изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-04-19 @ 09:20 EEST
УЧЕНИЦИ ОТ КАВАРНА ПОМАГАТ НА АРХЕОЛОЗИ    
ОбществоДеца от училищата в Каварна помагат на различните екипи от археолози, работещи в района на крайморската община, научи НДТ от директора на Историческия музей в Каварна Дарина Мирчева. "В момента 16 деца на възраст от 16 до 18 години работят заедно с екип археолози с ръководител научен сътрудник Игор Лазаренко от Исторически музей - Варна. Те разкопават нов античен некропол в землището на Божурец" - разказа още Д. Мирчева.

Други 30 тийнейджъри ще започнат работа на Калиакра от следващата седмица. "Там Бони Петрунова, заедно с Христо Кузов, ще ръководи археологическите работи. Децата ще бъдат разделени на две смени по 15, като първите ще работят от 17 до 31 юли, а втората смяна е от 1 до 15 август" - каза още директорът на музея в Каварна.
Вече са приключени работи по разкопките в местността "Дълбока". Там участие взеха 11 души, които са били наети по програмите за временна трудова заетост, както и роми от Каварна, добави още Д. Мирчева. Разкрити са били част от антична сграда, от която запазен е бил само подът, както и средновековна сграда. Сред находките, открити от археолозите, са керамика и съдове за съхранение на храна.
 


Сходни връзки

УЧЕНИЦИ ОТ КАВАРНА ПОМАГАТ НА АРХЕОЛОЗИ | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди