изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 10:04 EEST
С 380 000 ЛЕВА ОТ СИФ ПОСТРОИХА НОВА СГРАДА ЗА ДОМА В ОПАНЕЦ    
ОбществоСмъртността в дома е намаляла през последните години. В момента там са настанени 45 лица, от които 97,8 на сто са под запрещение

Строеж на нова сграда на стойност 380 000 лева, осигурени от Социално-инвестиционния фонд, е завършил в Дома за възрастни с деменция в село Опанец в края на април. Тя е с разгърната площ 600 кв. м и се състои от приземен и първи етаж. Изградена е успоредно до старата сграда и има топла връзка между тях. Новата постройка има кухненски блок, трапезария, шест спални помещения със самостоятелен възел за 17 лица, централно отопление, складова база, работилница, трупохранилище с хладилна камера. С новата придобивка значително се подобряват условията за живот на хората с ментални увреждания. Проектът, финансиран от СИФ, не включва оборудване и обзавеждане. След искане от община Добричка са отпуснати от финансовото министерство 50 000 лева за довършителните работи. От бюджета на общината са осигурени 6 000 лева и за ремонт на старата сграда.
От дома отчитат намаление на смъртността през последните години. Сега тя е спаднала до 1 лице на месец. В момента там са настанени 45 лица,  от които 41 са подвижни, а другите четирима са лежащоболни. Всички са поставени под запрещение, с изключение на един, но и за него е започнала такава процедура. 
През м.г. в дома са постъпили 18 лица, 15 са починали, а едно е преместено. Най-много са домуващите на възраст от 70 до 80 години - 20, трима са на възраст над 90 години, а най-малко са тези под 55 години. 17 от настанените в дома имат престой там над 3 години.
Отчет за предоставяните от дома услуги за периода 2005/2006 г. ще бъде внесен на насроченото за днес заседание на Общинския съвет на община Добричка от кмета Петко Петков.
 


Сходни връзки

С 380 000 ЛЕВА ОТ СИФ ПОСТРОИХА НОВА СГРАДА ЗА ДОМА В ОПАНЕЦ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди