изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-24 @ 10:57 EEST
Здравното министерство обрече на глад деца с алергии    
ЗдравеЗдравното министерство обрича на глад децата с алергия към белтъка на кравето мляко (АБКМ), алармираха родители. Ведомството на Гайдарски най-безцеремонно изхвърли от списъка на безплатните лекарства три вида лечебни млека за болните бебета: "Фризопеп", "Алфаре" и "Пепти Дуниър". От 1 юли родителите сами трябва да плащат лечебните храни на децата си.

Те обаче са непосилни дори и за семейства със сравнително добри доходи.
Между 140 лв. и 240 лв. месечно излиза изхранването на бебе с алергия към белтъка на кравето мляко. Кутия от безценната хумана струва около 20 лв. В зависимост от възрастта бебето се нуждае от 7 до 12 кутии. От 1 юли на сайта на касата е публикуван Списък с медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. В него млеката липсват. С това се сложи точка на държавната помощ за родителите на такива деца. Парадоксалното е, че безплатното предоставяне на бебешките млека досега е ставало по Наредба № 38, но в нея липсват заболяванията, на основанието на които лекарите са изписвали храните. Педиатрите с протоколи са ги раздавали на болните бебета. След публикуване на новите списъци с договорени с НЗОК медикаменти, заверените вече протоколи за трите вида лечебни млека автоматично станат невалидни. До преди 3-4 години АБКМ е била включена в списъка сьс заболявания, лечението на които се подпомага от държавата и трите лечебни млека са изписвали безпроблемно. След отпадане на заболяването от списъка, лекарите и НЗОК са се споразумели негласно, АБКМ да се вписва в рецептурните книжки като заболяването цъолиакия (непоносимост към глутена), за да може да се изписва едно от трите лечебни млека, включени в списъка до 1 юли 2006 г. Този парадокс с разминаването между диагностицирано и вписано заболяване не беше разяснен от НЗОК.
Решението на касата съвпадна с датата, на която настоящи и бъдещи майки протестираха в шест града в страната. В отворено писмо до президента, правителството и Народното събрание те искат по-добра социална политика за отглеждане на деца, настояват за увеличение на парите за майчинство и детските надбавки, които да се отпускат на всички деца, без оглед дохода на семейството.

Ирина Димитрова

http://www.vestnikataka.com

 


Сходни връзки

Здравното министерство обрече на глад деца с алергии | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди