изпрати публикация  :  календар  :  търсене  :  статистика  :  Архив  :  Има ли Дядо Коледа?  :  Интернет връзки  :  Polls  
    НДТ, Добрич, България Албена - Oasis for Holidays   По-добрият вестник на Добричка област
NDT Newspaper, Dobrich, Bulgaria
    
 Добре дошли в НДТ, Добрич, България
 2024-03-29 @ 11:51 EET
НОВА НАРЕДБА ЛИШИ БОЛНИ ОТ ИНВАЛИДНИ ПРАВА    
Здраве

  Пред НДТ д-р Невяна Мустакова - председател на Първи състав на ТЕЛК в Добрич:

- Д-р Мустакова, напоследък има голямо недоволство от страна на пациенти срещу новите критерии за определяне степента на неработоспособност. Част от заболяванията са отпаднали и по този начин болни не могат да получат процент инвалидност. Каква е причината за тези проблеми?

 



- На 31 май 2005 г. бе прието ПМС №37, с което се обнародва Наредбата за медицинската експертиза на работоспособността. Де факто тя влезе в сила на 11 юни 2005 г. С тази наредба се регламентира процентът намалена работоспособност при отделните заболявания, като тенденцията е към намаляване. Значително се понижава процентът намалена работоспособност в неврологичната част. Така например, за латентна хемипареза според старата наредба се даваше между 50 и 60 на сто намалена работоспособност, а според новата - 30 процента. С новата наредба отпаднаха заболявания като остеопороза, дискови хернии и радикулити, при които изобщо не се получава оценка за намалена работоспособност.

- Какво се случва с лицата с такива болести, които са получили преди това оценка за намалена работоспособност?

- Тя е срочна. Затова след изтичането й, при явяване за ново освидетелстване, те не получават оценка и отпадат.

- Защо се получава така, че за болести, за които преди се е давал един процент инвалидност, сега се получава по-нисък?

- Има промени в методологията на изчисляване на крайния процент намалена работоспособност в случаите, когато пациентите имат по няколко заболявания. Като пример ще посоча, че ако по старата наредба за две заболявания са получавали по 30 % за всяко, крайната оценка е била 51 % намалена работоспособност, а по новата наредба - 36 %.

- Най-вероятно това е проблем за много пациенти?

- Да, така е. Но това е неприятно и за нас, защото е трудно да убедим хората, че става въпрос не за наша приумица или нежелание да дадем по-висок процент, а за законови разпоредби

- Все пак, новата наредба има ли някаква добра страна?

- Доброто е, че освен с наредбата и Закона за здравето, при пенсионери над 65-годишна възраст експертните решения са пожизнени и това се отбелязва в тях.

- Защо комисиите, които преди бяха две и обслужваха поотделно възрастни и деца, се наложи да се обединят? Това явно води до много проблеми, тъй като има сериозни оплаквания от родителите на деца с увреждания. Още повече, че за част от заболяванията се ходи на ТЕЛК и във Варна.

- Още с влизането в сила на наредбата, приета с ПМС 133 от 2000 г., рязко се завиши броят на кандидатите за явяване пред ТЕЛК. Защото комисията вече обслужва пациенти от 0 до 100-годишна възраст, образно казано. Децата вече се освидетелстват при същите изисквания, както и възрастните. При психични, очни и белодробни заболявания пациентите се насочват към ТЕЛК във Варна, където има специализирани комисии по тези видове болести.

- Обединяването на комисиите за деца и възрастни сигурно удължава срока на чакане, докато излезе експертната оценка от ТЕЛК и това води до допълнително напрежение, така ли е?

- Най-много се чака при психичната ТЕЛК, защото тя освидетелства цяла Североизточна България. В нашата ТЕЛК децата не чакат много - 1-2 месеца. Най-много се налага да чакат възрастните хора, въпреки разкрития втори състав на комисията, който с предимство ги освидетелства. Най-много като брой и с най-забавени решения са пациентите с вътрешни заболявания - година и половина - две.

- Всичко, което обяснихте досега, навежда на мисълта, че целта на тази наредба е да се намали броят на освидетелстваните лица, т.е. изкуствено се намалява броят на инвалидите за пред Европейския съюз, макар другите данни да сочат, че те се увеличават.

- Най-вероятно така е замислено. За съжаление, наредбата е разработена от представители на Националната експертна лекарска комисия, НОИ и националните консултанти по различни заболявания. Толкова е унизително да гледаме как възрастните ни родители не могат да съберат 71 процента намалена работоспособност, за да могат да получават социални придобивки. Все пак, ние не сме чиновници, а сме хуманни лекари.

- С отпадането на остеопорозата като заболяване, за което се дава степен на намалена работоспособност, можете ли да посочите колко добруджанци бяха ощетени, тъй като това е едно от най-сериозните заболявания у нас през последните години?

- Не мога да твърдя със сигурност, но може би над 500 пациенти с остеопороза отпаднаха.

- Какви документи трябва да имат подготвени пациентите, за да е по-лесно явяването им на ТЕЛК?

- За да се даде оценка за намалена работоспособност, трябва да има доказателства за това - не само от прегледа в комисията, а се изискват амбулаторни листи, в които са описани съответно, според заболяването, епилептични пристъпи, бъбречни кризи и т.н. За всяко заболяване има минимум изследвания, които трябва да се приложат и много често оценката зависи именно от тези приложени документи.

- Колко души работят в ТЕЛК в Добрич?

- В Първи състав на ТЕЛК, на който съм председател, работят петима лекари и петима технически секретари. От лекарите само аз съм на пълен работен ден, всички останали работят по съвместителство. Няма желаещи да работят в ТЕЛК, тъй като работата ни е неблагодарна, свързана е с много конфликти и недоволства. Заплащането не е по-различно, отколкото при друг вид работа. От есента са напуснали четирима лекари, но желаещи да заемат местата им няма. Но дори и да има, за да са ефективни, те трябва минимум две години да се обучат в експертната дейност, тъй като работата ни е специфична. Правиха се опити да се разкрие и трети състав на ТЕЛК, но докато от националната комисия се съгласят, желаещата колежка напусна. Вторият ни състав работи три дни в седмицата на половин график, защото използва двама от техническите секретари, които работят при нас.

- Решенията на ТЕЛК могат ли да се обжалват и как?

- Ние не сме последната инстанция, ние сме първа инстанция. Въпреки че в комисията имаме представител на НОИ, след нас комисия от осигурителния институт също се произнася и потвърждава или отхвърля нашето експертно решение. То се проверява и от главния експерт към РЦЗ. Недоволните от нашите решения могат да ги обжалват чрез регионалната картотека за медицински експертизи в 14-дневен срок пред НЕЛК-София.

Разговаря Станислава КРЪСТЕВА

 


Сходни връзки

НОВА НАРЕДБА ЛИШИ БОЛНИ ОТ ИНВАЛИДНИ ПРАВА | 0 брой коментари | Регистрация
Екипът не носи отговорност за коментарите, публикувани от посетителите.

Stats
 Copyright ©2000 - 2003 © 2024 НДТ, Добрич, България
 Всички права запазени.
Powered By Geeklog 
Страницата е генерирана за 0.07 секунди