необходим нов президент, за да падне тройната коалиция | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди