изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 10:58 EET
БЪЛГАРО-ШВЕДСКА ФИРМА ВДИГА КОМПЛЕКС ЗА 25 МИЛИОНА ЕВРО    
Новини 80 % от жилищата на  "Калиакрия I" вече са продадени на зелено. Средната цена е 1350 евро кв./м

Българо-шведската фирма "Линекса пропърти" вдига апартаментен комплекс край каварненското село Божурец за над 25 млн. евро. Символичната първа копка бе направена в петък, като на нея присъстваха изпълнителният директор на "Линекса пропърти" Ангел Лингорски и кметът на Каварна Цонко Цонев. Над сто души уважиха поканата на домакина "Линекса пропърти", като сред тях бяха както настоящи, така и бъдещи партньори на българо-шведското дружество. Комплексът се казва "Калиакрия", тъй като всички апартаменти, които ще бъдат построени, имат изглед към нос Калиакра и морето. 80 % от първите 104 апартамента, които е планирано да бъдат завършени до юли 2007 г., са продадени на зелено, каза пред журналисти А. Лингорски. Средно цената върви по 1350 евро за кв. м, разкри още той. "Комплексът ще бъде изграден на 3 етапа, като общо ще има 350 апартамента за 15 000 души" - добави още изпълнителният директор на "Линекса пропърти". В центъра на всеки един етап от строителството има проектиран огромен - 1000 кв. м, вътрешен плувен басейн, който визуално прелива от ръба на платото. Размерът на апартаментите започва от 120 кв.м (две спални, две бани) и завършва със супер-луксозни мезонети от 360 кв.м с огромни лични тераси. Сред купувачите на жилищата са датчани, норвежци, шведи, ирландци, англичани и двама холандци, засега, разкри още Лингорски. През първия етап на строителство ще бъдат изградени 5 четириетажни сгради.
Идейният архитектурен проект е на испанските архитекти Kloster & Notenson от Марбея, подробният проект е дело на "Стоарх" - София. Амбицията на инвеститора при започването на строителството е да съчетае познанията и богатия опит в изграждането на жилищни проекти в туристически зони като испанската Коста дел Сол с традиционната българска архитектура и инженерни познания. През пролетта на следващата година е планирано да започне изграждането на втората и третата части, съответно Kalikaria Hills и Kalikaria Gardens, а тяхната продажба на зелено стартира още през септември тази година.
"Калиакрия" е първият обект на "Линекса пропърти" в България. Миналата година дружеството е спечелило на търг общински терен от 63 дка, на който се изгражда селището. "Линекса пропърти" е платила за парцела 1 млн. лв., каза за НДТ кметът на Каварна Цонко Цонев. Фирмата е 84 % българска, а 16 %  е шведското участие на "Stenentreprenader i Hasleholm AB". А. Лингорски живее извън страната от 1983 г. и има множество реализирани проекти в Марбея /Испания/, Дания, Саудитска Арабия. Самият той по образование е инженер металург. "Животът ми се стече така, че се преквалифицирах в строител" - сподели още Лингорски. Освен "Калиакрия", фирмата е в процес на планиране на втори мащабен проект - ски- и спа-туристически комплекс в областта "Кулиното", край Разлог.
Заедно с "Калиакрия" инвеститорът ще изгради и инфраструктура в района. "В момента се извършва проектирането на електромрежа, ВиК-мрежа, пречиствателна станция за района, както и прилежаща пътна инфраструктура. За реализацията на този проект ще кандидатстваме по различни програми, както и ще потърсим съдействието на различните министерства" - добави Лингорски. Целият комплекс ще бъде опасан от буферна зона, в която ще бъдат залесени дървета. "Мястото е особено привлекателно, както с красивата си природа, така и с близостта на голф-игрищата, които се изграждат в района" - каза още ръководителят на фирмата - инвеститор. Кметът на Каварна Ц. Цонев добави, че в края на тази седмица ще бъде направена първа копка на голф-игрището от известният певец Себастиан Бах, който ще изнесе концерт на стадион "Калиакра" - Каварна, на 15 юли.

СНИМКА НА ПРОЕКТА НА СЕЛИЩЕТО

 


Сходни връзки

БЪЛГАРО-ШВЕДСКА ФИРМА ВДИГА КОМПЛЕКС ЗА 25 МИЛИОНА ЕВРО | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.06 секунди