изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-20 @ 14:27 EEST
Поредно признание за групата “Извор”    
Култура    От 29 юни до 3 юли представители на фолклорната група за автентичен фолклор “Извор” в с. Дъбовик с ръководител кметицата на селото Стоянка Първева участва в Международния фестивал на народните музики, проведен в румънския град Браила.

 В тази престижна културна проява участваха Представителните оркестри на президентите на Турция, Австрия и Молдова, военен оркестър от САЩ, Представителният оркестър на Румъния, Националният военноморски оркестър на Констанца и оркестрите на кадетите от училищата в Букурещ и Браила.

    Самодейната група от с. Дъбовик отдавна поддържа творчески контакти с Националния военноморски оркестър на Констанца, който в репертоара си има две български хора. По време на изпълнението им в Браила танцьори от Дъбовик ги представиха в автентичния им вид, бурно аплодирани от многобройната публика. Всички специалисти са дали изключително високи оценки за представянето на “Извор”, който е отличен с диплом.

    Кметът на Браила и завеждащият отдел “Култура” са провели специален разговор със Стоянка Първева и вероятно в най-близко време цялата група за изворен фолклор “Извор” ще вземе участие в концерт в румънския град. Това е поредното високо признание за труда на талантливите дъбовишки самодейци. Както вече писахме, неотдавна групата гостува на Националното училище по фолклорни науки в Котел и представи специална програма в присъствието на именитата добруджанска народна певица Галя Дурмушлийска. “Извор” участва след специална покана и в програмата на Етнографския музей на открито “Етъра”, където представи обичая “Плетене на брада” и изпълни няколко песни и добруджански танци. В момента групата подготвя специална програма за откриването на жътвената кампания.

                                                                            Дяко ДЯКОВ

 


Сходни връзки

Поредно признание за групата “Извор” | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди